Café Tarte Tatin – franska fläktar mitt emot sörmländska Tureholms slott

Jag har ett gott öga till äppelpaj, till eldsjälar och till trädgårdscaféer. Om man lägger ihop dessa tre på en och samma plats och strösslar lite franska fläktar över det hela får man en oemotståndlig anrättning. Jag bara måste skriva ett blogginlägg om fyndet Café Tarte Tatin i Södermanland.

Gammal fransk röd bil i svensk grönska
Den gamla bilen bidrar absolut till charmen.

Jag kan inte ta åt mig äran av att ha hittat stället själv utan det är mina goda vänner Lena & Mats som tagit med mig på utflykt. Lena & Mats bor delvis i Trosa. I början av augusti blev det äntligen av att jag hälsade på dem. Det var en sådan där toppenhelg med finfina ulliga moln på himlen. Vi åt och drack gott och hade allmänt supertrevligt. Som bonus fick jag se en hel del trevliga ställen. Jag har redan bloggat om Hedenstedts taktegelmuseum.

Flera personer hugger in på äppelpaj hos Café Tarte Tartin.
Generöst med äpplen är en bra start för en god äppelpaj.

Café Tarte Tatin nedanför Emils backe

Det är så vitt jag förstår samma visionär, eller möjligen familj av visionärer, som ligger bakom takteglet och äppelpajerna. Han (eller en av dem) heter Erik Hedenstedt. Han köpte för tjugo år sedan en kulle mitt emot grindarna till Tureholms slott. Den kullen har han döpt till Emils backe efter en egensinnig tax. Taxen Emil gillade kullen. Erik byggde en trädkoja på toppen och tänkte att så här vill man ju egentligen bo. Luftigt och med fin utsikt

Från toppen på kullen är det finfin utsikt över Trosafjärden. Där hittade jag ett byta-böcker-skåp där jag placerade ett exemplar av min bok Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm.

Min bok Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm är finast i skåpet tycker jag. Hoppas att den blir läst många gånger. (Vi författare är lite tvehågsna till sådana här skåp, något du kan läsa mer om här).

Hus på stolpar med utsikt

För att göra en lång historia avsevärt kortare så finns det numera hus på kullen. Husen står på stolpar. Idén med stolparna är att ingreppen i naturen ska bli mindre. På kuppen slipper de boende insyn, trots att många av husen har stora fönster. De som bygger hus här får en ganska hård detaljplan att hålla sig till. Det ska vara grusväg och inga gatuljus. Detta är definitivt ett område att besöka för alla som är intresserade av arkitektur.

Självplock blommor och butik vid café Tarte Tartin

Nedanför kullen med husen finns en äng som låg i träda. Där ska det bli odlingslotter för de boende är tanken. I området är det i detaljplanen förresten också inritat hönshus och fårhage. Det finns tomter kvar.

Äng med självplock blommor och i bakgrunden ett par av stolphusen i Emils backe.

På delar av ängen var det självplock med blommor. En del är inhägnad och där är det sommarcafé och butik. Denna sommar har det förutom Café Tarte Tatin i den gröna vagnen funnits en annan vagn med enklare maträtter, Chez Charlotte. Medan vi väntade på vår mat hann vi kika igenom utbudet hos Hippie Home , en blandning av kläder och vackra prylar.

Hippie Home vid Emils Backe.
Varm getostsallad från Chez Charlotte.
Kafffemenyn på Café Tarte Tarin.
Mer nordfranskt än sydfransk meny hos Café Tarte Tatin.

Avrundade med promenad till Tureholms slott

Efter att vi ätit lunch i godan ro (de var inte superraska hos Chez Charlotte om vi säger så. De som roddade Tarte Tartin var betydligt mycket mer rutinerade) så tog jag och Lena en promenad upp till Tureholms slott medan Mats uträttade lite ärenden.

Undertecknad vid de slitna grindarna. Fin stig som slutade vid Tureholms slott.
En överblommad kroll-lilja.
Tureholms slott är grymt pampigt på lite avstånd.
chefstomaten