Tips till diabetiker som besöker Antibes
Jag älskar den typiska franska frukosten: en croissant och en kopp kaffe, men den är inget för en diabetiker. Per & Lena är två Antibes-älskare som på grund av diabetes behövde en annan typ av frukost. Vi har diskuterat frukostfrågan i kommentarerna till ett inlägg. För att ge fler chansen att hitta och läsa Per & Lenas tips lägger jag dem som ett eget inlägg.
Nu är vi hemma igen. Bra väder även om det regnade lite i onsdags. Vi lyckades hitta English breakfast på två ställen. Dels vid Place General de Gaulle, vid hörnet mot Rue de la Republiqe. Tre stekta ägg, stekt skinka, rejält med (ljust) bröd och en croissant samt ett glas juice. 14 Euro. Vi hade Husmansknäcke med oss så det gick bra. Vid ett av kaféerna alldeles vid teatern kunde man få valfri omelett, nypressad apelsinjuice, croissant samt diverse vitt bröd för 11 Euro. Dessutom med betydligt vänligare service än på det andra stället. Vi såg ytterligare något ställe efter muren mot hamnen men var aldrig där och åt. Vinbaren L´Enoteca på 6, rue Aubernon (alldeles nedanför matmarknaden) vill vi rekommendera. Många viner på glas, trevligt bemötande och en tallrik tapas ingick i priset.
Antibes var som vanligt trevligt och tiden gick alldeles för fort.
Stort tack för uppdateringen! Jag längtar tillbaka till Antibes nu, vill särskilt gärna testa vinbaren. Jag har grävt i bildarkivet och tror detta är en bild av de tre caféerna utanför teatern som ni talar om. Ett av dem är Le Vieil Antibes som jag skrivit om vid något tillfälle (men jag tror att frukoststället är ett av de andra).
- Ett lyft för Anderssjöåfallet: hållbara trappor byggda av sherpas - söndag 3 november 2024
- Hälsingegården Gästgivars i Vallsta – världsarv som nu är öppet - söndag 22 september 2024
- Vi gillade de spralliga järvarna mest på Nordens Ark - fredag 20 september 2024
Fast det beror ju lite på hur man ser det… vilken diet man följer som diabetiker (och kanske hur känslig man är). Men om man tänker socker så innehåller ju en riktig fransk croissant inte mycket socker alls, och den som finns bör till allra största delen förbrukas vid jäsningen. Titta här på mängden sucre: http://www.meilleurduchef.com/cgi/mdc/l/fr/recettes/croissants_beurre_ill.html
Om man däremot kör LCHF för att man är diabetiker och därmed också tittar på kolhydrater i största allmänhet så håller jag med på ett annat sätt, då tillkommer ju farine (mjöl) och möjligen améliorant (nåt förbättringsmedel, fattar inte riktigt vad det gör) och lait (mjölk).
Fast som gammal inbiten LCHF:are vidhåller jag att en riktigt bra croissant hör till de bästa bröden man kan äta, om man ska synda nångång. :)
Tillägg: däremot skulle jag skippa juicen, innehåller massor av socker. och mången yoghurt i Frankrike är på tok för söt. Den grekiska delikatessyoghurten hittar man dock i välsorterade affärer, den är riktigt bra!
Hej Eva,
Tack för dina synpunkter och kunskaper! Jag är ingen expert men tänker som du, att just croissant borde vara rätt bra ifall man behöver hålla blodsockret i schack (eftersom typ de flesta kalorier kommer från fett, inte kolhydrater). Medan juice skulle jag också undvika.
Instämmer också med yoghurten, den är dessutom urgod!