Syrah/shiraz-vinprovning på Stensjöhill Herrgård
I fredags kväll var jag på en trevlig vinprovning på Stensjöhill Herrgård i Mölndal. Sommelier Elodie Grellier hade plockat fram fem viner från fem kontinenter. Kul att jämföra Syrah/Shiraz-viner från Frankrike, Australien, Kalifornien, Sydafrika och Chile. Vi var ett gäng och åsikterna gick därför isär. Det franska Crozes-Hermitage som jag gillade kallade andra för kålsoppa medan jag inte förstod vad de andra såg i det prisbelönta Red Baron från Australien. Om jag ska utse en generell testvinnare så blir det nog den kaliforniska flaskan. Enligt vår sommelier har amerikanerna fått hjälp av fransmän för att skapa vinet och det liknar ett klassiskt Rhône-vin.
Elodie berättade om Rhônevinernas historia. Enligt legenden ska vinodlingarna i Rhônedalen ha startats antingen av en krigsfånge som rymde, eller en eremit, därav namnet Hermitage. Just Syrah-druvan blev signum för Rhône-dalen. Under 1800-talet användes det i Bordeaux-viner men allt eftersom Bordeaux har tappat i både kvalitet och popularitet har Rhône-vinerna fått ett uppsving. På 1990-talet blev de riktigt inne. Syrah-druvan blir bättre om den får kämpa, i Châteauneuf-du-Pape växer de i princip bara i sten.
de fem syrah/shiraz vinerna vi provade var
Vinerna var ordnade i historisk ordning och inte i kraftfullhetsordning. Efter att ha doftat på dem så smakade jag dem i ordningen Frankrike, Sydafrika, Chile, Kalifornien och sist Australien.
2009 Crozes Hermitage Delas Frankrike (169 kr)
Dyr eftersom den växer på terasser och allt arbete görs för hand. Lite blek för att vara ett Rhône-vin men passade perfekt till oxfilén vi åt till middagen.
2010 Red Baron Fox Creek Australien (107 kr)
Australien har idag världens äldsta vinstockar, eftersom de ej drabbades av vinlusens härjningar. När shiraz var ute så gav regeringen order att rycka upp dessa stockar och byta till den populärare Cabernet Sauvignon. Några odlare vägrade och gör nu prisbelönta viner.
Red Baron var ett rätt typisk shiraz-vin tyckte jag. Fick många anhängare, dock inte mig. Inte utan gräddsås eller något i den stilen som gör att det slutar krulla på tungan.
2009 Farmers reserve ranger blend Krautman Kalifornien (99 kr)
Inte alls dum, en aning vanilj. Smakar ungefär som jag är van att Rhône-viner ska smaka. Tror denna blev den totala testvinnaren.
2010 Shiraz Robertsson winery Sydafrika (85 kr)
Doftade godis och karameller och smakade ungefär likadant. Storproduktion lyser igenom.
2009 Novas wine makers blend syrah mouvèdre Chile (+)
Osäkert vad chilenarna sysslat med här. Kanske har de öst ner ekchips i vinet. Vår sommelier trodde att det kunde funka till exotiska rätter. Eftersom inga sådana syntes till lämnade jag mitt glas.
middag med nya viner
Aptitretare: kanin med saltgurka.
Förrätt: getosttoast på en salladsbädd.
Varmrätt: oxfilé med potatisterrin. Köttet var kanske stekt lite väl mycket (vi som bad få det rare fick medium medan medium var genomstekt).
Efterätter: blåbärssorbet, creme brule, ugnsstekta äpplen och millefleur. En riktig hit med flera efterätter, gjorde att alla kunde plocka till sig sina favoriter.
Till middagen serverades en tysk Pinot Blanc, ett portugisiskt rödvin samt vitt portvin. (Och de som misstänker att vi inte var helt nyktra när avec-listan dök upp har helt rätt).
Totalt en mycket trevlig kväll! Enda minuset var att vi fick vänta en halvtimme på taxi för att ta oss hem igen.
Tyvärr är Stensjöhill inte längre restaurang (edit)
Stensjöhill är en av herrgårdarna runt herrgårdssjöarna Stensjön och Rådasjön i Mölndal (och därmed med i boken Hundra nedslag i Mölndal). Det byggdes av en margarinfabrikör och har haft många ansikten. Besöket ovan var under en period som hotell och restaurang.
- Ett lyft för Anderssjöåfallet: hållbara trappor byggda av sherpas - söndag 3 november 2024
- Hälsingegården Gästgivars i Vallsta – världsarv som nu är öppet - söndag 22 september 2024
- Vi gillade de spralliga järvarna mest på Nordens Ark - fredag 20 september 2024
Last updated on oktober 14th, 2021 at 01:41 e m