Fynda nyskördat och unikt på gårdsbutiker under hemestern

Är det inte extra många bilar ute och rullar på de svenska vägarna just nu? Eller ser det alltid ut så här i juli? Jag blev i alla fall en smula överraskad över mängden bilar på min färd härs och tvärs över Sverige för att ta mig ner till platsen för nästa bok.

Längs vägen stannade jag till på några ställen för att fylla på koffeinhalten, leverera böcker och allmänt göra trevliga stopp. Jag kom därför fram med nyskördade tomater, billiga jordgubbar och ett vackert timjansbröd. Det var toppen för mitt kylskåp gapade tomt efter lång frånvaro. Eftersom min resa blev en sådan trevlig tur tänkte jag slå ett slag (igen) för att lämna de stora vägarna och göra avstickare i jakt på nya vyer och gårdsbutiker. Resan tar kanske lite längre tid, men man kommer fram med en massa goda fynd – förutsatt att man hade lämnat plats för dem.

På gårdsbutiker hittar du unika varor

Mitt huvudargument för att handla på gårdsbutiker är att det är roligt med variation. Du får chansen att köpa produkter du aldrig hittar i andra butiker. Detta gäller allt från grönsaker till böcker via konsthantverk. De stora kedjorna köper in det mesta via centrala inköp och du hittar samma toapapper över hela Sverige. Det finns en poäng med det men det kan också bli en smula enahanda. En del butiker kompletterar i och för sig de centrala inköpen med ett mindre lokalt tillägg, men det är ingen självklarhet. Variation är kul och i gårdsbutiker har du chansen att hitta det udda och unika.

Nästa argument är att det är färskt. Handlar du tomater direkt från odlaren så är de nyskördade och smakar bättre. De har inte plockats halvmogna för att sedan fraktas runt. Inte heller har de rest från andra sidan jordklotet. Det blir verkligen säsongens råvaror från just den delen av Sverige. Sverige är ett avlångt land med stora variationer på utbudet. Därför är det perfekt att passa på och äta den landsändans specialiteter när man är på semester.

Stöttar lokala producenter

När du handlar i en gårdsbutik köper du varor direkt från producenten. En del kompletterar utbudet med sina grannars varor eller annat med lokal prägel. Eftersom alla varor säljs med färre mellanhänder än i de stora kedjorna går en större del av det pris du betalar till producenten istället för till sjuttioelva transportföretag. Det betyder att du får högre kvalitet för pengarna, får billigare varor eller att den som skapat varan får bättre betalt.

Det sistnämnda innebär att fler kan leva på sitt skapande eller odlande. Det är inte så dumt, minns du förra våren när alla bunkrade toapapper? Det var lite fånigt eftersom vi har bra produktion av just toapapper i landet. Men ser man på matvaror är det bara morotskaka som vi är självförsörjande på i Sverige. Eller i varje fall morötter, socker och spannmål. (Visserligen kräver odlandet av dem import av diesel men vi skippar den detaljen just nu). Alla som vill att det vid kris ska finnas annat att äta än morotskaka ser till att köpa lokalproducerat.

Tidningar isolerar om du glömt kylbag

Stannar man titt som tätt för att besöka nya ställen blir bilen snabbt varm vilket inte är så bra om man handlat ostar eller köttvaror. Därför rekommenderar jag alltid att ta med en kylbag och en filt. Om man vet med sig att man kommer att handla mycket är det toppen att ta en stor påse och isolera med några lager tidningar. Lägg i några kylklampar eller petflaskor med fryst vatten. Lägg sedan maten i mitten och släng över en filt. Det är fascinerande hur länge maten håller sig kall på detta sätt. Jag har fraktat frysta isterband tvärs över hela Sverige på detta sätt när det var 30 grader varmt ute. De var fortfarande frysta när jag kom fram.

Har du inte någon kylklamp med dig så spana i frysdisken om det inte finns någon fryst anrättning du kan tänka dig att köpa. Ostkaka tycker är är bra, det är kompakt och fungerar som en utmärkt kylklamp. Nu är det inte alla varor som kräver kylbag för att komma fram. På många ställen säljs också praktiskt förpackad underhållning, nämligen böcker.

Lägg gärna med en lokal bok också

Jag tycker att andelen böcker har ökat på många ställen och vill tipsa om att passa på och handla. Du får boken direkt i handen och möjligheten köpa en bok som kanske inte finns någon annanstans till ett bättre pris. Jag ska inte gå in på alla detaljer men den största svenska nätbokhandeln har just rensat ut många av de minsta förlagen. När detta skrivs så är Bokus den nätbokhandel som har störst sortiment. De fysiska bokhandlarna kan beställa hem allt du vill ha, om de vill. Sedan blir böckerna rätt dyra där.

Handlar du någon av mina titlar i en gårdsbutik är de billigare än i bokhandeln samtidigt som jag tjänar lika mycket oberoende av var du handlar. Det beror på att handlar du en bok i vanliga kanaler (bokhandel eller nätbokhandel) så tjänar olika distributörer mer på boken än vad författaren gör. I de flesta fall är det någonstans mellan 6-10% av det pris du betalar som går i till författaren.

Hitta till gårdsbutiker

  1. Lämna motorvägen. Motorvägar har sina fördelar men de befrämjar inte snabba beslut och det är ont om avfarter. Välj en mindre väg i samma riktning som går genom jordbruksbygder. Beroende på var du reser dyker det upp mejerier, bagerier, viltförädlare eller kvarnar.
  2. Var vaken på att det kan dyka upp en intressant skylt bakom nästa krök. Dels den officiella gårdsbutik-skylten men det finns också handskrivna plakat. Sväng av och kolla var du hamnar. Det kan vara en kyllåda och en lapp med swish-nummer. Eller ett jättelikt varuhus.
  3. Använd en app som vägvisare. Exempelvis appen Mathantverk som drivs av föreningen Eldrimner. För närvarande finns 1600 mathantverkare anslutna och appen visar vilka du har i närheten.
chefstomaten

Last updated on augusti 26th, 2021 at 01:08 e m