Mina och dina favoriter på bloggen under 2023
Då var det dags för ännu en rafflande årslista med dina och mina favoriter på bloggen. I år kraftigt handikappad av att Google Analytics bytte skepnad mitt i året. Det gör att min traditionella djupdykning i bloggstatistiken för att identifiera restrender (eller annat av intresse) är hopplös att få till. Dessutom har jag ännu inte lärt mig att navigera i den nya versionen. Med dessa brasklappar utfärdade ska jag se om jag kan gräva fram något som överraskade.
Årets favorit med bred marginal
Det är i alla fall lätt att utse årets vinnare i kategorin mest läst. Nämligen mitt inlägg i debatten om Sveriges största jordreform under modern tid. Min vinkling är att det historiska underlaget för hela den planerade reformen är totalt förlegat. Texten Nu privatiseras vildmarken? blev mycket delad, läst och uppskattad. Sedan jag skrev den har frågan blivit ännu mer aktuell och brännande het.
Jag har sett mycket som lockar mig att kommentera, men jag drar mig för att publicera eftersom det som ett brev på posten kommer dyka upp en svärm med kommentarer av arten ”du är okunnig, sprider halvsanningar och hat”. Vilket verkar vara standard från de som inte har något konkret att anföra mer än att de tycker annorlunda. Men jag kan glädje mig åt att det verkar som att Justitiekanslern säger samma sak som jag.
Stort engagemang för Tänndalens fjällgård
Det är inte bara den påtänkta privatiseringen av halva Sveriges yta som engagerar. Framtiden för Tänndalens fjällgård är också något som många människor intresserar sig för. När media rapporterade om trixandet i ägarbolaget fick mina foton ett uppsving.
Av årets nyskrivna fjällinlägg blev forböndernas ankomst till Röros näst mest läst, fast på en mer normal nivå för min blogg. Artikeln om Andersborgs våffelstuga fick ganska många klick under våren medan förra årets 5 vägar upp på kalfjället lockade en del läsare under sommaren.
Önskar att fjällens historia blev mer känd
Jag skrev ovan att jag dragit mig för att ge mig in mer i debatten om fjällens framtid. Det är inte helt sant. Jag har publicerat en del nedslag i fjällens historia (samt ett om basker och baskiska som också har en del bäring på frågan).
Mina texter om fjällträdgårdarnas historia och bruket i Ljusnedal har tyvärr inte blivit särskilt spridda. Jag har visserligen fått en del uppskattande kommentarer om att de är intressanta och välskrivna, men jag önskar att de nått ut mer. Debatten om STFs framtid i Jämtlandsfjällen skulle kanske varit mer nyanserad om fler hade känt till mer om turismen, tamrenskötseln och lantbrukens kulturhistoria i området. Allra bäst hade varit om fler hade läst dessa två böcker.
Bernina Express och Ulvaklev
Precis som min gamla artikel om Tänndalens fjällgård fick nytt liv tack vare media fick en urgammal artikel om Ulvaklev ett uppsving när slottet låg ute till försäljning.
Däremot vet jag inte riktigt vad som föranlett det stora intresset för Bernina Express. Kanske bara Google gillat den artikeln och lyft fram den i sökresultatet? När jag testgooglar hamnar den på plats 19 men ganska högt bland svenskspråkiga.
Jag gissar att någon delat min text om Brödfabriken i Jonsered i någon lokal grupp för tjoff så fick den många läsare i en vecka.
Stränder och maneter i Antibes – i år igen
Bloggens huvudtema var från början Antibes. I år har jag exempelvis berättat att fyren på Cap d’Antibes öppnat för besök igen. Jag har också skrivit en text om ombyggnaden av vägen på murarna. Men mest läst bland mina hundratals texter från Antibes är mina urgamla texter om stränder och maneter. Precis som alla andra pandemifria år.
Årets artiklar från franska Rivieran lyser med sin frånvaro i bloggstatistiken. Etiketten Ventimiglia dyker upp i listan före dem. Men precis som för fjälltexterna har jag fått beröm via sociala medier. Särskilt texten om när Google Maps lurade ut oss i bergen. Det finns folk som gillar att följa med på mina mer strapatsrika utflykter.
Det känns som jag sitter i ryggsäcken och följer med överallt, superkul!
Ungefär sådär brukar en del läsare skriva till mig.
Missa inte mina boktips
När jag bläddrar igenom årets blogginlägg ser jag att jag även delat med mig av ett antal boktips, både egna och andra författares böcker. Dessa boktips verkar ha gått helt spårlöst förbi och är inte synliga för fem öre i statistiken. Jag har ett visst egenintresse av att uppmuntra till läsning av böcker så därför kommer de i repris.
- Ett år runt Antibes av Kristina Svensson
- På vandring i språkens fotspår av Sverker Johansson (nämnd på ett hörn i en längre text)
- Härjedalsmålaren Erik Wallin
- Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm av Kristina Svensson
- Europas mödrar av Karin Bojs
- Antikens sju underverk av Allan Klynne
Fler eller färre blogginlägg nästa år?
På tal om böcker är den eviga frågan så här års, ska jag fokusera på fler blogginlägg? Eller dra ner på antalet blogginlägg och fokusera på att skriva fler böcker?
Vi får se. I år blev det ett trettiotal blogginlägg vilket är något färre än förra året. I gengäld har jag publicerat en del nyheter på kristinasvensson.se. Vi får se hur det blir 2024. Alla som prenumererar får en vink om när det finns nya artiklar att läsa.
Tack för att du läste detta och tack för i år!
PS! Är du nyfiken på mer information om mig så kommer det om några dagar en årskrönika på kristinasvensson.se.
- Missade du 2024 års populäraste artiklar och foton på bloggen? - fredag 27 december 2024
- Känner du till världens äldsta hängfärja? Biscayabron utanför Bilbao - söndag 17 november 2024
- De tre medeltida borgarna i Bellinzona är ett sevärt världsarv - lördag 16 november 2024