En förbaskat trevlig ostdisk på Ladugård 206 utanför Vadstena
Ostälskare, se hit! Vill du ha ett riktigt bra sortiment av ost då är det värt att ta en avstickare till Ladugård 206. Ostparadiset ligger vackert på Östgötaslätten ett par hundra meter från väg 206 strax utanför Vadstena. Det är som namnet antyder en gammal ladugård som har byggts om.
Det var för tjugo år sedan som Staffan tog över familjegården och byggde om ladugården. Konceptet har varierat mellan åren. Ibland har de satsat på att vara restaurang med fondue-kvällar. Nu är inriktningen mer café och deli med öppet dagtid.
Roliga underfundiga texter gör Ladugård 206 extra trevligt
Förutom att jag verkligen gillar ost så är den stora behållningen av besöket på Ladugård 206 de underfundiga och roliga texterna överallt. De bidrar till den välkomnande atmosfären. Det är verkligen ett personligt ställe där man får anledning att dra på munnen. Det finns skyltar om Ernst-fnatt och att rökare hänvisas till Skänninge.
Samma stil går igen i sociala medier. Det är fiffigt att kika in där innan man kör förbi (om man inte bor nära) för öppettiderna varierar men just nu är det onsdag-lördag dagtid. Jag var förbi i oktober när de precis ändrat öppettiderna och fick då hela stället för mig själv. Det hade fördelen att jag hann sitta ner och prata med Staffan en stund.
Nu finns Smultronställen på Ladugård 206
Det var mitt första besök, förra gången jag körde förbi var det inte öppet. Det låter kanske som dålig planering från min sida att åka på researchresa när ställena jag ska besöka inte har öppet. Men jag klämmer in researchen till mina böcker mellan de uppdrag som betalar hyran och då blir det ibland udda tider jag är ute och flänger. Jag tog ändå med Ladugård 206 i boken, eftersom en kollega rekommenderade det så varmt. Det är dock bara nämnt helt kort. Det har inte hindrat läsare från att åka dit och berätta att de hittat dit tack vare min bok. Sådant tycker jag är jättekul att höra. Kanske är det ännu fler som upptäcker det nu? Då kan jag berätta att numera finns Smultronställen i butiken tillsammans med flera andra fina böcker.
Stort utbud av svenska och franska ostar
Just nu är fokus i ladugården som sagt på butik och de har flera kyldiskar med ostar. När jag var där handlade jag en bit fransk brebis som smakade precis som de gör i Frankrike. Jag testade också en svensk ost från Almnäs Bruk i Hjo. Tror det var en ost som heter Wrångebäck men skulle också kunna vara den som heter 1 liter. Hur som helst så var osten riktigt bra. Sedan var den ruggigt dyr. Det är ett av problemen med de svenska ostarna. Ett annat är att många småskaliga svenska mejerier gör ost på getmjölk, vilket också är mer svårsålt än komjölksostar. Ostarna från Almnäs är dock gjorda på komjölk.
På detta tema visade jag Staffan bilder på fjällkossorna som ger mjölk till mina favoritostar. De betar uppe i Härjedalen men har precis flyttat vilket betyder att mejeriet har bytt namn för tredje gången. Dessutom är det inte igång just nu på grund av flytten.
Vadstena kafferosteri håller på och flyttar in
Lagom till julmyset så kommer Ladugård 206 att vara ett ännu trevligare tillhåll än idag, för då har Vadstena kafferosteri kommit igång. De har tidigare haft lokaler inne i Vadstena men det här blir mycket bättre. Enklare att hitta och parkera. Vadstena är urgulligt men det är en stad att flanera eller cykla i, inte försöka trassla sig runt med bil.
Gillar du gamla ladugårdar som får nytt liv så finns det fler i boken. Exempelvis Filmladan längs väg 223 i Södermanland och Hemma på Källebacka i Västergötland. Det finns garanterat fler ute i landet, bara att kika runt i ditt närområde (och varmt välkommen att tipsa mig).
Edit november 2019: Jag har ändrat i rubriken. Jag tyckte mig höra att ambitionen var att skapa Västsveriges bästa ostdisk. Men jag var så hungrig att jag missade en stavelse eller två. Hur som helst. Den är förbaskat trevlig.
- Ett lyft för Anderssjöåfallet: hållbara trappor byggda av sherpas - söndag 3 november 2024
- Hälsingegården Gästgivars i Vallsta – världsarv som nu är öppet - söndag 22 september 2024
- Vi gillade de spralliga järvarna mest på Nordens Ark - fredag 20 september 2024
Last updated on augusti 26th, 2021 at 11:38 f m
ett så härligt ostparadis – men textens exempel med svensk ost visar alltså svindyra priser. Passion för ost är med såna villkor en exklusivitet för folk med pengar. Jämför det med mina ingalunda burgna kvarter i Paris där den lokala matgatan har hela tre välsorterade ostaffärer. Kundernas obönhörliga krav på sortimentet vid disken håller hög nivå eftersom kunnandet bygger på tillgängligheten som en medborgerlig rättighet inte som i Sverige som en fråga om fet plånbok. Att Sverige har den profilen är ett nationellt kulturellt fattigdomsbevis. Att jag påpekar detta är absolut inte menat som kritik av ett välkommet ljuvligt enskilt initiativ i den svenska fattigdomen som Ladugård 206..
Hej Kerstin,
Jag håller helt med dig om att svensktillverkade kvalitetsostar är svindyra. Det är ett generellt problem. Vill jag äta ost i Sverige får jag räkna med dubbla priset, jämfört med vad jag skulle betala i Frankrike. På Ladugård 206 var de svenska dyrare än de franska som importerats, ändå fick jag intrycket av Staffan att hans påslag på de svenska är lägre än på de franska, för annars blir de svenska osäljbara.
Orsakerna till detta tror jag är flera. Det ena är traditioner. I Frankrike är ost något alla äter och det pumpas nog in ganska mycket jordbruksstöd. Det gör att den franska osten är mer överkomliga i pris. I Sverige är goda ostar något som bara entusiaster tillverkar i hantverksmässig skala och då blir priset därefter. Dessutom råder det för närvarande någon form av anti-ko-drev. Alla ska bli veganer och äta bönor odlade i Kina för att rädda klimatet. (Ja de som driver den här tesen har missat:
– vikten av betande djur för insekter och andra småkryp ska överleva
– att stora delar av Sverige lämpar sig för djurhållning, men ej för att odla sojabönor
– helheten med kogödsel, transporter osv).
Håller helt med. Tillkommer att svensk jordbrukspolitik aldrig velat slå vakt om enskilda gårdars kunnande. Jag glömmer aldrig hur gårdar som särskilt belönats för kvalitet på mjölken ständigt nonchalerades i relation till kunderna. Mejerierna blandade den fina mjölken som en självklarhet med mjölk från alla andra gårdar. Ingen kund skulle kunna köpa prisbelönt mjölk i butiken..
Ser väldigt trevligt ut! Hoppas komma den vägen någon gång snart!
Ja det är definitivt värt ett stopp om man är i de krokarna. Och är man inte exakt där, så kan man göra en liten avstickare för det finns ju mycket att se runt omkring också.
Ladugård 206 är jättetrevligt, men om du hänger i Vadstena emellanåt är det hög tid för ett besök på deras bästa och otroligt trevliga restaurang ”Hörnet”! Som en riktigt, riktigt bra fransk kvarterskrog – personlig, nyskapande, familjär med en meny utöver det vanliga. Värt en omväg, nej jag menar värt en resa!
Å tackar tackar. Sådana tips gillar jag verkligen. Nu har jag ingen resa inplanerad just nu men man vet ju aldrig.
Ha en bra dag!
Hej! Ladugård 206 är verkligen ett underbart ställe med suveräna smörgåsar. Hörnet är också ett utmärkt ställe som Kerstin skriver. Jag undrar dock lite hur du tänkte när du skrev rubriken. Västsverige för mig är synonymt med framförallt västra Götaland, inte västra Östergötland… kan inte det förvilla läsaren?
Halloj Cecilia,
Roligt att höra att du gillar Ladugård 206 och Hörnet.
Och skoj att du noterat det där med Västsverige. Jag undrade också och borde kanske frågat Staffan vad han menade. Kanske hörde jag fel när han sa att hans mål var att han skulle ha Västsveriges största utbud av ost. Min tolkning (som kanske är helt uppåt väggarna) är att i Stockholm finns det en hel del saluhallar och liknande. Och därmed är allt som ligger en bra bit väster om Stockholm faktiskt Västsverige.
Sant, med Staffan vet man aldrig! Men, en gnutta österut ligger Linköping med en klassisk osthandel, Norins ost, som lagrar egna ostar och har ett fantastiskt sortiment, så han kanske bara menar västra Östergötland, för jag tror det kan vara svårt att konkurrera med dem. Och som du säger, finns det säkert bra osthandlare i Götet med omnejd.
Så kan det vara! Hur som helst så tycker jag att han lagt ribban bra, oavsett vilket område det är han ska bli bäst i. Jag gillar ost och stort utbud är aldrig fel. Han får ordna ostprovningsaftnar så att folk får upptäcka nya favoriter, annars är det ju lätt hänt att man bara handlar sina gamla favoriter.
Hej alla härliga och tack för fina kommentarer och underbara bilder och text som verkligen gjorde oss glada. Tror dock att jag sa västra östergötlands bästa ostdisk. Vill ogärna stöta mig med norins ost som är min allra bästa leverantör och som själva har butiker!. Vårt mål är dock att inom några år kunna erbjuda ett utbud som är svårt att slå. Vi har numera ca 8 meter ostdisk vilket inte alls räcker till då vi har fler ostar som finns bakom kulisserna. Sen är det viktigt att påpeka, vi har även urgoda svenska ostar med mindre lagring som är oerhört prisvärda, och de svenska ostar som hoppar upp i pris…..ja har man varit med en arbetsdag där då förstår man att smakar det så kostar det!, jädrar vad de sliter! Kram alla!
Ajajaj, jag hör alltså dåligt. Kan jag skylla på att jag verkligen var hungrig och fokuserade på soppbuffén? Kanske säkrast att jag ändrar även om rubriken lät himla fin så här. Norins ost är också bra. Jag tycker att ”bästa ostdisk” är en fin ambition som inte innebär att man behöver nervärdera andra ostaffärer. Huvudsaken är att det finns fler ställen för ostälskare. Gärna ganska tätt, så att ostälskare lär sig att man går till specialbutik, inte till plastförpackade sorgliga bitar i mataffären.
När det gäller priser på kvalitetsprodukter, oavsett om det är ost eller böcker, så vet jag att det är svårt att ta ut priser som egentligen avspeglar nedlagd tid. Även när man praktiskt taget bara går jämnt upp så blir produkten dyr i förhållande till jämförbar vara som det inte ligger lika mycket tid bakom. Så jag säger inget om priset. Sedan är det lättare att handla mycket ost i Frankrike. Skillnaden i pris mellan Sverige och Frankrike tror jag till stor del stavas subventioner.