Tomtelatte hemma

Ett säkert jultecken är att Espresso house serverar tomtelatte. Men varför är tomtar, kanel & kardemummakaffe och ljus i fönstren förbehållet december? Det finns fler månader som kan behöva lysas upp. Härmed erkänner jag att hos mig är hustomtarna fortfarande framme och att jag arbetar för att åstakomma en tomtelatte på  hemmaplan. Ingredienserna verkar vara espresso, ångskummad mjölk, vispad grädde, kanelsyrup och kardemumma. Det är den sista ingrediensen som är pyssligast att få till. Vid de första försöken användes färdigmalen kardemumma som klumpade ihop sig  och fastnade i halsen – blä. Dagens försök inleddes med hela kardemummakärnor som mortlades ordentligt. Kunde man blanda det med de nymalda kaffebönorna måntro? Efter en stunds googlande bland kaffebloggar (det finns många sådana) la jag dock ner detta. Den samlade visdomen pekade åt att kardemumman borde vara krossad för att delta i bryggningen och eftersom min kardemumma redan var mortlat förbi det stadiet fick jag hitta på något annat. Istället stoppade jag kardemumman i tebollar som fick dra en stund i kaffet medan mjölken skummades. Kardemummadammet blandade sig med latten medan kardemummagruset fiskades upp. Det blev riktigt bra! Så nu kan vi tomta på resten av året.

chefstomaten

Last updated on november 18th, 2010 at 10:41 e m