Roslagsleden etapp 1-4 sommaren 2017
Roslagsleden är en stadsnära vandringsled norr om Stockholm. Den är en del av Europavandringsleden E6 från Turkiet till Finland. Roslagsleden har förlängts i ett par omgångar, från ursprungliga tolv mil till nitton. När detta skrivs pågår arbete med att bygga ihop den med Upplandsleden och St Olofs Pilgrimsled. Roslagsleden knyter också an till den i sammanhanget korta Blå leden mellan Domarudden och Vaxholm.
För närvarande startar Roslagsleden i Danderyd, nära Danderyds kyrka och går till Albert Engströms ateljé i Grisslehamn. Den passerar genom Danderyd, Sollentuna, Täby, Vallentuna, Österåker och Norrtälje. Det är skyltat med orange markeringar på träd och skyltar. Uppfräschning av markeringarna pågår, ett arbete som är välbehövligt.
En del etapper nära kollektivtrafik
Roslagsleden är indelad i elva etapper som är mellan nio och tjugofem kilometer långa. Flera av etapperna ligger så till att man kan åka med kollektivtrafik till en startpunkt, vandra till nästa etappstopp och därifrån ta sig hem. Det är en av de stora fördelarna med att leden är stadsnära. En annan är att leden i stora partier går längs iordninggjorda stigar. I vilda urskogar finns inga upptrampade och skyltade stigar.
Sedan är jag inte helt säker på att ledläggarna alltid valt den vackraste stigen i varje motionsområde. Mitt intryck är att de helt enkelt valt den största stigen i olika motionsspår. Bitarna i skogsterräng binds sedan ihop av ganska tråkiga transportsträckor längs grusvägar. Ibland gör leden en utbuktning för att få med någon runsten eller liknande.
Jag har inte gått hela Roslagsleden (ännu) men jag har läst och pratat med andra som vandrat hela eller andra delar. Dessa samtal bekräftar min bild att stora delar av Roslagsleden går längs vägar. De flesta verkar överens om att första och sista sträckan är bäst. Den etapp som går längs Väddö kanal ska också vara fin samt biten till Wira bruk (fast den ska vara lång) men dit har jag ännu inte kommit.
Etapp 1-4 sommaren 2017
När jag vistas i Täby promenerar jag regelbundet i ett skogsområde där Roslagsleden passerar. Jag har i många år tänkt att jag skulle vilja följa skyltarna och även gjort det några gånger med större eller mindre framgång. (Lervälling, staket och värmebölja är några av de hinder jag stött på).
Våren 2017 bestämde jag mig för att det var dags för ett nytt försök och satte upp vandra på Roslagsleden som ett söndagsprojekt. Jag bestämde mig för att bara vandra för skojs skull, utan några krav på mig själv att materialet ska användas till någon bok eller liknande.
Skadeläget har gjort att det passat mig bättre att gå dagsturer med lätt packning och inte släpa med mig utrustning för att övernatta. Det finns annars vindskydd lite varstans längs leden.
Jag tycker att tre till fyra timmar är lagom promenad på en söndag vilket gjort att jag delat de flesta etapper i två delar. Vissa delar har jag gått själv, andra har jag haft sällskap. Efter denna långa sammanfattning är det hög tid att övergå till min sammanfattning av varje etapp med länkar till längre beskrivningar.
Etapp 1 Danderyd-Karby gård
Första etappen passerar sjöarna Rösjön (badplats), Fjäturen (vindskydd), Käringsjön (vindskydd) och Vallentunasjön. Här finns möjlighet att se flera runstenar resta av samma familj, den vars anmoder är Täbyprofilen Estrid. Sommartid finns det kiosk vid Rösjöbadet och på helgerna café vid Karby gård. Det är plätt-lätt att ta sig med buss till både start och slutställe. Leden går nästan bara på stigar, fast ett par gånger går den igenom kohagar. Om jag ska rekommendera en sträcka före de andra så är det nog denna.
Läs mer:
- Etapp 1: Från Danderyd till Täby
- Etapp 1: Hagby gård till Karby gård
Etapp 2 Karby gård-Örsta
Nästa etapp bjuder bland annat på Täbys högsta punkt Löttingekullen och naturskön grillplats vid Gullsjön. Bitvis går stigen genom riktigt vacker tallskog men tyvärr förstörs intrycket av ett parti där stigen är rejält sönderkörd. Det finns roligare saker än att knata i lösgrus i någon form av maskingjord puckelpist. Det är möjligt att ta sig med kollektivtrafik mellan start och slutpunkt men det tar fyra gånger så lång tid som att åka bil och det är långt mellan bussarna till Örsta. Roslagsledens Örsta ligger förresten vid fågelsjön Angarn.
Läs mer:
- Etapp 2: Karby gård till Täby kyrkby
- Etapp 2: Täby kyrkby till Angarn
Etapp 3 Örsta-Lövhagen
Etapp tre är totalt sett en verkligt fin sträcka med flera vackra partier. Samt en bit som man helst vill glömma. Hela sträckan från fågelsjön Angarn till Brottby är fin även om delar går i en kohage och resten på en väg. Vägen slingrar sig vackert fram i jordbruksmark och bjuder på stor artrikedom i vägrenen. Därefter blir asfaltsväg som visserligen passerar en matbutik och en kvarn där det är café vissa söndagar på sensommaren. Till slut kommer man in i skogen igen. Lövhagen är en busshållplats varken mer eller mindre. Det är samma buss som till Örsta så lätt att åka emellan – förutsatt att man kommer förbi vid rätt tid för bussen går bara varannan timme. Kan lägga till att vid starten i Örsta finns det toalett utan dricksvatten samt en stor hällristning.
Läs mer:
- Etapp 3: Angarn till Stora Karby
- Etapp 3: Stora Karby till Lövhögen (gick omvänd ordning).
Etapp 4 Lövhögen till Domarudden
Domarudden hör till de ställen som är svåra att nå med kollektivtrafik så denna sträcka gick jag i ett svep med hjälp av en god vän och två bilar. Vi hade även med oss tre hundar. Delvis riktigt vacker natur genom ett naturreservat och vi tog ett dopp i Lilla Harsjön. Men också långa partier på knögglig skogsväg.
Läs mer:
- Etapp 4: Lövhögen till Domarudden
Nya äventyr väntar
Givetvis har jag planer på att fortsätta längs Roslagsleden. Näst på tur står etapp 5 som dock kräver avancerade logistiklösningar. Förhoppningsvis kommer en rapport därifrån i höstfärger. Nu väntar nya äventyr och jag hoppas fylla på med artiklar under vandra i Frankrike efter en sommar när vandra i Sverige har stått i fokus.
Någon som också vandrat och vill lägga till något?
- Missade du 2024 års populäraste artiklar och foton på bloggen? - fredag 27 december 2024
- Känner du till världens äldsta hängfärja? Biscayabron utanför Bilbao - söndag 17 november 2024
- De tre medeltida borgarna i Bellinzona är ett sevärt världsarv - lördag 16 november 2024
Last updated on april 2nd, 2020 at 10:51 f m
Ett svar på ”Roslagsleden etapp 1-4 sommaren 2017”