Stadsvandring i Cannes
Tomatsallads utsände rapporterar från en stadsvandring i Svenska Rivieraklubbens regi i Cannes.
Först stod vi på trappan till festivalpalatset och guiden berättade lite fakta och kuriosa om filmfestivalen genom åren. Sen gick vi en bit på Croisetten och fick redan på var sanden på stranden var hämtad ifrån (tyvärr har jag glömt var!). Förr var det skräpigt närmast havet, tror det var en tvålfabrik där och att skräpet från den bildade den ursprungliga strandpromenaden. La croisette är diminutivform av kors och betyder lilla korset och det fanns tidigare ett kors där munkarna på den bortre ön (Saint Honorat) tog sig över. Man får inte bygga på öarna och den större ön (Sainte Margeurite) är en enda domän. En gång var Hugh Grant och tittade på för att eventuellt köpa den. Guiden visste inte vem som äger den nu.
Den lilla ön (Saint Honorat) bebos av munkar. Munkarna odlar minst 5 sorters druvor och tillverkar ett vin som de fått mycket bra omdömen om – men det kostar ca 55 € flaskan. Restaurangen de driver skall också vara bra, så vi måste åka ut dit någon gång.
Cannes ”grundades” av en engelsman
Därefter gick vi och tittade på en staty av någon engelsman (Lord Brougham) som ”grundade” Cannes. När han kom till Cannes var det en fiskeby. Han köpte sig en bit land och började bygga, kände sig hemma och stannade i 34 vintrar. Det var på vintrarna som turisterna kom. Om somrarna byggdes det för att kunna ta emot fler.
Vi passerade en kyrka som tillnamn hette bon voyage. På väggen satt det en minnesplakett som talade om att när Napoleon landsteg i Golfe Juan (1815) sov han under bar himmel några timmar där kyrkan står idag, innan han tågade norrut (längs Route Napoleon där vi körde på väg mot Verdon).
Vi gick igenom marknaden och sedan vidare upp på kullen där det gamla Cannes ligger. Även här fanns kyrka. Det udda med den är att den vätter i nord-sydlig riktning, pga platsbrist fick man göra ett undantag från regeln att koret alltid skall ligga i öster.
Ett torn på borgen kallades sarecentornet. Man har haft många strider här, precis som på andra platser längs kusten. Kyrkan var byggd i en ”modern” barockstil. Den egentliga barocken omhulades av Savoyen medan den mer avskalade förespråkades av Ludvig XVI (tror jag) vilken även lät bygga slottet i Versailles i samma stil (inte så svulstig barock).
Efter att ha tittat på utsikten och fått utpekat för oss några husfasader prydda med (fresker) motiv av skådespelare och filmscener gick vi ner till stan för lunch.
Tack för rapporten, nu vet jag mycket mer om Cannes historia!
- På räls till Rivieran, 5 tips för dig som vill skippa flyget - fredag 22 februari 2019
- Napoleons landstigning i Golfe Juan - tisdag 3 mars 2015
- Som det vackra folket – lyxig tebutik i Cannes - fredag 14 november 2014
Last updated on mars 3rd, 2015 at 08:51 f m