Rofylld avstickare till trädgårdscafé och kalkhamn på Östgötaslätten
”Sätt dig här, det är bästa utsikten över Tåkern. Vill du ha dagens tidningar också?” Jag svarade jakande på Anne Bergströms fråga och sjönk tacksamt ner på en stol i solskenet med min kardemummabulle och kaffe. Anne var strax tillbaka med Motala Tidning och Svenska Dagbladet samt ett blädderex av boken Kafé på Skedet som innehåller hennes bästa recept.
Så fort jag satt mig ner försvann all stress. Axlarna sjönk ner till sin rätta plats och trassliga leverantörsrelationer glömdes bort. Det var om om jag förflyttats i tid och rum, till ett soligt sommarlov hos min farmor och farfar. Magin är svår att förklara men det var som att bli ompysslad av en gammal god vän. Jag blev så entusiastisk över den rofyllda trädgården att jag satt kvar och bläddrade i tidningarna tills caféet stängde.
Kafé på Skedet underbar sommaridyll
Kafé på Skedet ligger i den minimala byn Skedet, en kort avstickare från vägen mellan Ödeshög och Vadstena. Själva bageriet ligger i ett vitt hus som en gång i tiden var var byns lanthandel. Sedan 2008 har Anne & Mikael byggt upp en verksamhet här med loppis och konstutställningar. Trädgården innehåller också en hel del konst och det finns gott om sittplatser utspridda under fruktträden.
I grannskapet odlas solrosor som man får plocka och swisha pengar till Barncancerfonden. Det enda jag kan ha synpunkter på är att caféet bara har öppet under sommaren och stänger i början av september. Synd för det finns mycket i omgivningarna som är perfekt för en helgutflykt under första delen av hösten. Ett exempel är Borghamn.
Borghamns strand vid Vättern
Mitt besök på trädgårdscaféet gav mig energi och lust på fler utflykter så från Skedet körde jag ner mot Vättern. Jag parkerade bilen vid en ställplats för husbilar precis vid vattnet och klev ut. Så grönt som på första fotot brukar vatten bara vara i gamla kalkbrott, eller när bilden snurrat för många varv i olika filterbad. I detta fall är det Vättern, men hamnen är anlagd på ett gammalt dagbrott där man brutit kalk.
Kalkgruvans historia går tillbaka till minst medeltid och kalkstenen användes bland annat för att bygga Alvastra kloster. Hamnen byggdes på uppdrag av Baltzar von Platen för att skeppa kalksten till olika byggen. Von Platen är mest känd som pappa till Göta Kanal. I den gula byggnaden bodde arbetarna som bland annat var svenska fångar
Borghamnskalksten
Byggnaderna vid Borghamgs strand har därefter varit internatskola, vandrarhem och är numera hotell. Jag tog en kort promenad i omgivningarna och såg spår av olika aktiviteter, allt från får och trädgårdsodling till en aktivitetsbana. I hamnen låg också block av kalksten. Det pågår fortfarande brytning någonstans i krokarna. Det var egentligen gruvorna jag hade tänkt se men jag hamnade här istället.
Borgahamskalksten har använts till allt från Karlsborgs fästning till Nationalmuseum. Väl värt ett längre besök i framtiden känner jag. Jag såg nämligen en hel del skyltar med förslag på olika vandringsleder och sådant gillar jag också.
Missa inte pärlor i omgivningen
Från Borghamn styrde jag vidare mot Vadstena och ostdisken på Ladugård 206. Därefter var det läge att dra mig vidare mot Stockholm. Jag gjorde resan för att jag skulle ha ett heldags planeringsmöte med Ingrid Hedman som driver Skrivarresor.
På vägen passerade jag också en bigarråodling med gårdsbutik (som ni vet är gårdsbutik en synonym till ”stanna”) och såg avfarten till Roglösa med sin berömda kyrkdörr. Omberg och Tåkern ligger också i närheten. Det är ställen jag skrivit om tidigare, exempelvis i boken Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm.
- Missade du 2024 års populäraste artiklar och foton på bloggen? - fredag 27 december 2024
- Känner du till världens äldsta hängfärja? Biscayabron utanför Bilbao - söndag 17 november 2024
- De tre medeltida borgarna i Bellinzona är ett sevärt världsarv - lördag 16 november 2024
Hej, kul att läsa om och se dina bilder från Borghamn. I Borghamn har jag varit ett flertal gånger. Jag har nog bott i alla husen på vandrarhemmet i samband med att den rikstäckande motorcykelföreningen jag är med i under flera år hade den årliga funktionärsträffen där. Så många glada minnen från Borghamn, som även var fint i oktober/november när vi brukade vara där. Omgivningarna är fina och historien kring kalkbrottet är ju intressant.
Hej Ingrid,
Vad kul att höra, nu blir jag himla sugen på att åka dit en sväng till senare i höst och stanna lite längre. Jag har som sagt helt missat denna plats tills förra veckan. Det var ren slump att jag hamnade där. Det berodde på att jag glömde svänga av från motorvägen vid Grännaavfarten. Hade tänkt åka längs Vättern på mitten och nu blev det längre norrut istället. Men det såg så fint ut att jag vill dit igen.
Det är alltid roligt när du skriver om våra trakter! Här kommer ett tips till nästa sommar, för de stänger nämligen efter den här helgen: På berget ovanför den gamla vägen mellan Gränna och Ödeshög ligger Kleven. Du kan kolla deras hemsida kleven.nu. Fantastisk utsikt! Det går förstås att stanna, njuta av utsikten och kanske fika medhavt vid något av alla borden vid utsiktsplatsen. Det finns också en (synnerligen kuperad!) vandringsled på 2 km genom hagar som ibland också innehåller kor.
Om man inte vill skriva om vägen mellan Stockholm och Göteborg just, är området kring sjön Sommen bland det vackraste man kan besöka. På sommaren kan man äta gott på Svärdshuset i Malexander t ex och bada i det klara, rena vattnet. Paddla kanot bland de 365 öarna kan man också göra, eller ta den lilla färjan från Blåvik till Torpön där man kan äta eller fika vid Sommens Naturum och sedan åka vidare över ön mot Smålandssidan och ta en hemgjord glass på Stebbarps glasscafé (stebbarp.se).
Välkommen tillbaka till Östergötland och norra Småland!
Hej Kerstin,
Vad kul att höra ifrån dig. Kleven har jag faktiskt besökt, en av korna är med i boken har jag för mig. Men Sommen har jag aldrig varit vid och nu när du beskriver det låter det absolut som en plats att besöka.
Hälsar
Kristina