Cyklat till en av Estrids runristningar
– Kolla en stig, den tar vi!
– Den är blå, inte orange.
– Äsch, den verkar gå åt rätt håll, vi kommer säkert på Roslagsleden så småningom
Det är tur att Hårfagre är flexibel och entusiastiskt följer med på allt knasigt jag hittar på, för Roslagsleden såg vi inte mycket av. Vi följde den kanske i tio minuter av dagens tretimmarstur. Men det betyder ju bara att vi fortfarande har den stigen kvar att utforska. Min nyfikenhet och en punktering gjorde att vi hamnade på lite andra stigar än vi hade planerat. Planen var att cykla/dra cyklar Roslagsleden till Karby gård och längs vägen titta på runstenar men istället blev det promenad med cykel längs delar av Sjöslingan och Fornslingan i Täby.
Roslagsleden går i vikingarnas spår
Mellan Hagby gård och Edsviken följer Roslagsleden den gamla led som vikingarna tog när de skulle ut på handelsfärd i österled. Därför finns det en och annan runsten och ristad häll längs leden. Vilket ställe var bättre att annonsera på än bredvid en vältrafikerad stig? En av dagens hällar hade Estrid-koppling. Det var inte helt trivialt att hitta den. Vi hade sett på en översiktskarta att runristningarna skulle ligga till höger om stigen vi följde. Men var?
Den papperskarta vi hade med var så gammal att stigen vi följde inte fanns med. På foursquare fanns inget inlagt och appen fornfynd som jag fått tips om får inte plats på min mobil. Jag försökte via mobilen surfa in på Riksantikvarieämbetets sida men det gick extremt segt och jag fick mest bara upp en massa felmeddelanden att min webbläsare inte klarade av vektorer. Så mycket hann jag uppfatta att några fornfynd som kanske var våra runristningar skulle ligga ganska nära en kraftledning och med hjälp av den informationen så såg vi på avstånd en pinne med orange markering och drog oss närmare.
Den häll som syns mitt i bilden är U144 och inte Estrid-hällen som ligger längre till vänster. I bakgrunden av bilden kan man se en skogskant, där går Hagbyvägen. Platsen heter Hagby gärde och jag tror det är fiffigt besöka den vid någon årstid när det inte växer på åkern.
Hällarna vid Hagby gärde rensades från mossa och målades 1986 och/eller 1990. Idag har färgen nästan försvunnit och runorna är svåra att läsa. Översatt till nutidssvenska står det: Jorun lät göra broar efter sin man och Häming och Jarlabanke efter Ingefast, Estrid efter Ingvar, en mycket god ung man. Texten är sedvanligt kortfattad. Summan av kardemumman är att Estrid verkar ha förlorat två söner, Ingefast och Ingvar. Den äldre, Ingefast, står i centrum. Förutom att han var Estrids son var han Joruns make och far till både Jarlabanke och Häming (fast de var halvbröder).
Det är lite intressant att tänka på hur långt den här runristningen (U143) ligger från de Jarlabanke-stenar jag såg i förrgår i Vallentuna. Det var ett rejält område som släkten hade kontrollen över.
Efter att vi kom hem och har gjort lite research så inser vi att vi missade en Estridsten som vi hade passerat om vi bara hade hållit oss till vår ursprungliga plan. Det finns alltså bara en sak att göra. Laga punkan och göra ny utflykt.
Jag avslutar med en skylt som vi båda tyckte var ganska humoristisk.
- Känner du till världens äldsta hängfärja? Biscayabron utanför Bilbao - söndag 17 november 2024
- De tre medeltida borgarna i Bellinzona är ett sevärt världsarv - lördag 16 november 2024
- Ett lyft för Anderssjöåfallet: hållbara trappor byggda av sherpas - söndag 3 november 2024
Last updated on juli 15th, 2013 at 09:19 e m
Ett svar på ”Cyklat till en av Estrids runristningar”