Nu har nästan alla våffelstugor öppnat för säsongen i Funäsfjällen
Det är ingen hemlighet att jag gillar soluppgångar (och rimfrost). Foton i morgonljus är ett återkommande tema oavsett om jag är i fjällen eller i Antibes. Genom åren har det blivit ett och annat blogginlägg med magiska morgonbilder och jag postar sådana foton ideligen på Instagram. Detta inlägg började med att jag samlade ihop ett par snygga foton på temat morgonbilder för att jag inte ville förstöra min svit av ett blogginlägg i veckan.
Morgonfoton passar bra för i boken Ett år i Härjedalsfjällen har jag placerat alla morgonfoton i högvintern och nu byter vi årstid till sportlovstider. Det går såklart att fotografera soluppgångar året runt. Man får vara uppe lite tidigare bara. (Eller mycket tidigare). Men de är särskilt fina under högvintern.
Välj rätt skidspår under sportlovet
I boken Ett år i Härjedalsfjällen beskriver jag en rad vackra väderfenomen man kan fota under högvintern och går igenom hur de skapas. Jag ger också tips på hur man väljer skidspår beroende på väderlek. Den typen av information tycker jag har saknats. Därför är det bra att en liknande artikel fanns med i det senaste numret av en av de två annonsfinansierade gratisbroschyrerna.
En skillnad på information och reklam är att i reklamen är det bara solsken och nypistat. Men många besökare uppskattar att få veta information i stil med att ett av de mest populära nybörjarspåren (Dalslingan) plötsligt fått en skarp krök i en nerförsbacke. Vilket är något jag la in en blänkare om i en populär lokal Facebook-grupp.
Spåravgifter bu eller bä
På tal om skidspår så pratade jag spåravgifter i veckan med en svenska som bor i Norge och håller på med en magisteruppsats i detta ämne. Hon berättade att i Norge finns inga spåravgifter. Norska domstolar och svenska domstolar gör olika tolkningar av huruvida spåravgifter är förenliga med allemansrätten. Dessutom är folkopinionen i Norge att längdåkning inte får bli en rikemanssport. Alla ska ha råd att gå på tur.
Vi hade en mycket intressant diskussion där vi hann med att avverka varumärke, klimat, landsbygd, arbetstillfällen, rennäring, säkerhet och en hel radda med andra aspekter också. Frågan är mycket mer komplex än vid första påseende.
De flesta våffelstugorna har öppnat
Sportloven är också starten för de vackra högfjällsspåren. Jag såg en blänkare i höstas om att ledbolaget planerade ett till högfjällsspår men jag har ännu inte sett någon info om var, när eller hur. Däremot har jag kollat läget på våffelstugorna. De flesta har öppnat och är öppna stora delar av sportlovsveckorna med undantag för stugbytardagarna.
- Falkboet ovanför Tännäs är stängt pga att ingen arrenderar stugan i år.
- Kariknallen ovanför Bruksvallarna har öppnat. De har haft vissa problem med bandvagnen men det går ju att ta sig upp för egen maskin (det är en del av Solturen original).
- Ösjöstugan ovanför Ramundberget har öppnat. Ösjödalen är en favorit.
- Malmbäcksstugan ovanför Hållan öppnade på alla hjärtans dag. De brukar variera öppettiderna beroende på vädret men annonserar detta på Instagram.
- Fjällnäs på fjället ovanför Fjällnäs skulle ha öppnat vecka sju men de har personalbrist. Får se hur det går, de brukar ha öppet helger i alla fall.
- Andersborg ovanför Tänndalen har alltid öppet. Samma par driver det fortfarande tack vare att nya ägare gick in och köpte stugan (gamla ägarna höjde arrendet så att jag var rädd att det skulle bli privatbostad av det hela).
Sportlovstiderna började med rejält blidväder
Min plan var att skriva klart detta innan sportlovet började men saker kom emellan. Därför bytte jag rubrik och kan lägga med ett foto på hur skidbackarna ser ut efter ett rejält blidväder. Två dagar med regn, plusgrader och hård vind gick hårt åt snötäcket. Så här såg det ut tisdag lunch vid toppen av Tännporten. Sörjan har frusit men oj vad tunt snötäcket är på sina ställen.
Jag avundas verkligen inte de som sliter med att göra det åkbart i backar och skidspår. Vädret har verkligen trasslat till det. Sedan finns det visst en del trilskandes markägare som gör att skidspår får dras om eller ta en paus.
Skidspåren är bäst med stålkanter
Kan också lägga till att Fritz rapporterar från en tur på längdskidor Fjällnäs-Tänndalen att man ska inte åka högfjällsspåren utan stålkanter. I alla fall inte om man inte är sugen på att testa ispeeling i ansiktet. Det har jag redan gjort på skaren innan blidvädret så jag tror jag passar. Nu hoppas jag att det trillar ner sisådär en halvmeter nysnö. Prognosen ser lovande ut just nu.
Jag har ännu inte fått någon sådan där dröm-kanon-skidtur i nypistade spår. Jag har åkt ett varv på en opistad Lillåsslingan och tre gånger på Dalslingan när det var relativt nyspårat men igenblåst. Men det är mycket vinter kvar. Håll en tumme för mer snö nu!
- Känner du till världens äldsta hängfärja? Biscayabron utanför Bilbao - söndag 17 november 2024
- De tre medeltida borgarna i Bellinzona är ett sevärt världsarv - lördag 16 november 2024
- Ett lyft för Anderssjöåfallet: hållbara trappor byggda av sherpas - söndag 3 november 2024