Svanåfallet i Tänndalen – lagom eftermiddagspromenad med viss utmaning

Svanåfallet hör till de mer lättillgängliga vattenfallen i Funäsfjällen. Det är inte lika lätt att titta på som Anderssjöåfallet eller Kvarnströmmen som båda ligger precis intill parkeringsplatser. Men det är heller ingen romresa att ta sig till Svanåfallet. Jag skulle säga att det är perfekt längd för att vädra huvudet efter en lång dag framför datorn. Samtidigt är det inte rena paradgatan hela vägen, det kan vara en utmaning att fotografera Svanåfallet.

Kameran uppställd nedanför bilvägsbron.

Svanån mellan Svansjön och Tänndalssjön

Svanåfallet hittar man i Svanån, vilket är tämligen logiskt med tanke på namnet. Det är på intet sätt slut med svanar. Denna korta å avvattnar som av en händelse Svansjön, vilket är sjön som sträcker ut sig mellan Svansjökläppen och Svanåkläppen. Man når enklast kläppen och utsikt över den andra änden av sjön genom bilvägen som heter nästan samma sak.

Svanån porlar ner till Tänndalssjön. På vägen rinner den under flera broar. En av dem använder alla vandrare som ska upp på toppen av Rödfjället. I boken Strövtåg i Funäsfjällen finns en bild tagen från den bron som är uppe på kalfjället

Foto strax uppströms bilvägsbron.

Själva Svanåfallet är den sista branten innan ån når en sankmark före Tänndalssjön. Precis ovanför fallet finns en bro som man når via en bilväg. Bilvägen är dock privat så man får promenera på den. Men Tänndalens byalag har satt upp en hel del skyltar längs vägen vilket gör att promenaden känns kortare.

Parkera vid Tänndalsvallen

Bilen kan man parkera vid Tänndalsvallen som ligger en dryg kilometer från fallet. Tänndalsvallen var en gång en fäbodvall som hette Granbuskvallen. Idag finns det skidbackar, stugor samt enligt en uppgift Funäsfjällens frasigaste våfflor. Jag har dock inte provat dem så jag kan varken bekräfta eller dementera. De frasigaste jag ätit hittills har jag hittat på Djupdalsvallen uppe vid Mittåkläppen.

Älgskyltarna tillhör också ett av de äldre skyltsystemen.

Bilvägen till Tänndalsvallen och promenaden därifrån ger en provkarta på olika byggnadsstilar. Det är allt från 1700-talsfäbodar till nutida niomiljonersvillor med stora glasfasader. Däremellan finns en hel del modesta fritidshus. Bara denna provkarta är värd utflykten.

Hotell Tänninge

Stigar på båda sidor om Svanåfallet

Fokus för detta blogginlägg är själva vattenfallet på nedsidan av bron. Det finns en stig på vardera sidan av fallet. Den östra stigen är upptrampad i gles björkskog med blåbärsris och bjuder på tjusig utsikt över Tänndalens dalgång. Man ser Skarvarna, sjön och det övergivna danspalatset Hotell Tänninge.

En vy från östra sidan av Svanåfallet

Den västra stigen är smalare, snårigare och går precis vid vattenkanten. Bitvis lite väl nära för min smak. När jag senast var där hade det regnat hela dagen vilket gjorde att både stenar och rötter var snorhala. Det var nära flera gånger att en fot drog iväg ner i ån.

Bild på fallet från östra stigen.

Det finns en gångbro 25 höjdmeter nedanför bilbron

Fortsätter man neråt kommer man till en gångbro över ån. Därifrån finns flera stigar att välja på. Dessa har jag inte utforskat men enligt kartan verkar den västra korsa ett sankt område och komma ut på en grusväg som går tillbaka till parkeringen. Det vill säga vara ett alternativ för den som inte vill gå samma väg tillbaka.

Den nedre bron

Den östra sidan är mer intressant. Jag gick bara en liten bit men noterade att stigen var i gott skick, såg välanvänd ut och la den på minnet för framtida promenader. Efter en dejt med min kompis fornsök har den uppgraderats. På kartan finns nämligen ett gäng markeringar för fornminnen. En är klassad som fångstgrop, fyra som högar och en är lite oklart vad det är.

Hällmålning vid Tänndalssjön

Högarna besöktes senast av en arkeolog 1974 så hur de ser ut nuförtiden är inte lätt att veta. Kanske ser de ut som högarna längs järnåldersturen på andra sidan Tännån?

Ungefär en kilometer österut längs sjön ligger Käringstenen som enligt tradition ska vara ditkastad av en jätte. Den ligger 15 meter från strandkanten och på den finns två hällmålningar. Runt omkring har man hittat ben av ren vilket kan betyda att det har varit en offerplats för något av de naturfolk som levt här (plural). Det vore verkligen roligt att se fler hällmålningar, jag har ju sett de kända vid Ruändan.

Har du mer kunskap om fornminnena?

Området där fornminnena ska finnas heter Svartviksvallen och jag har ännu inte varit där. Vet du mer om dess historia?

Bilderna i inlägget är från två olika besök, juli 2020 och september 2021. Sommaren 2020 hade jag teleobjektiv på kameran, hösten 2021 släpade jag runt på stativ och hade satt filter på mitt 35 mm-objektiv för att kunna fotografera med långa slutartider. Några mobilfoton har också slunkit med.

chefstomaten