Konsten att fokusera på rätt granbarr
Efter mitt muttrande om suddiga hjortron och skarpa hjortronblad har jag fått en del tips. De flesta har försiktigt föreslagit att felet kanske inte ligger hos kameran utan kameraskötaren… Jag fick ett långt brev från båtbyggar-Jocke. Eftersom han också äger ett Canon EF 70-200-mm (fast han har satt den på en 40D) så fick jag väl lyssna på vad han skrev. Hans teori (som han lindade in rätt fint) var att jag helt enkelt inte varit tillräckligt noggrann med var jag fokuserade. Objektivet har nämligen extremt kort skärpedjup när det är nära närgränsen.
Det var ju bara att ge sig av till närmaste blomsamling och kolla om det låg något i det han sa. Och det gjorde det väl… Det gäller att lyckas fokusera på exakt rätt granbarr i den spanska granen, eller trycka av precis när vinden vajar stråna i rätt position.
Det gäller också att att verkligen hålla sig 1.2 meter ifrån det man vill fotografera! Med tanke på mina 1.7 meter över havet har jag gjort följande matematik. Objektiv + kamerahus är 25 centimeter, det betyder att jag behöver hålla sökaren 1.45 meter över det jag ska fotografera. Det är strax under hakan. Det är alltså platåskor, pall eller sikta utan att titta i sökaren som gäller. Eller att ge fasen i att fotografera saker på marken. Som hjortron.
- Ett lyft för Anderssjöåfallet: hållbara trappor byggda av sherpas - söndag 3 november 2024
- Hälsingegården Gästgivars i Vallsta – världsarv som nu är öppet - söndag 22 september 2024
- Vi gillade de spralliga järvarna mest på Nordens Ark - fredag 20 september 2024
Last updated on juli 8th, 2017 at 01:52 e m
Eller lägga sig ned…
:-) Ja jag hade ju stilen inne i inlägget före (det med hjortronen). Eller så gör man som jag gjorde när jag fotade nässelfjärilar, ställde mig på en pall…