De tre medeltida borgarna i Bellinzona är ett sevärt världsarv
När min kollega berättade att en utflykt till Bellinzona ingick i konferensprogrammet och visade en bild, blev jag mycket entusiastisk och packade raskt ner en till kamera. I Bellinzona finns nämligen tre borgar som ser ut som de är hämtade direkt ur en riddarroman. Det som gör att de förtjänar sin plats på UNESCOs lista med världsarv är att de är autentiskt medeltida. Tinnarna och tornen är omsorgsfullt restaurerade.
Bellinzona är huvudort i kantonen Ticino
Bellinzona är huvudort i kantonen Ticino i den italienska södra delen av Schweiz. Den ligger i en bördig dalgång som består av gammal sjöbotten. Just vid Bellinzona är dalen ganska smal, perfekt ställe för att anlägga en skyddad handelsplats med andra ord. Eller spärra av dalgången med hjälp av murar och fort.
Söder om Bellinzona ligger Lago Maggiore och norr om Bellinzona finns Sankt Gotthardpasset genom Alperna. Det sistnämnda är verkligen en barriär. Kommer man med tåg norrifrån från Zürich är det tydligt när man byter område. Söder om Gotthardpasset har alla orter italienskklingande namn och arkitekturen blir också annorlunda.
Världens längsta tågtunnel
Här ska jag skjuta in att det finns flera tåg mellan Zürich och Bellinzona, vilket vi inte kände till. Åt ena hållet tog vi tåg I46 som går den övre vägen. Det tåget stannar ofta och är perfekt för den som ska vandra. På vägen hem åkte vi genom världens längsta tågtunnel som är nästan sex mil. Vi sparade en halvtimme men vi saknade alpvyerna.
Att jag var i Schweiz beror på att det var leverans i ett projekt som jag jobbat med under ett år och nu ska slutrapportera. Faktiskt är det samma projekt och samma kollega som för ett år sedan tog mig till Eibar i Spanien. (Även den gången såg vi ett världsarv, men jag har inte bloggat om det ännu).
Dags att återvända till borgarna. De är medeltida försvarsanläggningar och tre till antalet. Den första, som syns redan när man klivet av tåget, är Sasso Corbaro.
Castelgrande – äldst och lättast att besöka
Lättast att besöka är Castelgrande som är den äldsta och största borgen. Den tronar på en klippa precis i utkanten av staden. Det finns en modern hiss upp från ett stort torg.
På klippan bodde folk redan under neolitikum. Jag tror att guiden sa att det finns hällristningar eller något sådant på klipporna i vingården. Det lär också finnas spår av både romerska och tidigmedeltida konstruktioner. Från början var denna klippa själva handelsplatsen. Det var här uppe folk bodde medan det var träsk nedanför. Senare när staden växte fick människor flytta ned och klippan reserverades för en försvarsanläggning.
La Murata – stadsmuren som ingår i världsarvet
Från ena hörnet av Castelgrande gick vi vidare och tittade på La Murata, den gamla stadsmuren som en gång spärrade av hela dalgången. Den var en avgörande del av Bellinzonas försvarssystem och förmodligen huvudskälet till att staden hamnade på UNESCOs lista.
Jag ser kanske varm och välklädd ut på selfien men det är jag inte. Jag hade visserligen med mig mössa och halsduk men på morgonen gjorde jag ett ödesdigert val och prioriterade att ta med två kameror istället för ytterkläder. Det som kändes som ett briljant beslut på morgonen när vi skulle vandra den branta backen upp till konferensanläggningen kändes betydligt mindre genomtänkt när vi stod stilla och lyssnade på guiden.
Montebello – en promenad bort
Mitt emot Castelgrande ligger Montebello, byggt av Rusca-släkten på 1300-talet för att förstärka stadens skydd. Det är också imponerande och jag gissar att man får en fin vy över Castelgrande och staden därifrån. Jag hade gärna traskat dit men frös för mycket.
Värmde oss med ovanligt trevliga Merlotviner
Så istället för att frysa mig igenom en till promenad styrde vi stegen mot något som kallades tesalong. Det visade sig att de bara hade tepåsar så vi beställde vin istället. När vi hade tinat gick vi vidare och hittade en mycket trevlig vinbar. Inte fel det heller. I Ticino odlas en hel del Merlot som används till röda, vita och roséviner samt till grappa. Vi hann prova ett antal olika viner och en del av de röda är ovanligt bra för att vara Merlot.
Historiskt viktig region
Ticino tillhör delvis samma kultursfär som jag skrivit om i Upplev historiska Rivieran. Här finns spår från neolitikum, byggen från kejsar Augustus tid och sedan var östgoter, longobarder, franker och en hel hög med andra här och härjade. Maktkamperna mellan påvevänliga fraktioner och de italienska städerna känner jag också igen även om det var Milano snarare än Genua som var inflytelserik.
Men sedan går historierna isär. Här i Ticino är det släkten Rusca som kämpar mot släkten Visconti. Det är från denna tid som borgarna är byggda. Under hertigarna av Milano på 1300- och 1400-talet förstärktes försvarsanläggningarna för att skydda mot hot från både norr och söder. Senare blir det Frankrike mot Schweiz. Napoleon hörde jag också nämnas.
Guiden var bra, mycket bättre än den jag lyssnade på i Serbien i september (annat projekt, blogginlägg kan komma). Men mitt huvudfokus låg som vanligt att fotografera samt att hålla mig så mycket i solen som möjligt. Därför missade jag många detaljer.
Bellinzona – en trevlig bekantskap
När vi åkte därifrån tänkte jag att det var en nyttig upplevelse för mig att känna att trots att jag kan hänga upp berättelsen på tidigare kunskaper tappade bort mig med alla släkter hit och dit. Någon som intog Bellinzona genom att anfalla från ”fel” håll, men sedan lämnade och kom tillbaka eller hur det nu var. Detta var en bra påminnelse för mig att se till att jag hjälper läsarna av min bok så att de inte känner sig borttappade.
Det var verkligen roligt att få tillfälle att se Bellinzona. Resorna bidrar förstås till att jag tycker att detta var ett toppenprojekt, men det är inte hela anledningen. Jag har också mött många trevliga människor och känt att jag kunnat göra ett bra jobb med det uppdrag jag fått.
Fotona är tagna vid två besök. Förutom att vi var där på en guidad utflykt under konferensen stannade jag och min kollega till i Bellinzona på resan dit. Biljetten är betald av en uppdragsgivare men båda besöken är gjorda på privat tid.
- Missade du 2024 års populäraste artiklar och foton på bloggen? - fredag 27 december 2024
- Känner du till världens äldsta hängfärja? Biscayabron utanför Bilbao - söndag 17 november 2024
- De tre medeltida borgarna i Bellinzona är ett sevärt världsarv - lördag 16 november 2024