Skapa fransk julstämning med min goda vin chaud
Min vin chaud är godare än glögg och värmer gott efter en skidtur. Här får du tips på hur du kan skapa lite fransk julkänsla hemma.
Läs merKristina Svenssons smultronställen och strövtåg i södra Frankrike, Sverige och ibland Wales
Vilket vin passar till vilken maträtt? Eller snarare tvärtom, vilken mat ska jag laga för att lyfta det vin jag tänkt dricka? Det kan krävas många experiment för att reda ut detta.
Dessutom är vin så mycket mer än en dryck. Det är kulturhistoria och ett sätt att resa på hemmaplan. Eller att resa på plats bland vingårdar. Jag har mest besökt sydfranska sådana men ser fram emot fler.
Min vin chaud är godare än glögg och värmer gott efter en skidtur. Här får du tips på hur du kan skapa lite fransk julkänsla hemma.
Läs merDet finns en vinbok för varje tillfälle. En bok tipsar hur du kryddar din sås för att passa till en viss druva, en annan ger dig recept för perfekta måltider. En tredje sprider kunskap om vin genom vacker infografik och en fjärde tipsar dig om bra producenter i Provence.
Läs merI torsdags var vi ett gäng som drömde oss till Frankrike (och Italien) en stund under en digital apéro. Här har jag sammanfattat några av de tips som var med. Allt från en röd mimosa-drink till min nya favorititalienare.
Läs merLars Wilderängs Preparatus Supervivet är ett trevligt Rhônevin från en av mina favoritbyar, Cairanne. Det kan med fördel lagras i vinkällaren och plockas fram när man behöver en fransk fläkt. I blogginlägget berättar jag vad vinet passar till samt en hel hög med bilder från området där det är odlat.
Läs merDet ruggiga vädret på min namnsdag gjorde att jag valde att göra en salami-pizza samt min favorit-chianti till middag.
Läs merEtt rosévin från USA på aluminiumburk med ett hästhuvud. Normalt hade jag skytt det, men nu var jag nyfiken och blev positivt överraskad. Tänker att det nog är perfekt som picknick-vin.
Läs merFör dig som längtar till Frankrike kommer här köptips samt en genomgång av rosévinerna på Systembolaget.
Läs merTibouren är en svårodlad druva som ger karaktär åt roséviner i Provence. På Systembolaget hittade jag ett udda vin med nästan bara tibouren.
Läs merBland sommarnyheterna på Systembolaget finns det söta mousserande Clairette de Die. Namnet till trots är det inte gjort på clairette utan muskatdruvor. Passar utmärkt att hälla på get-glass.
Läs merMed bil kan du åka runt och göra lokalodlade fynd. Eller passa på när 250 utställare från hela Frankrike samlas för vinmässa. Utan bil är mitt tips att hålla utkik när de vanliga matbutikerna har vinveckor.
Läs mer