3 sätt att handla vin i Frankrike
Att Frankrike är ett stort vinland syns om inte annat när du går in i första bästa matbutik. Det är rad upp och rad ner med franska viner. Viner från resten av världen får mindre utrymme än vinerna från Bordeaux. Matbutikerna har en hel del vin men det finns fler sätt att handla vin på. Alla sätt har sin charm. Jag tänkte skriva några rader om dessa alternativ.
- Handla i matbutiken
- Gå på vinmässa
- Åk runt bland vingårdar.
1) Handla i den välsorterade matbutiken
Första gången jag gick runt i vinavdelningen på vårt stora Carrefour blev jag lika delar imponerad och matt. Det fanns så många viner! Enligt Wikipedia produceras det 8-9 miljonerna flaskor vin per år i Frankrike och det kändes som en stor del var till salu i Antibes. Vinerna var indelade i distrikt och bara Côte du Rhône-avdelningen motsvarade vinutbudet på ett litet Systembolag.
Det här utbudet skulle räcka och bli över för all evighet, tänkte jag. I början gjorde de också det. Ett tag körde jag verkligen lågbudget och testade igenom billiga roséviner. Jag köpte dem en flaska i taget från någon av mina lokala matbutiker. Flera av de billiga rustika rosévinerna fungerade fint till mat om de var väl kylda.
Mitt nästa steg var att börja testa Côte du Rhône-viner till olika matvaror. Sakta men säkert började jag känna igen en del producenters etiketter.
Sedan snöade jag in på enskilda druvor och områden. Ett tag specialstuderade jag exempelvis Cairanne. Då var utbudet helt plötsligt ganska magert i matbutiken. Det fanns bara ett par stycken röda viner att välja mellan och i undantagsfall något vitt. Det var dags att utvidga mina jaktmarker.
Foire aux vins
Det finns ett par enkla sätt att utvidga vinutbudet. Det ena är att byta matvarukedja. Exempelvis hittade jag någon mer Cairanne på det lokala Monoprix, men ingen på vår Intermarché.
Vår och höst har matbutikerna vinveckor eller Foire aux vins. Då tar de in andra viner som de erbjuder till specialpris. Ett tips är att handla en flaska av alla sorter du är intresserad av, gå hem och korka upp allihop. Provsmaka dem och se vilka du gillar. Återvänd sedan till affären och köp fler av de du gillade. Detta för att du ska hinna handla fler flaskor innan de tar slut.
Vinbutiker
Vill du bredda utbudet och ha någon att diskutera vin med går du till vinbutiken. Nicolas heter en kedja som finns i 500 städer. Det totala utbudet är mindre än på stormarknaden, men det är ett annat utbud.
På vår gata finns en vinbutik som också är bar, Cave Mille et Une Quilles. Kombinationen betyder att man kan sätta sig ner och dricka ett glas utanför tillsammans med lite tilltugg. Gillar man vinet kan man köpa med sig en flaska eller två hem. Perfekt!
Alla alternativ som jag nämnt hittills fungerar till fots eller med kollektivtrafik. Jag har till exempel åkt buss några gånger till stora Carrefour bara för att handla vin. Då har jag haft ryggsäck med mig och muttrat lite att jag borde köpa en kärra med hjul.
2) Provsmaka dig igenom en vinmässa
De viner som hamnar på stormarknaden är sådana som kan köpas in centralt i stora kvantiteter. Det betyder att de kommer från relativt stora vingårdar som har tillverkning i industriell skala. Vill man ha vin från mindre producenter kan man antingen resa runt bland vingårdarna, eller gå på vinmässa.
Finessen med vinmässa är att då kommer utställare från hela Frankrike. Det är exempelvis hundra mil till Champagne från Antibes, vilket är en smula i längsta laget för att göra inköp. Bättre passa på och låta champagne komma till franska Rivieran.
En stor och populär vinmässa äger rum på Hippodromen i Cagnes sur mer i april respektive november. Runt 250 utställare är på plats en helg. Många är drivna försäljare som har ordning på kunderna från år till år. Det som är perfekt med vinmässa är att du kan prova vinerna innan du köper. Vinerna kan variera från år till år beroende på vädret.
Bil behövs för att frakta hem kartonger med vin. Samåkning eller att spotta är lösningen.
3) Åka runt bland vingårdar
Det tredje alternativet kräver också tillgång till bil. Helst inte en egen bil. Det är mycket bättre med en bil som körs av någon annan. Helst någon som har en vit vecka just då. För då kan du prova viner. Att åka runt bland vingårdar tycker jag är ett extra roligt sätt att handla vin.
Det finns vingårdar där du behöver boka besök och vingårdar där du åker förbi och ringer på. En del är stora anläggningar med presentbutiker. Andra är små garage. De allra flesta erbjuder entusiastiskt dig att smaka och berättar gärna om sina viner. Det är inget köptvång men jag tycker det hör till god ton att köpa åtminstone några flaskor. Gillar jag vinet så handlar jag mer.
Hitta vingårdar genom tips eller turistbyrå
I delar av Provence ligger vingårdarna tätt. Du kan åka in helt på måfå på vinst och förlust eller följa någon av de route des vins som finns och är väl skyltade. Turistbyrån har ofta listor på vingårdar som tar emot besök. Har du något favoritvin kan det vara intressant att se var det odlas, men oftast är det roligare att åka till små producenter som du kanske inte kan få tag i på andra sätt.
Du kan också få många tips från olika grupper i sociala medier eller i guideböcker (hint, jag har nämnt några i mina guideböcker). Eller börja med mina gamla blogginlägg. Vingårdsmaraton i Var samt ett besök på två sinsemellan olika vingårdar i Provence.
Någon som vill dela med sig av sin bästa vinhandlarupplevelse?
- Gustaf V är tillbaka och Mitt Nice till förlaget - onsdag 22 januari 2025
- Missade du 2024 års populäraste artiklar och foton på bloggen? - fredag 27 december 2024
- Känner du till världens äldsta hängfärja? Biscayabron utanför Bilbao - söndag 17 november 2024
Last updated on juli 24th, 2019 at 10:41 f m
Jag rekommenderar de förnämliga mjuka röda vinerna från franska Sud Ouest som Madiran Gaillac Cahors alla med hög tanninhalt vilken i sin tur studerats ingående av den brittiske kemiprofessorn Roger Carder som anser att den förklarar att invånarna i dessa distrikt lever längst i Frankrikes genom dagligt glas till maten. Kolla Madiran vinet La Veilla för litet drygt 6 euros hos Monoprix – ett betydligt större utbud till högre priser finns i de speciella vinbutikerna. Madiran har även serverats vid nobelmiddagen i Stockholm. För övrigt har de stora matkedjorna hemleverans för billig peng av vin så sluta kånka.
Hej Kerstin,
Vilket toppentips. Jag gillar Cahors-viner men det blir sällan av att jag dricker dem. Ska utforska dem närmare. Kommer ner i april, då blir det raka vägen till Monoprix.
Kul att du blir nyfiken – Sud Ouest är ett förhållandevis oupptäckt vinparadis. Liksom vinerna från Roussillon där ett förnämligt vinhus är det synnerligen prisvärda Gerard Bertrand ! Också han serverad i Stockholm vid nobelmiddagar jag tror faktiskt den senaste! (jag brukar kolla vinlistan) Bertrands viner ,finns hos alla matkedjorna alltifrån omsorgsfulla Monoprix (som dessutom alltid har hans superba röda L’Hospitalet ca 10 euros att bjuda finsmakare och alla andra, finns även som rosé.
Bland icke-franska viner kolla de alltid prisvärda portugiserna. En härlig mustig röd Alentejo producerad av lokala kooperativ säljs hos matkedjorna runt bara 5 euros. och duger fint för middag med vännerna.
Jag instämmer till fullo om Roussillon och Betrand! På detta tema måste jag nämna att ifall man är tvungen att hålla sig till Systembolagets utbud och vill ha ett budgetvin så har den årgång av Claude Val Rouge som just nu finns inne en guldmedalj från concours de paris. För att kosta 69 kronor är det riktigt bra. L’Hospitalet tar de 175 spänn för och det tycker jag inte riktigt den är värd även om den är bra.
Så rätt att systembolagets utbud måste has i tankarna. Priset dom vill ha för Hospitalet helt oförsvarligt Även Madiran är obegripligt dyrt ser jag i systemkatalogen. Undrar om prissättningen sker avsiktligt utifrån lobbying från jättarna i bordeaux. Jag är misstänksam. Den brittiske kemisten Corder som studerade och konstaterade de hälsosamma effekterna med hög tanninhalt i rödvinet från Madiran väckte sån ilska i den mäktiga bordeaux gruppen att boken inte fick översättas till franska förrän efter flera år. Och då utgavs den i största diskretion och snarast tegs ihjäl. Corder själv en stillsam förtjusande forskare vid ett brittiskt universitet utsattes även på andra vis av trakasserier för sina ovälkomna forskningsresultat.
Intressant fast förskräckligt.
Ja Systembolaget har en mycket märkligt prissättning ibland. Vilket gör att vissa viner kan man dricka i Sverige, andra i Frankrike.
och var och hur utkrävs ansvar av Systembolaget för dess handlag med det enorma monopolet på prissättningarna.