Boktips: Trädgården på Gäddeholm

Jag blir så glad när jag får en riktigt snygg och välgjord bok i handen. Jag har med åren utvecklat en stark antipati mot hafs och tycker att alltför mycket av det som säljs som presentböcker är lite tunt både innehållsmässigt och utgivningsmässigt. Därför uppskattade jag att på Bokmässan bläddra i Trädgården på Gäddeholm. Bildbehandlingen är proffsigt gjord, formgivningen genomtänkt och pappersval, tryck och bindning är av hög kvalitet. Jag inser att jag är lite miljöskadad och lägger större vikt vid dessa saker än gemena man, men visst är det roligt med en bok som signalerar att här har det inte kompromissats med kvaliteten?

Att boken dessutom är utgiven av någon som läst och uppskattat #författarboken gör den ju inte direkt sämre (om någon nu tänker att detta inte är en helt objektiv recension så är det helt korrekt uppfattat, det är ett personligt boktips). Förlaget heter Glädjens Akademi, förlagshövdingen Annelie Pettersson och Gäddeholm är förlagets hemmaplan.

Även fotografen har koppling till Gäddeholm. Magdalena Widegren är ladgårdskarl på gården. Vilket gör att hon haft möjlighet att vänta in rätt väder. Bilden på framsidan av bokomslaget väntade hon ett år på att kunna ta. Motivet är en allé i tjock morgondimma. Samma allé finns i boken fotad vid andra årstider. En del av hennes bilder, bland annat en tjusig bild med norrsken, säljs som bokmärken eller förstoringar av förlaget. Några av dem kanske kan anas på bilden nedan även om det är lite skuggor.

Soligt #eftermiddagskaffe med #trädgårdenpågäddeholm - en present från @kramala på #Bokmässan. Intressant läsning för alla #trädgårdsnördar. Vackert utgiven av #glädjensakademi. Tror jag måste göra en avstickare till #Gäddeholm utanför #Västerås nästa resa #mellanGbgochSthlm

Den dimmiga bilden på framsidan passar perfekt ihop med det detektivarbete som avslöjas i texten. Författaren, Maria Löfgren är trädgårdsarkeolog till vardags och hon har grävt i arkiv för att hitta kartor, husförhörslängder, och brev som ger en bild av den stora herrgårdsträdgården som en gång i tiden fanns vid Gäddeholm. Hon växlar mellan nutid och dåtid. I de historiska nedslagen låter hon forna tiders trädgårdsmästare komma till tals och berätta om sin vardag. I nutid berättar hon om olika undersökningar som gjorts för att hitta rester av gångar och planteringar som kan avslöja vilka av ritningarna som blev förverkligade och vilka som visar idéer som aldrig blev verklighet.

Det är intressant läsning på flera plan. Först och främst kan man bli imponerad av bredden av odlingarna. Många av de frukter som vi idag importerar hade överklassen i sina trädgårdar under 1800-talet. Jag har ett särskilt öga till orangerier och på Gäddeholm fanns eventuellt Västmanlands äldsta. Bara källaren återstår idag.

Gäddeholm utanför Västerås

Gäddeholm med den försvunna trädgården ligger en mil utanför Västerås vid Mälaren och är sedan 2008 ett kulturreservat. På Gäddeholms herrgård finns ett café som är öppet på helger under hösten. Min spontana tanke när jag läste detta var att det inte räcker med att läsa om stället, jag vill besöka det i verkligheten också. Västerås kör man förbi om man tar den norra vägen mellan Göteborg och Stockholm så jag tror jag måste lägga in det på mina utforskningar inför bokprojektet Mellan Stockholm och Göteborg, eller hur? 

Boken Trädgården på Gäddeholm passar som present till alla som bor i Västerås, är intresserade av trädgårdshistoria eller bara gillar snygga böcker.

11253239_1473670652960934_1987027957_n

Bilden med dillkronan har ingenting med boken eller Gäddeholm att göra, jag ville bara piffa till inlägget med en till bild och har ju lite problem att ladda upp bilder. Tyckte att denna passade till temat.

chefstomaten

Last updated on december 29th, 2017 at 08:28 f m