(Segling II) Fotosafari på lilla Hamburgö
Andra delen av min seglingsföljetong där det avslöjas varför ylleunderställ är fiffigt ombord på en båt och vad det är som krälar omkring på marken.
En av de bästa grejerna med segling är de fantastiska fotomöjligheterna. Man kommer ut i skärgården och det är bara att välja och vraka bland fina motiv. Dessutom är man på plats och kan fånga både morgonljus och kvällsljus. Runt midsommar får man kanske satsa på antingen soluppgång eller solnedgång, för det blir lite kort sömn emellan.
Efter glassen och proviantering i Hamburgsund seglade vi ut och runt till lilla Hamburgö. Efter varsin perfekt grillad entrecote klättrade vi upp på lilla Hamburgö för en kvällspromenad. Jag tog med mig min kompis canon medan båtägaren lämnade sin fullformatkamera ombord (praktiskt taget kriminellt att ha så bra fotoutrusning och sedan inte använda den – eller hur?)
Jag såg spår av hjortdjur, det ska tydligen bo en flock dovhjortar på ön. Vet inte om snöret tvärs över stigen är tänkt att avskräcka dem eller någon form av försök att annektera delar av ön som privat trädgård. Jag var i alla fall svenskt hänsynsfull och tog klipporna tillbaka till båten.
Semester = kravla runt i naturen
På vägen tillbaka såg jag något som kunde vara motivet med stort M. I en skreva växte en tuva med ängsull, normalt sett inte särskilt upphetsande, men nu glödde de i kvällssolen. Jag började givetvis plåta och tänkte att nu, nu blir det årets bild. La mig ner på klippan för att få en fin solnedgång över havet som bakgrund. (Varför involverar fotograferande alltid att man kravlar omkring på taskigt underlag?)
Fotona blev inte riktigt så bra som jag hade tänkt mig men det visste jag inte på kvällen utan återvände glad i hågen till båten, nöjd med avslutningen på dagen. Var något mindre entusiastisk en stund senare när jag upptäckte att alla dynor och sängkläder var rejält fuktiga. Hallå, hur kan allt vara regn-i-en-vecka-fuktigt när solen skinit non-stop? Svor en ramsa över mitt sprillans nya nattlinne, hur kunde jag lämna ylleunderstället i land bara för att YR spått fint väder? Klädd i ylle från topp till tå kan man lugnt sova torrskodd i alla typer av friluftssammanhang. Iförd nattlinne var natten inte särskilt behaglig.
Morgonen efter släpade jag ut alla dynor och sängkläder på däck för ett stort torkprojekt. Insatsen uppskattades inte riktigt efter förtjänst (dynorna var både otympliga och tunga) av båtägaren, som gnällde över att dynorna var i vägen. Men det är klart, om han inte ens märker att de är blöta kanske jag är en förklaring till båtens fuktiga innandöme på spåren, den andra båtägarens vana att ”torka” använda frottéhanddukar och blöta kläder liggande på dynorna.
- Känner du till världens äldsta hängfärja? Biscayabron utanför Bilbao - söndag 17 november 2024
- De tre medeltida borgarna i Bellinzona är ett sevärt världsarv - lördag 16 november 2024
- Ett lyft för Anderssjöåfallet: hållbara trappor byggda av sherpas - söndag 3 november 2024
Last updated on juli 15th, 2013 at 10:15 e m