Bildspel från Hornsberg
Bilder från Nya Hornsberg
Lavas kontor ligger på Franzengatan 47 i Stockholm, i ett område med många namn och ännu fler sushiställen. Husen är nybyggda och mer än en gång har besökare utbrustit ”oj vad annorlunda här ser ut”. I veckan damp det ner en ny bok på kontoret, Nya Hornsberg, publicerad av systervarumärket Vulkan. Boken handlar om områdets historia och de nya byggprojekten ur ett stadsbyggnadsperspektiv. Nya Hornsberg är skriven av de två arkitekterna Charlotte Holst och Mats Pemer och inspirerade mig till att ta med kamera ut på en rundvandring i närområdet.
Kärt område har många namn
Rent geografiskt pratar vi om ett område som ligger på västra Kungsholmen. Området ligger dock utanför tullarna varför en del inte tycker att det riktigt räknas till Kungsholmen. Lindhagen är ett namn som används på det stora köpcentret som ligger på den raka paradgatan Lindhagengatan. Namnet kommer inte från trädet lind utan från juristen Albert Lindhagen som på 1800-talet tog fram planer för hur staden skulle bebyggas. Stadshagen är namnet på vår närmaste tunnelbanestation samt området ned mot Karlbergssjön. Namnet skvallrar om att detta var Stockholms betesmarker en gång i tiden. Här blandades tung industri med kolonilotter. Det finns kvar en liten rest i form av Karlbergs Bro Koloniförening med 19 lotter. Kristineberg har fått sitt namn från Kristinebergs slott (som dyker upp på bild lite längre ner). Namnet Hornsberg som författarna till boken valt som titel kommer från egendomen Stora Hornsberg. Den är borta för länge sedan men området finns kvar.
Stora bryggeriet
Den mest iögonfallande byggnaden är troligen det gamla K-märkta bryggeriet. Det var här som Stora Hornsberg en gång i tiden stod, gården som revs för att bygga bryggeriet. Bryggeriet har blivit varsamt renoverat och innehåller idag kontor för en blodplasmafabrik. Utifrån ser det riktigt coolt ut, särskilt glasväggen (se nedan).
[Den här bilden verkar ej ha kommit med]
Foto av en skylt som sitter på väggen till octopharma, det vill säga det gamla bryggeriet. Som synes var området en gång i tiden milt sagt lantligt.
Glasfasaden för det stora bryggeriet sett från Franzengatan.
Raka alléer, svängda gator och gåytor
I boken Nya Hornsberg beskriver författarna varifrån de olika generationernas arkitekter har hämtat inspiration ifrån. En sak som lyser igenom är tanken att detta skulle bli en tättbebyggd stadsdel som lever dygnet runt. Det ska finnas kontor, butiker och caféer som är öppna dagtid men också bostäder och restauranger som är öppna kvällstid. Gatornas utformning skulle också vara varierad. Franzengatan är exempelvis svängd medan den spikraka Lindhagengatan har fått en nyplanterad allé.
Jag har aldrig någonsin sett så många lapplisor så ofta som jag gör i det här området. En förklaring kan vara att det av grundvattentekniska skäl inte gick att bygga riktigt alla garage som projekterats, och som hade behövts i förhållande till antalet bostäder. Därför är det djungelns lag vad gäller att bli av med sin bil.
Roliga lekplatser runt Kristinebergs slott
I utkanten av det område som boken behandlar, i närheten av Kristinebergs tunnelbanestation ligger Kristinebergs slott. Huvudbyggnaden byggdes 1750 och ersatte då en äldre träbyggnad. I flyglarna är det idag skola. Det finns en fin klockstapel på gården och mellan slottet och Kristinebergs IP ligger en rolig lekpark. Blommorna nedan är därifrån.
Kristinebergs IP är byggt på 1930-talet. Tidigare låg här en velodrom.
Lekparken är värd ett besök.
Lektfullt mellan husen
Det är inte bara lekplatserna som har en annorlunda utformning, det har också de små oaserna mellan husen. Det höga gräset nedan vajar i närheten av Piren – områdets bästa lunchrestaurang om du frågar mig (varje gång någon erbjuder sig att bjuda mig på lunch föreslår jag att vi ska gå dit).
Hornsberg strand
Boken blandar text med kartor och foton, en del av dem flygfoton. Här är ett exempel. Ett foto av ett flygfoto i boken som ger en bra överblick över Hornsbergs strand som är fint i alla väder. I somras gick vi ofta och tog en kaffe på maten på ett litet tillfälligt cafe på kajkanten, strax nedanför det här höghuset.
Utbyggnaden fortsätter
Det är lätt att tro att området är färdigt men så är inte fallet. Det byggs fortfarande på flera platser. Antalet caféer och restauranger ökar varje vecka.
Allt är inte i toppenskick ännu :-).
Hornsberg ligger centralt i Stockholm och därför byggs de flesta hus ganska höga för att utnyttja tomtmarken väl. I gengäld skapas mindre grönområdet och sparas ett och annat träd.
Litterära referenser
Något som är extra kul för oss som arbetar med att ge ut böcker är att området har många litterära referenser i gatunamnen. Vid Moa Martinssons torg är textfragment ur hennes böcker inristade i granitbeläggningen. I mitten av torget står blytyper med typsnittet Berling Antikva, ett svenskdesignat typsnitt från 1940-talet.
Boken avslutas med följande ord: ”Stockholmarna har tagit till sig nya Hornsberg med stor entusiasm. Nu fattas bara en lättillgänglig kollektivtrafik.” Det är ord som fick mig att le, så många gånger som jag stått och väntat på buss 56. Under hösten har vi i alla fall fått ett regnskydd på närmaste busshållplats, något vi är tacksamma över.
Det var ett urval av de bilder jag tog en småregnig förmiddag i december. Jag blev överraskad över hur mycket det fanns att upptäcka i området och kommer ge mig av ut på fler upptäcksfärder. Kanske har jag inspirerat just dig som läser detta att komma förbi på ett besök? Eller ta en titt i ditt närområde?
- Känner du till världens äldsta hängfärja? Biscayabron utanför Bilbao - söndag 17 november 2024
- De tre medeltida borgarna i Bellinzona är ett sevärt världsarv - lördag 16 november 2024
- Ett lyft för Anderssjöåfallet: hållbara trappor byggda av sherpas - söndag 3 november 2024
Last updated on januari 27th, 2024 at 07:34 f m