Test av exklusiva pepparkakor från Fiholm och Göteborg
Det hör julen till att prova julöl, vin-matkombinationer, skidspår, pussel och konstiga kakor. Pepparkakor kan man förvisso äta året runt men det blir ju gärna någon extra till jul. Den här julen fick jag möjlighet att prova två lite exklusiva sorter bredvid varandra. Nämligen florstunna pepparkakor från Fiholm och citruspepparkakor från Göteborg. Dessutom hade vi helt vanliga pepparkakor från Ica. Minns inte riktigt vilken sort det var eftersom de hamnat i en snygg återanvänd burk. Men det är någon sort utan palmolja.
Göteborgs pepparkaksbageri
Det som är speciellt med varianten från Göteborgs pepparkaksbageri är att de smakar citrus. De är ljusare än andra pepparkakor eftersom det är mindre av de bruna pepparkakskryddorna kanel och kryddnejlika. Det enklaste sättet att få tag i dem är att gå till en återförsäljare och betala priset. Men Biologen har varit på bageriet de dagar de hade utförsäljning av icke bokade burkar. Normalt måste man nämligen beställa dem i god tid före jul.
Jag tycker att dessa pepparkakor är supergoda, delvis för att de smakar annorlunda än andra pepparkakor. De är goda som de är men de är också utmärkta att ha som crunch på olika efterrätter. Där kommer citrussmaken extra mycket till sin rätt.
Fiholms pepparkaksbageri
Pepparkakorna från Fiholms är en ny bekantskap men de blev raskt en favorit. De är supertunna, knapriga och klassiskt kryddade. Jag fick en burk av Anneli Pettersson (som formger alla mina böcker). Namnet Fiholm kommer från ett säteri i Västmanland. Där drev grevinnan Ellen Ridderstolpe pepparkaksbageri för nästan hundra år sedan. Hon är farmor till syskonen som idag bakar pepparkakor efter samma recept.
Dessa är de bästa pepparkakorna om man vill ha pepparkakor som smakar pepparkakor. Har du någon pepparkaksfavorit som jag bör testa?
- Känner du till världens äldsta hängfärja? Biscayabron utanför Bilbao - söndag 17 november 2024
- De tre medeltida borgarna i Bellinzona är ett sevärt världsarv - lördag 16 november 2024
- Ett lyft för Anderssjöåfallet: hållbara trappor byggda av sherpas - söndag 3 november 2024
Hellre 10 svindyra finpepparkakor än 100 med palmolja. De här köper jag på min ostbutiken. Sjukt goda! Och i år bakade jag pepparkakssnittar (kolasnittar med kanel, ingefära och kryggnejlika + en knivsudd cayenne). Tog en halvtimme och blev fantastiskt! Recept hos Fredriks fika. Dyrpepparkakorna: https://butik.pobdelikatess.se/sv/julprodukter/bakeriets-dinkelpepparkakor.html
Kryddnejlika…
De ser riktigt goda ut!
Tack för receptet, det lät också gott.
För några år sedan fick jag ett superrecept från en släkting (typ kusin till min farmor eller något liknande). Det var vita pepparkakor som var helt fantastiska. Godare än de från Göteborgs. Ingen kryddnejlika alls (har du läst texten om vin chaud så vet du att det inte är någon favorit). Istället cedro-olika. Men cedro finns inte längre utan nu är det citronolika i butikerna och det blir inte alls lika bra.