Eva Jarlsdotter inspirerar till reflektion

Min kollega Eva Jarlsdotter har nyligen kommit ut med en behändig guide för alla familjer som kört fast i livspusslet – från frustration till flow med lean@home

När jag arbetade med arbetsgivarvarumärke på AstraZeneca arbetade Eva Jarlsdotter med företagets anseende. Hon gick sedan vidare till ett toppjobb på TeliaSonera. Kruxet med toppjobb är att de inte alltid är toppen för den som har dem. Eva jobbade 60-timmarsveckor medan hennes man fastnade i den berömda deltidsfällan – han arbetade 90% på en vårdcentral samtidigt som han stod för 75% av hushållsarbetet. Den berömda väggen var nära men Eva gjorde något klokt, hon klev av i tid.

Eva bestämde sig för att förverkliga drömmen om att skriva klart en trilogi med ungdomsböcker som hon skrivit på i några år. När nu familjen drastiskt sänkt sina inkomster var det nödvändigt att se över utgifterna.

Lean – ingen quick fix

Inspirerade av Lean införde familjen en del nya rutiner som ren överlevnadsstrategi. Jag är ingen Lean-expert och tänker inte försöka ersätta boken i två meningar men snabbversionen är att Lean uppfanns hos Toyota och det är inget tolvstegsprogram i effektivisering utan snarare en långsiktigt koncept där reflektion och lärande är viktigt. Den kärnpunkt som ofta glöms bort är att det är de som utför arbetet som ska föreslå och genomföra förbättringarna.

Familjen blev så nöjda med effekterna av förändringarna att det blev en bok om projektet. När Eva och hennes man nu ser sig i spegeln är det pigga och friska ögon som springer marathon som tittar tillbaka och borta är de grå ansiktena som var nästan förbi av trötthet. I samma veva lever de även mer hållbart. Istället för att slänga ut 95 kronor om dagen på onyttig pastalunch är det matlådor kombinerade med exklusiva långluncher som gäller.

Längsta signeringskö jag sett

Det är troligen fler familjer i Stockholmsområdet som kommer hålla Röjorama och ha en Kaban-tavla för familjens planering framöver för bokreleasen var mycket välbesökt och hade den längsta signeringskö jag någonsin sett. Så lång faktiskt att jag gav upp och istället bad Täby bibliotek att köpa in från frustration till flow med lean@home. Något de gjorde på studs med kommentaren att det nog är en bok som intresserar många Täbybor. Vilket jag tyckte var en trevlig inställning (de var säkert nöjda att de redan hade tagit in boken när den några veckor senare figurerade i ett uppslag i lokaltidningen).

Bokens målgrupp är barnfamiljer

Jag läste i stort sett boken för att jag träffat Eva och var nyfiken på vad hon skrivit. Eva skriver själv i boken att den passar i alla livsfaser men först höll jag inte alls med. Jag kunde inte se några som helst positiva aspekter eller möjligheter till värdeskapande aktiviteter i min nuvarande livssituation som byggflykting på andra sidan av landet i förhållande till min lägenhet. Jag skrev rätt långt och tämligen självömkande om detta men flyttade sedan en del av texten till min byggsida. Innan jag hann publicera varken den eller den här texten var det något som hängde sig och halva min recension försvann.

Nu någon vecka senare med en intensiv Bokmässa emellan minns jag inte riktigt vad jag hade skrivit. Däremot har jag märkt att jag har börjat tänka i flöden och börjat identifiera flaskhalsar så boken har inspirerat mig till förändringar. Hoppas Eva kommer känna sig stolt när hon läser detta.

chefstomaten

Last updated on mars 20th, 2023 at 10:13 f m