Vinböckerna som gör middagen och resan roligare
Vin hör till ämnena som blir roligare ju mer man lär sig. Lärandet kan fiffigt nog ske både teoretiskt och praktiskt. Gärna parallellt för bästa resultat. När det gäller teorin så finns det sisådär miljarder webbsiter och en hel del kurser, men jag tänkte slå ett slag för vinböcker. En anledning är såklart att jag själv skapar böcker och gärna uppmuntrar resten av världen att fylla bokhyllorna med böcker köpta för sitt fantastiska innehåll, inte per hyllmeter. Sedan finns det som bekant en hel massa finesser med böcker, de behöver inte laddas, de kan läsas utomhus i solsken och när man hittat någon författare med samma preferenser som en själv har man många trevliga timmar framför sig.
I detta inlägg tänkte jag presentera ett par vinböcker som har olika användningsområden. Ingen av dem är någon ”läsa från pärm till pärm”-bok utan de har alla ett visst syfte. Den gemensamma nämnaren är att de finns nära mig när jag skriver detta i fjällen. Men minst en ska vid första bästa tillfälle flytta söderut för den passar bättre i Provence. Har du någon favoritbok du rekommenderar? Skriv gärna ett tips.
Vad säger Dolken?
Vi har ett talesätt i fjällen, vad säger Dolken? Då syftar vi på Jens Dolk . I bokhyllan finns två böcker som båda heter Kombinera mat och vin. Den ena är skriven av Jens Dolk tillsammans med Mette Ankarloo, den andra tillsammans med Liselotte Forslin. De är båda tryckta 2000. Det finns en häftad nyutgåva från 2014 av boken med Forslin med nytt omslag till salu hos Bokus. Den kostar 129 kr, våra exemplar har kvar prislapparna: 377 kr styck.
Titeln stämmer precis med innehållet. Böckerna avhandlar en druva i taget. De inleder varje avsnitt med trevligt skriven information om druvan och sedan kommer tre recept som passar till just denna druva. Till varje recept finns information om det bör vara ett vin från nya eller gamla världen. Den första boken innehåller riesling, sauvignon blanc, chardonnay, gewürztraminer, cabernet sauvignon, pinotage, tempranillo, syrah och zinfandel. Den andra pinot gris, sémillion, viognier, rosé, merlot, pinot noir, gamay och sangiovese.
Kombinera rätt mat till vinet
Det är fantastiskt vilken skillnad det gör när maten och vinet matchar varandra perfekt. Jag har använt böckerna flera gånger när M eller Kocken fyller år och jag ska anstränga mig en smula med matlagningen. Det gör jag inte genom exklusiva råvaror eller eleganta uppläggningar, utan genom att försöka hitta perfekta matchningar.
Jag brukar utgå från vilket vin som ska serveras och sedan fixa mat som passar. En gång för många år sedan när Kocken fyllde år hade jag tre vita viner jag köpt i Luxemburg och till varje gjorde jag tre smårätter från böckerna. Det vill säga totalt nio rätter (därefter gick jag bananas och fixade tre efterrätter också). Det gör jag inte om.
När M fyllde år för några år sedan köpte jag hem både Hermitage och Côte Rotie, det vill säga två syrah-viner från norra Rhônes prestigeområde. Sedan följde jag Dolkens råd och gjorde en gryta. En vanlig köttgryta med grädde, färsk timjan och svarta oliver. Till detta rekommenderade han pasta. Det låter kanske inte helfestligt men oj vad vinet och maten lyfte varandra.
Det finns bara ett aber och det är att böckernas recept snart tar slut. Det är ju inte alla druvor man är så intresserad av. Därför använder jag alltmer nästa bok istället. Men vi brukar ändå säga ”vad säger Dolken?”
Vin & Gastronomi med Michel Jamais
Nästa bok, Vin & Gastronomi från 2001, kräver ett djupare vinintresse för att man verkligen ska uppskatta den. Men när man väl gör det så är det en bibel över smakkombinationer. Boken presenterar alla möjliga druvor samt viner (den exakta strukturen på boken har jag aldrig förstått men jag använder registret). Jamais ger tips på vilka råvaror som matcher vinet och vilka man ska undvika. En typisk Jamais-mening är ”Det är viktigt att tänka på syran och låta den möta en syrlighet i maträtten”. Denna hittade jag under den ungerska druvan furmint.
I Vin & Gastronomi hittar jag tips på hur jag ska anpassa den mat jag lagar för att passa till vinet. När jag väl fattat galoppen så är detta mer användbart än fasta recept känner jag. Hans förslag går att anamma i såsen, kryddsmöret, marinaden eller vad man nu pysslar med. Det kan vara att slänga i några körsbär eller ett uns balsamvinäger. Det har varit mycket balsamvinäger i maten på slutet, kanske för att jag mest lagat mat till italienska druvor. Det är från Jamais jag lärde mig att peta i torkade aprikoser i hummersoppan till condrieu.
Wine Folly – galet mycket vinnörderi
När man har testat vin ett tag så kanske man vill veta mer om olika druvor och då hittar man ett ton av information i boken Wine Folly. Den tar vinnörderi till nya nivåer på ett lättillgängligt sätt. Boken bygger på stilren och modern infografik. Det är underfundiga flaskor och snygga hjul om vartannat. Designen är så snygg att det är ett nöja att bläddra i boken en stund och vips har man lärt sig ett och annat, som att tannat innehåller mer tanniner än nebbiolo. Boken innehåller också riktigt snygga kartor över alla vinländer, perfekt för den som exempelvis planerar en resa med bil eller tåg genom Europa och vill pricka in sina favoritviner längs vägen.
Bokens historia är också intressant. Wine Folly började som webbsajt 2011 och första boken kom ut 2015. Versionen på bilden är från 2018 och finns på engelska och tyska. Lite udda är att på Bokus är den tryckta boken billigare än e-boken. Boken rekommenderas för alla som vill lära sig mer om vin, eller bara njuta av modern bokdesign.
Den kompletta guiden över Provence-viner
När man nu lagat mat till vin och förkovrat sig om vinets uppbyggnad så vill man såklart gärna resa bland vingårdar. Är man som jag förtjust i södra Frankrike så packar man med sig ett exemplar av Göran Bomans bok om Provence-viner. Den finns i en svensk eller engelsk utökad version. Jag har fått den engelska som recensionsexemplar.
Denna bok innehåller allt som är värt att veta om Provenceviner ner på minsta detaljnivå. Vill du veta antal soltimmar på den nyskapade sub-appellationen Côte de Provence Notre-Dame des Anges hittar du det här. Givetvis är också de kända småområdena Bellet och Palette med. Göran Boman vill verkligen visa att Provence erbjuder mer än rosé. Tonvikten i boken är att presentera ett antal producenter i varje del av Provence. Dessa avsnitt innehåller detaljerad information om vinerna de tillverkar, vilka druvkombinationer vinerna innehåller samt provningsanteckningar.
Det finns också information om vingården tar emot besök eller ej. Jag tror att katalogdelen av boken kommer bäst till sin rätt när man är på plats i Frankrike och letar efter vingårdar att eller vill jämföra Bomans synpunkter på vinerna med egna upplevelser. Att bläddra i boken har i varje fall ökat min längtan efter att resa runt i Provence och med boken som guide upptäcka nya vingårdar.
Följ författarna för mer roligheter
Författarna till alla ovan nämnda böcker har fler strängar på sin lyra. Det är nästan ingen som skriver böcker som heltidssyssla nuförtiden utan en bok fungerar mer som ett skyltfönster för andra uppdrag.
- Göran Boman erbjuder ett gratis nyhetsbrev som gör att du lätt kan hålla dig à jour med vad som händer ur vinperspektiv i Provence. Gillar du vinerna från Provence och vill ha dem hem till dörren så driver Göran Boman också vinimportören Provence-specialisten.
- Wine Folly har utvecklats till en fullfjädrad webbshop med vinkartor, kurser och allt möjligt annat med vinanknytning.
- Michael Jamais driver sajten vinlegender där han skriver om vin, vinresor och vinprovningar. En prenumeration kostar 280 kronor per år.
- Jens Dolk är en av upphovspersonerna bakom restaurangkedjan K-märkt i Stockholm. De har anpassat sig efter rådande läge och erbjuder catering för digitala möten. Skicka ett kakogram eller förgyll zoom-mötet genom att äta samma frukost som kollegorna.
Fler vinböcker på andra orter
Det finns en nackdel med tryckta böcker och det hänger ihop med att de är fysiska objekt. De befinner sig på en plats. Det är toppen så länge man befinner sig på denna plats. Med detta vill jag få in att jag har tillgång till andra vinböcker på andra platser. Kanske blir det endera dagen en fortsättning på detta inlägg med fler boktips?
PS! Som du säkert märker så har jag pepprat texten med länkar som leder till mer läsning antingen här på bloggen eller på författarnas sajter. Följ gärna länkarna men ännu hellre: greppa en bra bok i bokhyllan och läs.
- Missade du 2024 års populäraste artiklar och foton på bloggen? - fredag 27 december 2024
- Känner du till världens äldsta hängfärja? Biscayabron utanför Bilbao - söndag 17 november 2024
- De tre medeltida borgarna i Bellinzona är ett sevärt världsarv - lördag 16 november 2024