Nya världsarv: staden Nice och skifferdistriktet i Wales
Två områden som jag bevakar lite extra har i dagarna blivit utsedda till världsarv, nämligen staden Nice och skiffergruvorna i norra Wales. De är långt ifrån ensamma, listan på Unescos världsarv har blivit ganska mycket längre. Jag har sett flera intressanta platser fladdra förbi.
Maffig tågresa i Iran och romerska stenbumlingar vid Rhen
Bland annat fastnade jag för en spännande 200-mils tågresa tvärs genom Iran. Järnvägslinjen byggdes av skattepengar under 1930-talet och har 224 tunnlar varav elva spiraltunnlar samt 360 broar. Det låter som en mäktig resa.
Sedan såg jag en del romerska lämningar i Tyskland och Nederländerna swischa förbi och romerska stenbumlingar är ju alltid intressant. En plats i Chile placerar jag i facket läskig, nämligen världens äldsta mumifierade människor.
Liverpool ströks under det 44:de möte
Unescos världsarvskommitté har i slutet av juli 2021 haft sitt 44:de möte. Varje dag har de släppt ett par nya världsarv på Twitter. En del platser har hunnit få riktiga pressreleaser med lite fylligare information. Men det är milt sagt en smula rörigt på deras webbsajt så inte helt lätt att hitta motiveringar eller en komplett lista.
Inte blir det bättre av att det finns två huvudkategorier, natur och kultur det vill säga spår av mänskliga aktiviteter. Sedan behandlar delar av mötet sådana nomineringar som inkom 2020. Dessutom stryker de ibland världsarv som inte längre platsar. Liverpools maritima område ströks till exempel i år. Venedig hotas med att bli bortplockad men har fått respit i och med att de förbjudit kryssningsfartyg att ankra i lagunen.
Fransk fyr och spa-städer över hela Europa
Frankrike fick god utdelning denna gång, förutom staden Nice så blev fyren Cordouan vid Atlantskusten uppskriven, eller inskriven om man direktöversätter. Tror att fyren egentligen skulle blivit utsedd redan 2020 men det mötet blev inställt. Fyren ser i alla fall rätt mäktig ut på bild där den ligger i ensam i ett floddelta.
Frankrike var även med på ett hörn på en sameuropeiskt nominering, nämligen kurorter som byggts runt vattenkällor. det är elva städer i sju länder. Dessa:
Baden bei Wien (Austria); Spa (Belgium); Františkovy Lázně (Czechia); Karlovy Vary (Czechia); Mariánské Lázně (Czechia); Vichy (France); Bad Ems (Germany); Baden-Baden (Germany); Bad Kissingen (Germany); Montecatini Terme (Italy); and City of Bath (United Kingdom).
Nice vinterorten
När det gäller Nice är det dess historia som vinterort som lyfts fram och hur först britter och sedan ryssar satte sin prägel på staden. De tar upp Camin dei Inglesi, det vi nu kallar för La Prom. Bilden i den tweet som släppte nyheten föreställer Château d’Anglais på Boronkullen. Den rosa marängen med gotiskt torn kallas också för Smith’s Folly efter den brittiske överste som byggde det i mitten av 1800-talet. Han hade tidigare tjänstgjort i Indien och var även inspirerad av hinduisk arkitektur.
Wales skiffergruvor
I norra Wales har skiffer brutits i 1800 år och det finns enorma gruvor på många platser. Detta område utsågs idag och därmed har jag inte hittat så mycket mer än att alla prominenta personer i Wales har uttalat sig entusiastiskt. Någon oroar sig för att detta innebär fler turister.
Även i Nice var man stolt, tolv kanonskott avlossades vid tidpunkten för det officiella tillkännagivandet.
Har du också läst listan och har några nya favoriter?
- Känner du till världens äldsta hängfärja? Biscayabron utanför Bilbao - söndag 17 november 2024
- De tre medeltida borgarna i Bellinzona är ett sevärt världsarv - lördag 16 november 2024
- Ett lyft för Anderssjöåfallet: hållbara trappor byggda av sherpas - söndag 3 november 2024
Tack för alltid läsvärda, trevliga och intressanta nyheter!
Tack ska du ha!