Ny vandringsryggsäck från Fjällräven
En ny ryggsäck har stått på min önskelista länge och jag har letat av och till i åratal. Den perfekta ryggsäcken ska vara lätt, ha många fack och vara lagom stor (ett variabelt mål). Dessutom ska den ha remmar som håller ihop axelbanden. Det sistnämnda är mest för att jag ska kunna spänna fast kameran så att den inte glider av axeln. Mitt senaste försök att köpa en ryggsäck föll på Fjällräven High Coast 24 liter. Efter ett par veckor tillsammans ska jag nu sammanfatta mina tankar.
Fjällräven nostalgi
I den här vevan har jag bara kikat på Fjällräckens ryggsäckar och valt bland deras utbud. Detta har mest haft nostalgiska skäl. En gång i tiden hade jag en Fjällräcken ryggsäck som hade allt.
- Det fanns fiffiga fack exempelvis på kanten av midjeremmen.
- I en ficka under kunde man dra upp ett regnskydd. Jag tyckte att det var praktiskt med regnskydd då, fast jag bodde i Uppsala och mest fraktade papper. Idag när jag tidvis bor i Göteborg (där det regnar – hmm – ofta) och fyller ryggsäcken med dyrbar elektronik är regnskydd ännu viktigare.
- Själva säcken var inte så stor men man kunde lägga extratröjan eller morgontidningen mellan själva säcken och ett extra tyg som spändes fast med remmar.
- Om jag minns rätt satt det även ett par reflexer fastsydda på ryggäscken så att man syntes.
Jag använde den där ryggsäcken tills det blev hål i botten. Om jag minns rätt så kom den ur en provkollektion och såldes på välsorterade Skene järn.
High Coast 24 liter
I somras slog jag till och beställde ryggsäckar från Fjällräven. Jag hade då gett upp hoppet om att hitta den perfekta ryggsäcken och istället köpte jag två.
Den ena var en ryggsäck av modellen High Coast. Den finns i två varianter, 18 respektive 24 liter. Jag valde den för att det är Fjällrävens lättaste modell som har den viktiga remmen som ska hålla kvar kameran. Vikten är väsentlig eftersom jag har diverse problem med olika leder och vill hålla nere packningen på mina utflykter.
Lättheten beror delvis på att modellen saknar lock och har relativt få finesser. Istället för ett lock har den en krok som ska in i ett band (borde haft en närbild). Den där kroken öppnar sig jämnt så ryggsäcken är nästan aldrig stängd. Det gör inget när jag knallar i skogen men gör att den inte är aktuell för resor. Jag tänker iaf inte ställa mig på en överfull tunnelbana med en ryggsäck där det bara är att stoppa ner handen för att fiska upp värdesaker.
Perfekt för mina turer runt Roslagsleden
Ryggsäcken är inget för stads-sightseeing eller för pendling till jobbet, men den är perfekt när jag utforskar Roslagsleden i korta dagsetapper. Det finns två sidofickor som är precis lagom för vattenflaskor och i säcken kan jag lätt få ner både en smörgås och en varm tröja men ändå ha plats över för kameran ifall det skulle börja regna (förutsatt att jag har något vattentätt att lägga kameran i).
I min förra promenadryggsäck fick jag verkligen vika ihop kläderna noga om både kamera och tröja skulle få plats. High Coast är därför en utmärkt ersättare när min enkla tio liters påse från Dechatlon är för liten.
Plus med Fjällräven High Coast
- Lätt, särskilt i jämförelse med Fjällrävens övriga sortiment som generellt hör till de tyngre på marknaden.
- Rem som håller ihop axelbanden (och får kameran att stanna på axeln).
- Sidofickor för vattenflaskor.
- Lätt. Det är verkligen dess främsta förtjänst.
Minus med Fjällräven High Coast
- Ryggsäcken öppnas lätt.
- Regnskydd saknas.
- Axelremmarna sitter väldigt nära varandra, vet ej om utvecklarna kommit ihåg att folk normalt har en hals. (De är dock än värre på en annan modell).
- Få finesser som extra fack eller möjligheter att expandera.
- Missade du 2024 års populäraste artiklar och foton på bloggen? - fredag 27 december 2024
- Känner du till världens äldsta hängfärja? Biscayabron utanför Bilbao - söndag 17 november 2024
- De tre medeltida borgarna i Bellinzona är ett sevärt världsarv - lördag 16 november 2024
Last updated on april 27th, 2020 at 05:50 e m
Den där öppningen låter livsfarlig även på vandring. Räcker ju att du ska knyta ett skosnöre för att något ska ramla ur. Tror du från början skulle vidgat din research från Fjällräven till andra märken … men det kanske blir nästa gång? Själv har jag flera gånger köpt ryggsäck i sportaffär i USA. Där dånar man istället inför det gigantiska utbudet. Remmar att spänna mellan axelremmarna kan man för övrigt köpa till och eftermontera. :)
Jag vet, stängningen är allt annat än optimal. Det finns ett snöre man kan dra i också men jag har ännu inte riktigt fattat hur dra/öppna det. Det brukar finnas någon del man klämmer på.
Det funkar så länge man bara lägger tröjor och mackor som det inte gör något om man skulle lämna i skogen. Kameran får man lov att ha på axeln.
Det här med att enbart kolla Fjällräven är nytt och gjorde åtminstone att jag köpte något. Tittade på alla märken tidigare och blev bara gråhårig. Senast jag köpte ryggsäck så bytte jag bort den efter en kvart.