Packa lätt inför tågluff (olika tolkningar)

Nu är vi på väg med tåg till franska Rivieran! Denna resa går att följa i diverse sociala medier taggade med #rivieraninomräckhåll (följ oss gärna). Det går också att ställa frågor om tågresor, franska Rivieran eller annat ni undrar över till mig och Maria, eller önska blogginlägg.

Det här skrivs någonstans i Småland. Tåget har äntligen slutat skutta omkring på rälsen för de har fått ordning på korglutningen. Det här samt ett eller annat signalfel betyder att vi är sisådär 40 minuter sena. Jag hoppas att Maria har tagit till rejält med bytestid, så att vi inte missar vårt nattåg. Jag återkommer till vår rutt i ett annat inlägg. Den här texten tänkte jag skulle handla om att packa inför resan.

Kristina Svensson och Maria Unde Westerberg tillsammans med resväskor väntar på tåget.
Solen sken imorse på Stockholm central när vi väntade på SJ tåg till Köpenhamn.

Dubbla kameror spräcker hela packningen

På tågresor är det som bekant rätt att packa lätt. I varje fall om man inte har lust att använda resan till en lång övning i styrkelyft eller sprint med liten resväska (en gren som jag har mycket övning i). Grundregeln är att man måste själv kunna bära hela sin packning uppför trånga trappor för rulltrapporna är antingen ännu inte byggda eller ur funktion. Det betyder att antalet kollin behöver begränsas. Varje kolli behöver dessutom vara så lätt att man kan bolla upp väskan på diverse hatthyllor. Gärna med en hand medan man balanserar en mugg kaffe i den andra.

För min del går det fort och lätt att packa kläder. Eftersom jag reser så ofta har jag alltid ett par väskor på gång i olika stadier av packa i/ur. Imorse innan jag for så packade jag till exempel klart en väska som ska till fjällen. Möjligen kommer vi resa dit tillsammans, möjligen åker den i förväg.

För den här tågluffen har jag valt ett litet antal favoritplagg i turkost och svart (det underlättar tvätt om jag inte blandar för många färger). De flesta är i ylle vilket gör att de går att använda både till sport och till sight-seeing.

Packning inför skidåkning och bokskrivande i påsk.
Packningen inför tågluff till franska Rivieran.

Teleobjektiv för att kunna fota rörliga saker från tåget

Mitt problem börjar alltid när jag kommer till fotoutrustningen. Hur många kameror och vilka objektiv ska jag välja? Förra året skrev jag en text om att bästa kameravalet beror på syftet med resan. Då höll jag på och försökte välja kamera till en resa i Wales där vi kombinerade bilturer med vandring. Det slutade med att jag valde att ta med ett kamerahus, en normalzoom och ett litet lätt ljusstarkt 50 mm i plast.

Till den här resan tar jag istället med mig två kamerahus. Det beror på att jag inte styr färdmedlet utan ser jag något fint utanför fönstret måste jag skynda mig och fota det. Med två kameror kan jag snabbt välja kameran med bäst objektiv för uppdraget. Jag har valt att på ena kameran sätta ett ljusstarkt 35 mm. Det tänker jag ska vara fiffigt för att ta landskapsbilder och fotografera ombord tåget.

Sedan har jag köpt ett nytt teleobjektiv (för mitt gamla har varit med om en liten olycka). Det får ersätta mitt kära makro på den här resan. Finessen med teleobjektiv är att det är konstruerat för att vara snabbt och lätt (i förhållande till sin storlek). Jag hoppas att jag på detta sätt har utrustning med mig så jag kan dokumentera vår färd.

Redan igår på tågresan från Göteborg började jag muttra om att det var jobbigt att släpa på både resväska och dubbla kameror så vi får se hur det känns innan vi kommer hem….

Maria har en annan approach till packande. Hon har skrivit om det på Instragram.

Marias bästa packninstips från Instagram.

chefstomaten