Druvan Pais får Chile gärna behålla
De senaste månaderna har jag druckit massor av vin. Får jag tummen ur ska jag skriva en sammanfattning av mina erfarenheter från allt vinprovande. Dessa anteckningar kommer i så fall innehålla en del lyriska beskrivningar av min bästa vinupplevelse någonsin (lämpligt nog ett vin som passar in i ett pågående manus). Jag har också stött på ett par riktiga bottennapp. De flesta av dem har inte fastnat på bild, men en av dem har gjort det och därför ska jag passa på och sprida detta vidare.
Hittade Pais bland små partier på Systembolaget
En hel del av mina vintest har jag hittat i hyllan med små partier på Systembolaget. I både Täby och Mörby Centrum är detta separata hyllor. Det var i småpartihyllan i Täby jag hittade en chilenare gjord på en druva jag aldrig hört talas om tidigare, Pais. Det svårstavade vinet Aterciopelado kostade 169 kronor och består av 80 % Pais och 20 % Malbec. (På bilden står även kollegan PoggioargentierA, 100 % Syrah från Toscana. För 199 kronor kvalar det in som årets minst prisvärda köp. Vinet bredvid är en vanlig nyhet, Laougué med 80 % Tannat. Helt glömt vad jag tyckte om det vinet så antagligen var det bra utan att vara exceptionellt).
Först tyckte jag att Aterciopelado var en roligt men lite udda bekantskap. Hade lite svårt att hitta någon mat som den passade riktigt bra till. Flaskan åkte därför ut och in ur kylskåpet en del. Jag tyckte ändå att den var såpass intressant att när jag såg ett till vin gjort helt på Pais så köpte jag det.
Cacique Maravilla naturvin på Pais
Pipeno eller Cacique Maravilla hittade jag på det nya Systembolaget i Mölndal Galleria. Jag blev nyfiken och plockade åt mig en flaska (99 kr). Hade jag lyssnat lite noggrannare på killen i kassan jag hade lämnat tillbaka den oköpt. Då hade jag missat en upplevelse. Han sa bland annat att det vinet har många kunder kommit tillbaka med det i tron att det är något fel på det. Men att vinet faktiskt ska vara precis så grumligt som det är i flaskorna. Jag sa något glatt att jag skulle gå hem och sila det mellan tänderna. Det gjorde jag inte, jag hällde ut det. Jag har faktiskt aldrig stött på ett vin som är så vämjeligt. Det är svårt att tro att det är gjort av vindruvor.
Pais en gammal druvsort i Sydamerika
Det sämsta med experimentet med lantvinet var att när jag nästa gång plockade ut det dyrare pais-vinet ur kylskåpet så tyckte jag att jag kände igen smaken från det usla vinet. Så det dyrare vinet åkte rutschkana neråt i min bedömning. Jag bestämde mig för att Pais-viner ska jag hålla mig borta ifrån.
Innan jag gjorde det googlade jag en del på druvan. Hittade att det är en gammal druvsort som troligen conquistadorerna tog med till Sydamerika. I Chile kallades den för Pais. Där var det länge den mest odlade druvan, en position som nu ersatts med Cabernet Sauvignon. Pais ger ett ganska blekt lite brunaktigt vin.
- Känner du till världens äldsta hängfärja? Biscayabron utanför Bilbao - söndag 17 november 2024
- De tre medeltida borgarna i Bellinzona är ett sevärt världsarv - lördag 16 november 2024
- Ett lyft för Anderssjöåfallet: hållbara trappor byggda av sherpas - söndag 3 november 2024
Jag har i kväll ätit söndagsmiddag på Gotthards krog i Umeå. Som dryck hade jag ett chilensk Paisvin, Santa Cruz de Coya. Det är ett vin från tvåhundraåriga stockar, och alldeles utmärkt, 100 procent Pais. Du måste ha fått en dålig flaska. Ge det en chans till!
Halloj Benny!
Roligt att höra att det går att göra bra vin på den druvan också. Inte förvånad att du hittade gott vin i just Umeå, de har bra krogar där. Själv håller jag mig dock undan från Pais-viner. Det finns så många druvor som jag föredrar.
Hälsar Chefstomaten/Kristina