Hakar du på hemestertrenden i år?
Sommarens stora trend är tydligen hemester. Alla hakar på hemestertrenden med böcker, poddar och grupper i sociala medier där människor delar med sig av smultronställen i sin närmiljö. Jag fick till och med en pressrelease från en butikskedja som samlat in de anställdas favoriter och ordnat per landskap.
Det är jätteroligt med den stora kreativiteten även om jag tycker att själva ordet hemester hör till de allra fulaste nyorden. Ordet lär förresten inte vara helt nytt utan var enligt Wikipedia med i nyordslistan redan 2009. Enligt samma källa och några andra jag hittade är hemester, att semestra hemomkring, motsatsen till turism. Motivet att välja hemester kan vara hänsyn till miljön eller sviktande privatekonomin. Årets trend handlar istället om ett visst virus och går delvis tvärtemot tidigare innebörd i ordet.
Typisk hemester var förr ö-hoppning med kollektivtrafik
Ska man se till miljö och ekonomi är tåg och kollektivtrafik förstahandsvalen. Det går att nå många pärlor med kollektivtrafik om man bor i de tre storstadsregionerna, allt från fina havsbad och mäktiga skogar till spännande kulturupplevelser. Dessutom kan man med lite planering vandra mellan två hållplatser och därmed slippa vända.
I Göteborg kan man exempelvis till samma pris som en resa i stan ö-hoppa mellan Styrsö, Donsö och Vrångö. I varje fall vanliga år när trängsel inte är ett problem. På Vrångö fick 1/4 av befolkningen corona-symptom efter en körträff (de lär dock ha agerat exemplariskt, isolerade sig och stoppade på så sätt vidare smittspridning).
Skånetrafiken mer framåt än Storstockholms lokaltrafik
I Stockholm är kollektivtrafiken nästan ännu bättre än i Göteborg eftersom man slipper trassla med zoner och man kan åka väldigt långt med en biljett. Båtlinje 80 tar dig runt på en finfin utflykt med start på Djurgården och runt Nacka. Den smalspåriga Roslagsbanan tar dig långt ut på landet. Men i år gör vi en samhällsinsats om vi håller oss så långt ifrån kollektivtrafiken som möjligt i Stockholm och reserverar den för personer som måste använda den för att ta sig till jobbet.
Skånetrafiken har som vanligt en prismässigt attraktiv sommarbiljett. De har också i ilfart lagt till en funktion till sin app, nämligen att de markerar alla bussar och pågatåg med grönt, gult eller rött för att visa hur stor andel av sätena som är upptagna. Den exakta procentsatsen varierar lite mellan pågatåg respektive bussar. Men väljer man de turer som är gröna i appen är chansen god att kunna hålla avstånd till övriga passagerare. Detta är ett utmärkt initiativ!
SJ inför tågluffarkort i Sverige
SJ har hakat på trenden med semester i Sverige och lanserat ett tågluffarkort som gäller inom Sverige. Det finns i en version för femton dagar och en för trettio dagar. För vuxen kostar det korta 3295 och det långa 4695. Kortet gäller i femton respektive trettio dagar i sträck, det är inte som interrail där man kan välja att ha vilodagar utan resor mellan.
Korten gäller på SJs tåg samt tåg i Bergslagen. De finns för andra klass och man måste förboka platsbiljett innan man kliver ombord. Även liggplats i nattåg ingår.
Det låter ju inte helt fel även om jag inte är lika lockad av tågresor som förra året då jag och Maria Unde Westerberg gav ut Rivieran inom räckhåll – en bok om att åka tåg till rivieran och till de finaste upplevelserna på plats.
I sommar är eget fordon guld
Som sagt, vanliga år är kollektivtrafik och tåg förstahandsvalet för hemestern, men i år är eget fordon guld värt. Med egen bil spelar det ur smittspridningssperspektiv ingen större roll om man färdas en eller fem timmar. Förvisso är reserestriktionerna hävda nu. Norr om Uppsala är bil ett givet val.
Egen husbil är kanske ännu bättre eftersom man då dessutom har med sig eget boende. Men dessa alternativ är inte gratis vilket är orsaken till att jag i inledningen skrev att årets hemestertrend är delvis tvärtom jämfört med den ursprungliga användningen av ordet då det handlade om en reaktion på finanskris.
Cykelsemester är kanske det enda alternativet som både passar årets version, och den ursprungliga användningen av ordet hemester. Cykel är perfekt i vissa landsändar, som Östergötland.
Fördelar med att semestra nära hemmet
Det finns goda skäl att semestra nära hemmet oavsett ekonomi. Ett ganska tråkigt skäl är att vara i närheten av sjukvård om man trots allt skulle bli sjuk. En annan är den fientlighet mot utomstående som jag tycker mig se lite varstans. Det är mellan länder som nyss samarbetade och det är mellan landsändar. Svenskar är just nu inte välkomna in i våra grannländer. Och i många områden som lever på turister ses turister som de som sprider pesten.
Det kan finnas ett visst fog för det, vi minns alla teveintervjuerna från i vintras med Stockholmare som drog till Åre när deras barn blivit hemskickade från skolan med symptom. Samtidigt är det inte bra att dra alla människor över en kam. Bara för att det kör en utlandsregistrerad bil genom byn så sprider sig inte covid-19. Det kan vara en person som just är på väg hem från två veckors camping i total isolering. Istället kan det vara kompisarna som står och snackar en stund på Ica som håller igång smittspridningen.
Därför är det kanske bäst att inte peka finger mot någon utan fog. Men det är inte fel att hålla sig på hemmaplan. Om inte annat är det himla billigt att bo hemma, eller i någon lånad bostad. Man kan passa på och upptäcka alla de där ställena man normalt springer förbi.
Men stora delar av Sverige lever av turism
I mina efterforskningar om bakgrunden till, och betydelsen av, ordet hemester noterade jag en viss avoghet mot turism. Särskilt i formen charterresa. Men något den här våren visat är hur stora delar av Sveriges ekonomi som är beroende av turister, resenärer och människor som är ute på utflykter. Inte bara i Sverige, utan även stora delar av andra länders, inte minst Frankrikes, ekonomi är beroende av turister.
I restaurangtäta Visby är krögarna vana att sommartid på en timme dra in lika mycket som på en vecka under vintern (tror jag det var men det var ett tag sedan jag läste siffran så det kan vara något annat). Jag har pratat med näringsidkare som den här våren hade 10 % av sin vanliga omsättning. Medan utgifterna var nästan detsamma som andra år.
Vill du ha kvar ditt lokala bageri, din mysiga bokhandel eller kvarterskrog är det därför hög tid för räddningsinsats. Samma sak om du vill ha kvar dina favoriter på andra platser.
Hitta udda pärlor
Samtidigt som vi spenderar pengar hos charmiga sjöbodar, kreativa hantverkare och fina gårdsbutiker så gäller det att hålla avstånd. Det är att visa respekt för de i sjukvården som slitit häcken av sig hela våren och kanske inte får någon sommarsemester.
Det är enklare att hålla avstånd om vi alla sprider ut oss och inte åker till de vanligaste ställena. Jag läste att på Öland håller Mörbylånga kommun på och utvecklas en app som ska varna för om några av de mest populära stränderna är för ”välbesökta”. Det baseras på wifi-data det vill säga hur många mobiltelefoner som finns på stranden.
På en annan populär turistdestination, Fjällbacka, har Föreningen för Fjällbacka annonserat om ett infomaterial för turister med dels vandringsled och dels hus med historia-skyltar. Tanken tror jag är att turister ska vistas en hel del utomhus, men samtidigt komma till orten och stötta butiker och andra näringsidkare.
Bada i små insjöar och udda havsvikar
Ett sätt att hålla avstånd är att hoppa över alla kända sevärdheter. Står de på topp tio på Trip Advisor, finns med i Upptäck Sverige eller liknande verk så kanske de är fel denna sommar. Istället kan man med eget fordon ge sig av ut på upptäcktsfärd. Med egen bil eller egen cykel kan många av oss ta oss till minimala insjöar och udda havsvikar. Har man bad-skor på fötterna kan man komma i och ur klippor även om det växer havstulpaner.
Jag har börjat skissa på en lista med tips för den perfekta hemestern. Jag utgick från en del tips som jag har med i boken Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm. I väntan på kommande blogginlägg med eller utan hemester-tips, titta in under respektive landskap eller skaffa någon av mina böcker.
Blombilderna i detta inlägg är tagna imorse med makro. Tänk att för en månad sedan åkte jag skidor!
- Känner du till världens äldsta hängfärja? Biscayabron utanför Bilbao - söndag 17 november 2024
- De tre medeltida borgarna i Bellinzona är ett sevärt världsarv - lördag 16 november 2024
- Ett lyft för Anderssjöåfallet: hållbara trappor byggda av sherpas - söndag 3 november 2024
Har du testat Henriksdal? Det har blivit riktigt spännande här och nära stan. https://vastrasicklao.se/2021/05/23/utflykt-stockholm/
Hej Mikaela,
Stort tack för tipset. Henriksdal har jag inte besökt ännu men jag läste inlägget du länkade till och det låter ju onekligen som ett mycket bra utflyktsmål i sommar.
Ha en fin sommar