Kategori: Funäsfjällen

Böckerna ”Strövtåg i Funäsfjällen” och ”Ett år i Härjedalsfjällen” är perfekta presenter till alla fjällentusiaster.

Varmt välkommen till Funäsfjällen! Fjällen som är särskilt snösäkra på vintern och extra soliga på sommaren ligger i västra Härjedalen, nära gränsen till Norge och världsarvet Röros. Här finns blomsterfjäll, lokalproducerad mat och fjällmuseum att utforska.

Namnet funäsfjällen finns inte på någon karta utan är samlingsnamnet på ett samarbete mellan byarna Funäsdalen, Tänndalen, Tännäs, Fjällnäs, Bruksvallarna, Ramundberget och Messlingen. Mellan byarna finns 30 mil preparerade skidspår, 40 mil markerade vandringsleder och ett ökande antal cykelleder på. Plus sisådär 136 nerfarter för breda skidor på vintern. Tillsammans med Storsjö och Ljungdalsfjällen finns här 61 mil skoterspår för den som färdas motordrivet.

Är du ny i området rekommenderar jag varmt att börja med att läsa mina böcker samt mina restips till Funäsfjällen. Då får du tips på hur du förgyller resan till fjällen och massor av inspiration för utflykter när du är på plats. Även personer som bott hela sina liv i någon av byarna har hittat nya platser tack vare mina böcker.

Här nedanför kan du botanisera bland mina senaste artiklar. Mycket nöje!

önskar Kristina

Ett lyft för Anderssjöåfallet: hållbara trappor byggda av sherpas

Tänndalen har fått en ny sevärdhet, denna trappa byggd av sherpas från Nepal. Trappan funkar som returväg efter att ha gått upp de 303 trappstegen längs Anderssjöåfallet.

Vattenfallet har jag fotat många gånger i år och här bjuder jag på en fotosvit från snösmältningen i våras, en botanisk specialitet och lite bilder på den nya trappan.

Läs mer

Fjällträdgårdarna som försvann när ”vildmark” blev idealet

Under frihetstiden prunkade det i fjällböndernas hem. Drömmen om paradisets trädgårdar flyttade så småningom utomhus till inhägnade blomsterrabatter. Men idag finns nästan inga fjällträdgårdar kvar för nya modeideal tog över. Detta var temat för en utställning på Härjedalens fjällmuseum. Mycket intressant och värt reflektera över, vilket jag gör i denna artikel.

Läs mer