Nya Älvsborgs fästning – perfekt utflykt med minnen från dramat 1719
Nya Älvsborgs fästning ligger på en liten ö i Göta Älvs mynning, en behaglig halvtimme från Lilla Bommen med båt. Fästningen byggdes för att skydda Göteborg från hotet från framförallt danskarna. Det känns bekant från en annan utflykt som jag nyligen skrev om, nämligen Torpa stenhus. Men stenhuset är nästan tvåhundra år äldre och byggdes av en adelssläkt medan Nya Älvsborg var en militär riksangelägenhet.
Fästningen började byggas 1653. Som byggnadsmaterial användes framförallt sten från Älvsborgs slott som låg inne på land vid Klippan (och därefter kallades för Gamla Älvsborg). När jag läser om Nya Älvsborg, eller Nya Elfsborgs, historia verkar det bara vara tack vare ett rejält åskoväder och en driftig överste som fästningen aldrig blivit intagen. Men det är inte riktigt den version som står på en plakett. Kanske är det fel man som tagit åt sig äran i alla år? Jag återkommer till det.
Barndomsminne att åka ut till fästningen
Som jag minns det, men jag kan minnas fel, åkte jag som barn ut till Nya Älvsborg varje sommar. Det tillhörde så att säga sommarens traditioner. Innan skolorna drog igång igen passade jag på och gjorde ett återbesök i barndomens fotspår. För att få den rätta känslan var det en utflykt med barn.
Det blev riktigt lyckat. Fästningen hade kanske krympt en del sedan jag var barn, möjligen för att man inte fick gå in i lika många delar av fästningen. Men i gengäld hade ett par av de gamla rummen i en av murarna fått en del roliga tillskott som uppskattades av det yngre gardet.
Strömma kör dagliga turer till Nya Älvsborgs fästning
Vi åkte med Strömma som kör tre turer per dag under skolornas sommarlov. Jag har för mig att Nya Älvsborgs fästning tidigare trafikerades av Kulturbåtarna, men de gick i konkurs förra sommaren. När jag var barn var det Börje Börjesson som körde.
Rabatterade familjebiljetter finns, men går ej att förboka. För att vara säkra på att få plats förköpte vi därför biljetter till ordinarie pris. Hela kalaset gick på 1100 kronor för 7 personer av olika längd och ålder. Det visade sig vara onödigt att förboka då det var gott om plats. Inte så att det blev ödsligt men så att det inte blev slagsmål om platserna på soldäck.
Det finns kaffe och andra drycker till försäljning på båten. På fästningen är det gott om pick-nick-bord men när vi var där i augusti 2019 fanns det ingen restaurang på ön. Av och till sedan 1881 har det varit restaurang i Kommendanthuset. (Veiken som åkte till Nya Älvsborg med Kulturbåtarna 2017 har på sin blogg publicerat bilder av en måltid i gamla valv).
Båttur genom hamnen
Båten Carl Michael Bellman avgick från Lilla Bommen i centrala Göteborg och sedan gled vi genom Göteborgs historia. Vi lyssnade inte så noga på den officiella guidningen utan körde egen. Vi berättade för de små att när vi var barn så tog man båten till England praktiskt taget mitt emot Lilla Bommen. Rampen är kvar och ser lite övergiven ut.
Vi berättade om de gamla kranarna som användes när Göteborg var en varvsstad. Ostindiefararen Götheborg imponerade mer på våra åhörare.
Jag blev ganska imponerad av hamnen med alla containrar. Den är verkligen stor, vilket syns mer när man åker förbi. Tror de sa att 30% av Sveriges export passerar genom den.
Dramatiserad nedslag i fästningens historia
När vi klev av båten möttes vi av en kommendant som tillsammans med sin kollega gav olika nedslag i Nya Älvsborgs historia. Genom smarta klädbyten kunde de spela flera roller. De hade tät publikkontakt och bjöd på mycket information.
Visningen var kanske inte helt historiskt sammanhängande, eller så beror det på att jag inte lyssnade så noga utan jag fokuserad på att iaktta det yngre gardet. Utifrån min analys skulle jag säga att för treåringar var det emellanåt skrämmande, för sju-åttaåringar fascinerande och för vuxna underhållande.
Vem räddade egentligen Nya Älvsborg?
Dags att förflytta oss till juli 1719. Sverige var inte i toppskick. Det här var tio år efter Poltava och sju månader efter Karl XII:s bortgång. Hans syster, drottning Ulrika Eleonora, ägnade mer tid åt att gräla med riksråden och försöka få sin man utnämnd till kung, än att planera offensiver i det pågående kriget. Detta gav motståndarna gyllene tillfällen och de attackerade på båda kusterna. På ostkusten härjade ryssarna. De brände Trosa den 23 juli och Nyköping den 24 juli, för att nämna två attacker.
På västkusten var danskarna på krigsstigen. De var framförallt ute efter att radera den svenska kaparflottan. Det vill säga privata sjörövare med kungligt tillstånd att röva dansk-norska fartyg och sälja lasten. Kronan tog 10% skatt men resten kunde ägarna av fartygen behålla. (Mer info i utflykt till Gathenhielmska reservatet).
Carlstens fästning hade kapitulerat för danskarna
Danskarna leddes av Tordenskjold som rört sig några år i dessa vatten. Han började med Carlstens fästning i Marstrand, en betydligt större och starkare fästning än Nya Älvsborg. Carlsten kapitulerade 15 juli praktiskt taget utan strid efter ett anfall som mest skedde med propaganda. Ett par dagar senare seglade de segervissa danskarna söderut till Nya Älvsborgs fästning. De var på plats den 21 juli och började med samma metod som på Carlsten, att erbjuda kapitulering.
Kommendant på Älvsborg var Johan Abraham Lillie och han tänkte då rakt inte kapitulera. Han tänkte försvara sin fästning till sista blodsdroppen. Försvararna var i kraftigt underläge. Danskarna hade en stor fördel av att de hade burit i land en del kanoner på Aspholmarna och där kunde de i allsköns ro beskjuta fästningen. Svenskarna kunde inte nå dem på ön. Hela dagen den 22 juli blev svenskarna beskjutna från olika pråmar och från ön. Vid tvåtiden på eftermiddagen exploderade det krutmagasin som låg närmast Aspholmarna.
Läget såg ärligt talat inte särskilt ljust ut för de svenska. I skydd av nattmörkret fick de under natten förstärkning. Den 23:de juli lyckades den utvilade förstärkningen skjuta av en mast på ett av de belägrande fartygen, vilket gjorde att det gick på grund.
Den okände hjälten kliver in i historien
På landsidan såg överste Staël von Holstein frustrerat på situationen. Han bestämde sig för att ta ett eget initiativ. Hans idé var lika enkel som genial, att transportera ut kanoner till Hisingen och anfalla danskarna i ryggen. Han begav sig till Göteborg för att låna ett par kanoner.
I Göteborg var de allt annat än entusiastiska över hans plan och ville inte alls låna ut några kanoner. De spådde att de kanonerna bara skulle hamna i danska händer. Men Staël von Holstein övertygade dem med löfte om att han skulle personligen ersätta dem om de gick förlorade. Med hjälp av frivilliga och i skydd av ett kraftigt åskoväder fick de kanonerna på plats.
Resten är historia. Danskarna jagades iväg och kommendant Lillie hyllades som hjälte. Det var honom förvisso väl unt, men jag kan inte låta bli att tänka att lite av uppmärksamheten berodde på att Sverige var i stort behov av en hjälte. Jag hoppas att han tackade Staël von Holstein ordentligt för vem vet hur det slutat utan hans insats.
Nya Älvsborgs fästning rekommenderas som utflykt
Summa summarum. Att ta båten ut till Nya Älvsborgs fästning är en perfekt sommarutflykt i miniformat. En svalkande båttur genom Göteborgs hamn, en dos dramatiserad historia och en picknick med fin utsikt. Allt detta med fräscha toaletter runt hörnet.
Gillade du detta kanske du vill botanisera bland fler utflyktstips runt Göteborg? Uppskattar också om du har mina böcker i åtanke nästa gång du ska köpa en present.
- Missade du 2024 års populäraste artiklar och foton på bloggen? - fredag 27 december 2024
- Känner du till världens äldsta hängfärja? Biscayabron utanför Bilbao - söndag 17 november 2024
- De tre medeltida borgarna i Bellinzona är ett sevärt världsarv - lördag 16 november 2024
Last updated on september 5th, 2021 at 05:17 e m