God jul med Jacobsens Golden Naked Christmas Ale

Det är dags att återuppväcka en gammal tradition här på bloggen och önska alla läsare en riktigt god jul. I Tomatsallads barndom gjorde jag alltid det och det finns en lång rad med inlägg märkta jul. En del är bara korta god jul-hälsningar medan jag i andra antecknar vad jag tyckte om årets julöl, olika pepparkakor eller långa epistlar om mitt utforskande av franska julseder.

Julhälsningarna flyttade till sociala medier i några år men i år satsar jag först och främst på att kommunicera via mina egna sidor. Det som händer med Twitter för närvarande är en bra påminnelse om fördelen att kommunicera via sina egna kanaler istället. (Tänker på hur en ny ägare inför godtyckliga regler). Jag fick faktiskt sådan feeling efter att jag skrivit klart detta inlägg att jag skrev en julhälsning till författarkollegor också på min andra blogg. Det inlägget saknar dock julöl.

Julölen skulle vara klar till Tomasdagen

Just att prova julöl så här års är en synnerligen gammal sed. Redan Harald Hårfagre drack jul. När präster och kungar skulle sälja in kristendomen till folket behöll man sedan att dricka öl och utbringa skålar under vinterns högtider. Detta finns bevarat i norska medeltida landskapslagar.

Julölen skulle vara färdig på Tomasdagen den 21 december. I en del landsändar gick man runt och provsmakade ölen hos grannarna denna dag. På de runstavar som man använde för att hålla ordning på högtider förr var Tomasdagen illustrerad med en ölkanna.

Julklapparnas historia

Julölens historia lärde jag mig under ett föredrag av folkloristen Tora Wall på ett julmingel. Vi hann aldrig till julklapparnas historia men bilder på getabockar med paket skymtade förbi på slutet. Enligt Dick Harrission ersatte julklapparna nyårspresenter på 1700-talet. Bra att ha i åtanke om man inte hunnit få tag i alla julklappar att man kan ge bort nyårspaket istället och hävda att man håller på traditionerna.

Är man ännu senare ute finns också det ortodoxa alternativet 6 januari. Det blir färre än vanligt som använder det alternativet. I Ukraina har även gamla babusjkor deklarerat att i år ska man fira på det europeiska sättet i december.

Mina julönskningar

På tal om julklappar kanske man kan få framföra en liten önskelista där jag blandar högt och lågt? Givetvis toppas den av ordning och reda i världen samt hälsa och välgång till alla nära och kära. Men jag har några små privata önskemål som förvisso är futtiga i sammanhanget men ändå.

  1. Att jag träffar färre bilbärgare. Inget ont om yrkeskåren som sådan ska tilläggas. Men de kan få umgås med andra. Finns en hel del andra specialister som är utmärkta när något skiter sig men som jag kan tänka mig att hoppa över i år. Jag vill hellre träffa en frisör.
  2. Att bloggen inte brakar ihop av tekniska problem. Bakom kulisserna lider den av okända tekniska problem jag inte kan lösa utan att hosta upp med pengar på någon webbdoktor. Detsamma gäller datorn (än så länge är det bara batteriet, bokstäverna E och D samt mikrofonen som lagt ner verksamheten). Det går att skriva ändå.
  3. Att alla som gillar det jag skriver tipsar sina vänner om mina alster så att jag får fler läsare. Det gäller både böcker och själva bloggen. Fler bloggprenumeranter vore en finfin julklapp. (Nästa vecka berättar jag vilka artiklar jag särskilt tycker borde fått fler läsare i år).

Jacobsen Golden Naked Christmas Ale

Nu är det väl ändå hög tid för julölen? Jacobsens Golden Naked Christmas Ale är en alkoholstark, söt och mjuk ale. Har jag i alla fall för mig, det är typ 362 dagar sedan jag senast drack den. Den passar i alla fall perfekt ihop med fläskrätter med söta tillbehör. Jag har i drygt tio år serverat Golden Naked Christmas Ale på kvällen den tjugotredje tillsammans med revbensspjäll och rödkål.

Ölen är gyllenbrun och görs bland annat av havre. Naken i namnet refererar till att havren saknar skal.

Jacobsen Golden Naked Christmas Ale säljs i stora snygga flaskor.

Mina revbensspjäll med rödkål

Revbensspjällen gör jag enligt ett recept från en 60 år gammal kokbok. Jag börjar med att gnida in reven med peppar (ska vara vit men får lika bra med svart), senapspulver och massor med torkad ingefära (tänk en halv burk). Helst ska detta ske i god tid innan de ska in i ugnen. När de varit där ett bra tag häller jag på generöst med sirap (orginalreceptet kan ha innehållit honung istället). Salt är också en bra grej.

Revbenen är kanongoda direkt ur ugnen men är urtråkiga dagen efter så de äter vi upp innan de kommer i närheten av julbordet. Rödkålen kokar jag själv. Förutom färsk rödkål är huvudingrediensen tärnade äpplen (tänk att detta är istället för att servera med hemgjord äppelmos). Man ska heller inte snåla med sirapen och balsamvinägern. Eller med smöret. Smält smör, en vitlöksklyfta samt en lök av valfri färg kan vara en bra start.

Jag gillar rödkål med tuggmotstånd men mina gäster är vana vid den mjuka på burk så de muttrar om kålen knastrar. Det brukar ge sig eftersom rödkålen per definition är klar när revbenen är färdiga. Finns inte färska revben i butiken fungerar det fint med skinkstek. Man måste inte äta detta enbart den 23:dje, det går bra att köra i repris.

Det juliga skyltfönstret är Folckers snörmakeri på Mariatorget i Stockholm

.

chefstomaten