Jakten på den gömda stigen till Brahehus
Den 29 september 1708 var alla Uppgrännas bybor i kyrkan inne i Gränna för att fira Mickelsmäss. De märkte därför inte att det börjar brinna i en av gårdarna. Det var en blåsig dag och elden spred sig snabbt mellan gårdarna och uppför berget.
Lågorna nådde till Per Brahes lustslott Brahehus som fattade eld. Slottet stod tomt sedan det dragits in till kronan några år tidigare. Därmed var det egentligen ett mindre bekymmer att slottet brann ner, än att de flesta gårdarna gick upp i rök.
Brahehus har en prominent plats i mitt bokprojekt
Ruinen efter Brahehus har blivit något av en symbol för mitt bokprojekt Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm. Jag har stannat och fotograferat utsikten därifrån många gånger och i princip alla andra utflykter har varit istället för att stanna på Brahehus.
När jag googlat efter udda fakta om slottet har jag flera gånger läst att det går att vandra mellan ruinen och byn Uppgränna. Det är förstås en ganska brant stig, men den ska ha fin utsikt. Igår var jag ute och letade efter den stigen.
Parkeringsplatsen vid stigens start är förbommad
Hade jag åkt på Turistvägen mellan Gränna och Ödeshög 2011 hade det varit lätt att hitta både stigen och någonstans att göra av bilen. Då hade jag kunnat följa en stor brun info-skylt och kört in på en stor parkering. Men parkeringen är förbommad idag och de flesta av skyltarna är borta.
Efter att ha lagt en halv arbetsdag på denna fråga (och ytterligare en halv på att försöka skriva detta blogginlägg trots driftproblem hos webbhotellet) kan jag berätta att parkeringsplatsen är stängd efter att markägaren och kommunen hamnat i dispyt om vem som ska sköta om den. Det finns tydligen många besökare som ser en parkeringsplats som ett lämpligt ställe att dumpa skräp. Det ledsnade markägaren på och bommade igen parkeringen. Det kan jag ha förståelse för, men fasen vad irriterande det är.
Motorcyklister kan stanna längs Turistvägen
Kommer man på två hjul går det att stanna till i vägkanten strax före Toragården och promenera uppåt. Det verkar också finnas något stig-artat nere från Vretaholms säteri. Där är otroligt fina ekar i alla fall. Fast lika ont om parkeringsplatser. Vi körde två varv mellan Vretaholm och Girabäcken igår och förutom parkeringarna vid Uppgrenna naturhus (som givetvis tillhör gäster till det stället) så såg vi ingenstans där vi ville parkera bilen.
Parkera vid rastplatsen på E4:an
För oss som kommer i bil verkar alternativet nu vara att ta E4:an, parkera vid rastplatsen och börja med att gå neråt. Baserat på mina kartstudier skulle jag börja med att följa skylten med naturreservat vid ruinen och hålla mot Gränna. Det ska finnas en finfin stig där någonstans.
Man kommer ner vid Toragården och där kan man vända och gå tillbaka upp till bilen. Jag kanske provar nästa gång. Fast vid nästa resa är tanken att jag ska ha bilen full med böcker. Bara jag slutar trippelkolla saker och lägga till bilder och skickar den till tryckeriet någon gång…
Brahehus har förekommit förut på Tomatsallad.
- Ett lyft för Anderssjöåfallet: hållbara trappor byggda av sherpas - söndag 3 november 2024
- Hälsingegården Gästgivars i Vallsta – världsarv som nu är öppet - söndag 22 september 2024
- Vi gillade de spralliga järvarna mest på Nordens Ark - fredag 20 september 2024