Myskoxarna i Tännäs är snyggare i vinterpäls

Förra gången jag besökte Myskoxcentrum i Tännäs var Ronja en liten kalv som tumlade runt med Birk. Nu är hon en förstagångsmamma som tillåter, men blir lite sur, när hennes halvstora kalv vill smutta lite.

Vid mitt första besök var det riktigt varmt, de vuxna djuren rörde sig sävligt och vinterpälsen hängde i trasor. Nu låg pudersnö kvar på deras ryggar som illustration på hur fantastiskt bra isolering de bär runt på.

Myskoxcentrum värt flera besök

Det är enklare att fotografera de maffiga djuren med snö i bakgrunden. På sommaren smälter de in mellan träden. Sedan är kalvarna förstås sötare på försommaren när de är riktigt små. Kort sagt finns det skäl besöka Myskoxcentrum lite nu och då.

Myskoxcentrum är beroende av intäkter från besökare så det känns bra att ha varit tillbaka och bidra. Vart femte år är kanske lite långt emellan besöken, men å andra sidan tog jag med mig fem personer till denna gång. Det är sportlovstider och ett besök på Myskoxcentrum är en lämplig vilodag för trötta slalomben.

Rätt söt.

Helga är åldermadam nu

Förra våren föddes inte mindre än tre kalvar, de fick namnet Myskel, Mejsa och Frösta. Myskel efter en lokal sjö och övriga efter åar. Myskel är en hane och övriga honor. Mammorna till Myskel, Mejsa och Frösta är Naessa, Ronja och Helga i den ordningen.

Helga närmast kameran

Naessa är Ronjas mamma så Ronjas kalv Mejsa lekte alltså med sin jämnåriga morbror Myskel. Helga är rena åldermadamen nu, sjutton år gammal. Hon hamnade på bild i boken Strövtåg i Funäsfjällen. Där är också den stora pampiga tjuren Härje med. Han är tyvärr borta nu, hans stora kropp föll offer för artros. Hans son Birk dog redan som kalv av okänd anledning.

Avelsprogram för myskoxarna

Ronja är dotter till Naessa och Kompis. Kompis har flyttat vidare för han var redan far till så många kalvar. Pappa till Myskel, Mejsa och Frösta är Brutus som blev riksbekant när han strövade runt i jakt på en flock. Han dog tyvärr också i höstas så nu har Myskoxcentrum ingen könsmogen hane.

Brutus kom från den vilda flocken men där finns bara plats för en tjur. I flera år traskade han, och även Sam, i jakt efter egna kor. Men det finns bara en vild flock i Sverige så det gick inte så bra.

Ronja och Mejsa som är hennes kalv med Brutus.

Den vilda flocken är inventerad

I somras samarbetade Myskoxcentrum med ett par andra organisationer för att inventera den vilda flocken. Den bestod av åtta djur varav en årskalv och en halvstor. De kunde ej avgöra om Idun finns kvar. Hon är dotter till Helga och Härje och flyttade ut på fjället 2013 för att förstärka den vilda flocken. Tyvärr sätter sig Naturvårdsverket just nu på tvären för fler utflyttningar.

Ifall de skulle ändra sig i framtiden så jobbar ett gäng djurparker på ett avelsprogram för att få så genetiskt blandade individer som möjligt. Får se vilka djur som blir kvar och vilka som tillkommer.

Handla gärna mina böcker lokalt så bidrar du till det lokala näringslivet. Här är en bild på skyltningen hos Bruksvallarnas rökeri tagen igår.

Fler tips på aktiviteter i Funäsfjällen

Trogna följare vet vid det här laget att det finns mycket inspiration för utflykter samt olika aktiviteter som passar olika säsonger här på bloggen samt i mina böcker från Härjedalsfjällen.

Är du ny är mitt tips att börjar läsa om Funäsfjällen här.

Just nu är Tänndalens fjällgård återigen på tapeten. Jag har uppdaterat min artikel med den senaste utvecklingen. Sedan är Falkboet i Tännäs återigen öppet och Andersborg i Tänndalen har renoverat och byggt ut.

God tur!

De är riktigt snabba
chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)