Välbesökt världsarv: Saltgruvan i Wieliczka
Strax utanför Krakow ligger saltgruvan i Wieliczka som är en av de första platser Unesco plockade upp som världsarv. Det är det näst mest besökta stället i Polen efter Auschwitz och lockar någonstans mellan 800 000 och en miljon besökare per år. Denna info, tillsammans med våra erfarenheter av köerna på de polska vägarna, borde ha förberett oss. Genast när vi anlände ångrade vi att vi betalt för frukost på hotellet. Vi kunde istället ha kört direkt, kommit fram tidigare och fått en bättre placering i kön. Det hade varit bättre att äta av vårt förråd av Pringles medan vi köade för att köpa biljetter.
Tips för att besöka saltgruvan
- När man når Wieliczka och är typ 500 meter från gruvan så står det gulklädda människor och viftar in en på en parkering. Det är frivilligt att lyda dem. Det går utmärkt att köra vidare in till stan. Det finns en till parkering precis utanför gruvan. Det är dock billigare att parkera på fältet.
- På tal om pris så är det olika pris på polska och på andra språk. Tror skillnaden var 59 respektive 89 zloty. Köerna är hysteriskt långa till båda köerna och de var ännu längre när vi gick därifrån än när vi kom. Anländ så tidigt som möjligt eller besök gruvan andra årstider än mitt i semestern.
- Det står överallt att det är 14-16 grader i gruvan. Därför tog vi med oss varma kläder. Det var helt onödigt. Jag svettades i min korta kjol och t-shirt av linne. Troligen hänger temperaturen ihop med mängden människor så andra årstider kanske det är ett bra råd.
- Totalt gick vi nästan 6000 steg under besöket, varav runt 500 var nerför trappor. Detta borde de informera om lite tydligare för vi fastnade bakom en annan grupp där en deltagare hade svårt att gå. Gruvan är inte lämplig för de som inte kan ta sig fram för egen maskin.
- Besöket inleds med 380 steg i en trappa, men det finns inga trappor upp utan då måste man åka hiss. Den hissen är inget för klaustrofobiker.
- Hela besöket tog oss fem timmar. Av dessa tillbringade vi minst två timmar i kö. Förutom biljettkön var det kö till hissen för att komma upp igen.
- Det finns restaurang, kaffeställen och toaletter nere i gruvan. Det är också fikapaus på den guidade turen efter ungefär 1,5 timme.
Saltgruvan i Wieliczka har varit igång sedan 1200-talet
Gruvan är från 1200-talet och de utvinner fortfarande en aning salt ur den, ungefär lagom för att fylla behovet från souvenirbutikerna. Detta gör att gruvan kan kalla sig för Polens äldsta företag som fortfarande är i bruk.
Nu ska jag koncentrera mig på Slovakien, så jag klipper in mina oredigerade anteckningar från turen här nedan. Jag skrev och skrev och skrev i Evernote under turen. Huvudskälet är att när jag är sysselsatt så behöver jag inte tänka på att jag är hundra meter under jord, något jag egentligen inte gillar.
Anteckningar från den guidade turen
Salt. Mkt lönsamt. Ordet salary kommer från salt. Tror han sa att saltet stod för 40 procent av Polens intäkter någon gång i tiden. Viktigt för Polen. Typ som Sala silvergruva och Falu koppargruva för Sveriges stormaktstid.
Statyer av salt. Första var Kopernikus som var gruvans första turist i 20-årsåldern. Nästa Casimir the great. Goethe var geolog, stod staty nära fiket.
Chopin besökte också gruvan. Därav musik och ljusspel i ett rum.
300 km av tunnlar. 300 år är de äldsta trädelarna. Tall. Metall skulle rosta sönder. Jo. Vi gick förbi gamla trät. Det var liksom saltat. Bevarar träet.
Besöket inleddes med 380 steg ner på en trätrappa. Det var typ något hundra steg senare också. Det är kanske bra att förvarna mer om detta i förväg. Vår grupp fastnade bakom en äldre dam som behövde hjälp för att ta sig ner för trapporna.
Rocksalt 13.x miljoner år sedan bildades det. Tektoniska rörelse gör att det är salt på sina ställen och tomt på andra.
Fototillstånd 10. Biljett 89. 59 för polacker.
Elda metan: det farligaste jobbet. 40% dog per år. De gick före gruvarbetarna.
1986
Weimar enda där sprängmedel använts..
Idag inga kanalturer i gruvan men om tre år. Lyssnade inte så noga men några dog av syrebrist när deras båt välte. För salt vatten för att kunna dyka så de fastnade under båten. Detta var under kriget.
Bungy jump, bröllop, fotboll och mkt mer har skett i gruvan. Fester för upp till 1000 personer.
Från 1500-tal till 2002 var det hästar i gruvan.
Efteråt. Finns ett museum med olika typer av salt och mer information.
Ovanstående text om saltgruvan i Wieliczka är ett blogginlägg jag skrev på resande fot. Jag bloggade varje dag och ibland hann jag skriva mer, ibland mindre. Det finns en sammanfattning av hela resan: Från Stockholm till Antibes via Baltikum, Polen och Slovakien. .
- Ett lyft för Anderssjöåfallet: hållbara trappor byggda av sherpas - söndag 3 november 2024
- Hälsingegården Gästgivars i Vallsta – världsarv som nu är öppet - söndag 22 september 2024
- Vi gillade de spralliga järvarna mest på Nordens Ark - fredag 20 september 2024
Last updated on september 5th, 2021 at 02:24 e m