Bästa fjärilsmagneten, bästa bloggmånaden någonsin samt titelfunderingar
Det finns två huvudtyper av blogginlägg på Tomatsallad. En del är ”hej hopp idag har jag fotat en fantastiskt bild på…” och en del är långa artiklar som lika gärna kunde varit publicerade i ett resemagasin. Vad jag skriver beror mest på min dagsform och vad jag har på agendan för övrigt.
I efterhand brukar jag bli mest stolt över artiklarna och se de andra som utfyllnad. Men utfyllnad och lugna partier behövs ibland, det går inte bara att smacka på med artiklar som kräver en veckas research. Då blir det inga böcker skrivna. Sedan tror jag att det är bra med variation även för läsarna. Utfyllnaden kräver inte lika hög koncentration som artiklarna att läsa.
Bloggrekord: juli 2020 bästa månad någonsin
Det finns också två huvudtyper av läsare. Det ena är trogna läsare som prenumererar på bloggen och läser valda delar av nya inlägg. Den andra gruppen är de som hittar hit via Google för att få inspiration till en resa eller svar på en fråga.
I sommar har den senare gruppen slagit rekord. Häromdagen fick jag ett meddelande från Google att juli 2020 är den bästa månaden någonsin för Tomatsallad. Bäst i avseendet flest läsare under de tio år som bloggen varit igång. Detta låter inte så märkvärdigt, bloggens läsarantal borde öka i takt med att jag lägger ut allt fler artiklar.
Därför är det en prestation att Tomatsallad slår läsarrekord i år
Men i år är det en prestation att Tomatsallad har läsarrekord. För denna sommar är ingen vanlig sommar. Vanliga somrar brukar jag kunna följa manetsituationen på franska rivieran utifrån hur många som läser mitt inlägg om maneter. En text om franska stränder brukar också hamna högt på läslistan varje år. Förra årets raketer handlade om tågresor till respektive längs franska rivieran.
Just franska rivieran är bloggens huvudämne, nästan en tredjedel av texterna är i den kategorin, 444 av 1560 inlägg. Men i år är det ingen som letar efter vandringstips i Provence utan det är bara Sverige som gäller. Därmed är det en prestation att Tomatsallad slår läsarrekord.
Effekt av hårt arbete
Det är dock ingen slump med läsarrekordet. Jag la ett par veckors arbete i våras på att städa bloggen. Framförallt jobbade jag med interna länkar och med att förbättra sidan med utflyktstips för hela Sverige. Detta har gett effekt. Det är särskilt utflyktstips runt Göteborg och i Halland som lockar många läsare. Bland de nyskrivna texterna är det Flatruet som sticker ut.
När jag höll på uppdaterade jag också många av mina cafétips mellan Stockholm och Göteborg med aktuell information samt bilder på Smultronställen-boken.
Var tusende bloggläsare köper någon av mina böcker
Det sistnämnda var ett ganska långtråkigt och digert arbete men det var nödvändigt. I år är inget år då jag vill kuska runt och signera böcker utan bloggen är en superviktig kanal för att nå ut med mina böcker. I runda slängar en läsare av tusen handlar en bok. Det låter kanske inte särdeles kostnadseffektivt och det är det inte heller, men det är bästa metoden i år.
Eller snarare, den allra bästa metoden är kombinationen att många personer ser boken när de söker efter tips, och sedan kan de handla den på plats i några av gårdscaféerna som är med i boken. I sommar har det fyllts på böcker hos Stavsjö krog, Hemma på Källebacka och Bostället vedugnsbageri. Tack till alla som valt att besöka dessa ställen samt handla min bok!
Årets badpremiär avklarat i Halland
Särskilt kul är det att boken når ut även till de som varken har bil eller ska resa den vägen, som jag berättade om i förra veckans inlägg. Då nämnde jag också att jag var på väg till Halland och hoppades på badpremiär. Bad blev det också, det blev både morgondopp och kvällsdopp. Däremellan höll jag mig borta från badplatserna eftersom det var så otroligt många andra där dagtid.
Istället ägnade jag mig bland annat åt att fotografera fjärilar. Utmaningen låg i att bästa fjärilsobjektivet låg kvar hemma. De bilder som är så färgstarka att det gör lite ont att titta på dem är tagna med mobilen (en samsung-mobil som har egenheten att den gärna bättrar på färgerna en smula).
Citronfjäril Kamgräsfjäril Kålfjäril Påfågelöga Nässelfjäril
Lavendel rena fjärilsmagneten
Vill du ha många fjärilar i trädgården nästa år så är mitt tips att plantera lavendel. Hemma hos Fritz finns ett par lavendelbuskar som är rena magneten för fjärilar, humlor och andra flygande saker. Det vill säga insekter som är viktiga delar av ekosystemet och som vi ska värna om.
Lavendel är toppen. Det doftar gott, har snygg färg och påminner om Provence. Kan man inte åka på lavendelsafari i Provence kan man åtminstone dricka rosévin bland lavendelbuskar. Dessutom är lavendel ett bättre alternativ än fjärilsbuske eller syrenbuddleja. Den växten är på god väg att bli klassad som invasiv art. För att slippa lägga tid på att utrota dem ur naturen kan man börja med att låta bli att köpa och plantera dem.
Lupiner och andra invasiva arter
På tal om invasiva arter så måste jag skryta en liten smula om att jag och M fyllde två sopkassar med lupinblommor i Funäsfjällen. Dessa hamnade på tippen bland invasiva arter. Tyvärr var vår insats bara en droppe i havet, det är verkligen många lupiner där uppe. Det är verkligen trist. Jag minns när jag var liten och tyckte att lupiner var så fint. De är fortfarande fina, det är bara det att de inte ska växa i fjällen.
För att återvända till Halland så finns det invasiva arter där också. Exempelvis ser jag för varje år allt fler skal av japanska jätteostron. Jag såg även en död säl och en del skarvar men inga strandskator. Ingen aning om dessa observationer har något som helst samband.
Bloggen ett sätt smita undan redigering av manus
Av det jag skrev i inledningen kan man lätt få intrycket av att ”utfyllnadsinlägg” som detta är snabbare att skriva än faktaspäckade artiklar. Det kan det också vara, eftersom jag inte behöver slå upp så mycket information. Men det tar ändå tid och just nu borde jag fokusera på att redigera klart mitt corona-projekt så att jag kan ge ut boken.
Jag planerar att bjuda in alla läsare som vill att förbeställa boken och håller på och skissar på budget. Hur mycket boken kostar att trycka beror både på hur många böcker jag trycker, och på utformningen. Ju fler bilder ju dyrare. Samtidigt tror jag att det är bilderna som lockar mer än texten.
Titelfunderingar
Dessutom vore det fint att ha ett färdigt bokomslag till marknadsföringen. Och till detta behöver jag både en bokomslagsbild och en titel. Jag har svängt vad det gäller bilder och tror att någon av de jag ratade häromveckan får lov att duga. Så nu återstår titel. Här är några mer eller mindre aktuella kandidater.
- Strövtåg runt Tänndalen
- Strövtåg i Västra Härjedalen
- Mina strövtåg runt Funäsdalen
- Mitt Härjedalen
- Mina strövtåg i västra Härjedalen
- Mina bilder av västra Härjedalen
- Coronavår i fjällen – ripor, stenar och orkidéer i parti och minut
- Blomsterfjäll, platta fjäll och taggiga fjäll – varför ser fjällen runt Funäsdalen så olika ut?
- Härjedalen: bilder från rekordlandskapet
- I Tännåns dalgång – mitt bildprojekt från coronaåret
- Bra bok helt enkelt.
- Gustaf V är tillbaka och Mitt Nice till förlaget - onsdag 22 januari 2025
- Missade du 2024 års populäraste artiklar och foton på bloggen? - fredag 27 december 2024
- Känner du till världens äldsta hängfärja? Biscayabron utanför Bilbao - söndag 17 november 2024
Last updated on december 20th, 2020 at 10:52 f m
Måste ju bara reagera och gratulera till Tomatsallads bästa bloggmånad någonsin. Det måste kännas inspirerande.
Jag hör till kategorin trogna prenumeranter och i sommar har jag med stort nöje läst inläggen om dina strövtåg i Härjedalen.
Den här våren och sommaren har nog fått många att på nytt upptäcka sina hemtrakter. Så är det i alla fall för mig. Har inte lämnat min ö ( Åland) sedan i februari. Här har det satsats på att marknadsföra alla fina vandringsleder, som finns både på fasta Åland och i skärgården, delar av den gamla pilgrimsleden till Trondheim bl .a
Nu har jag skördat min lavendel som hänger på tork i fina buketter.
Det är ett öronbedövande surr när lavendeln ska plockas, och så alla fina fjärilar …. Så många fina foton du tagit på dem .
Har på nytt läst ” Mitt Nice” och druckit ett glas rosé. Med alla fina bloggar och bilder får man resa i fantasin ,än så länge.
Nu gäller det din bok.
En lockande boktitel och som dessutom speglar innehållet är inte så lätt.
Tycker att arbetsnamnet du har inte är så tokigt. Men en bok som innehåller ordet Corona låter inte särskilt lockande, inte för mig i alla fall.
Ser fram emot att få den i bokhyllan snart.
Hej Lotta,
Å vad roligt att höra ifrån dig! Och tack för gratulationerna. Det är verkligen inspirerande när många läser det jag skriver och det känns extra bra med rekord trots att det som brukar vara poppis inte är det (i varje fall inte bland de som söker information, jag tror att många av er som är trogna läsare kom hit när jag fokuserade på franska rivieran).
Vad spännande att delar av pilgrimsled finns på Åland, jag har sprungit över en del skyltar om pilgrimsled även i Härjedalen. Det är Trondheim (Nidarosdomen) som lockade även här.
Hittills har de flesta röstat på Strövtåg i västra Härjedalen. Jag vill gärna ha med ordet strövtåg för jag tänker (hoppas) att denna bok ska bli en del i serien Strövtåg runt Antibes. När det nu går att resa igen. Jag har svårt att skriva om en plats där jag inte är. Corona tror jag att jag ska undvika. Precis som du skriver så ger det inga positiva vibrationer.
Jag jobbar vidare, hoppas ha uppe min crowdfunding-kampanj om ett par veckor.
Ha en fin kväll!
Strövtåg i Tänndalen håller även jag på som en bra titel. Det är ju det du skriver om och det är kort och enkelt att komma ihåg.
Lavendel hade vi utanför dörren när jag bodde i Italien. Ja, den växer där fortfarande men i år kommer jag inte iväg söderut. Underbar doft och det var ljuvligt att känna den när jag på sommarmorgnarna öppnade ytterdörren. Har ännu inte hittat lavendel här i Sverige som har samma starka doft. De torkade blommor jag tagit med från Italien doftar efter många år i min lägenhet fortfarande starkt.
Tackar för din röst Susanne. Annars är det Strövtåg runt Härjedalen som har flest röster. Några föredrar att jag petar in ett ”västra” så att det blir Västra Härjedalen medan andra inte tycker det behövs även om det är mycket mycket mer Tänndalen än Sveg i manuset. Än så länge i varje fall och jag ska ju föreställa vara färdig med första utkastet. Men det behöver redigeras rejält. Vilket jag borde ägna mig åt…
För att återgå till lavendel så gjorde jag en djupdykning i ämnet för några år sedan och det är stor skillnad på sorter. Jag gissar att de sorter som säljs i Sverige är mer härdiga än de du har i Italien men det är på bekostnad av doften. Men jag gissar lite.