Tomtelatte hemma
Ett säkert jultecken är att Espresso house serverar tomtelatte. Men varför är tomtar, kanel & kardemummakaffe och ljus i fönstren förbehållet december? Det finns fler månader som kan behöva lysas upp. Härmed erkänner jag att hos mig är hustomtarna fortfarande framme och att jag arbetar för att åstakomma en tomtelatte på hemmaplan. Ingredienserna verkar vara espresso, ångskummad mjölk, vispad grädde, kanelsyrup och kardemumma. Det är den sista ingrediensen som är pyssligast att få till. Vid de första försöken användes färdigmalen kardemumma som klumpade ihop sig och fastnade i halsen – blä. Dagens försök inleddes med hela kardemummakärnor som mortlades ordentligt. Kunde man blanda det med de nymalda kaffebönorna måntro? Efter en stunds googlande bland kaffebloggar (det finns många sådana) la jag dock ner detta. Den samlade visdomen pekade åt att kardemumman borde vara krossad för att delta i bryggningen och eftersom min kardemumma redan var mortlat förbi det stadiet fick jag hitta på något annat. Istället stoppade jag kardemumman i tebollar som fick dra en stund i kaffet medan mjölken skummades. Kardemummadammet blandade sig med latten medan kardemummagruset fiskades upp. Det blev riktigt bra! Så nu kan vi tomta på resten av året.
- Känner du till världens äldsta hängfärja? Biscayabron utanför Bilbao - söndag 17 november 2024
- De tre medeltida borgarna i Bellinzona är ett sevärt världsarv - lördag 16 november 2024
- Ett lyft för Anderssjöåfallet: hållbara trappor byggda av sherpas - söndag 3 november 2024
Last updated on november 18th, 2010 at 10:41 e m
Jaaaaaaa…. Hejja dig! När får man komma på besök?! Jag missade ju årets tomtelattesar.
Du är så välkommen!
Tomtelatte på EH har jag missat och ändå har jag varit stammis i snart 7 år…
Jag får skärpa mig till nästa gång!
Men hur kan du ha missat tomtelatte? De brukar ha stora reklamskyltar!