Axmar bruk – lummigt kulturreservat med hytta och lyxig havskrog

Det roar mig att överraska alla prenumeranter med oväntade ämnen. För vem kunde gissa att jag plötsligt skulle posta en bildkavalkad från ett välansat kulturreservat i Gästrikland? Inte jag i varje fall, dagens inlägg är en överraskning även för mig.

Gillar du dagens bilder kan du tacka en brinnande lastbil på E4:an norr om Gävle för denna avstickare. Jag var på väg norrut och närmade mig Tönnebro där jag brukar vika av. Men motorvägen var avspärrad och alla bilar vek av åt höger. Jag inrättade mig i karavanen och följde efter. Vägen drog rakt ut mot kusten, vilket inte riktigt var åt det håll jag skulle men men. Det var vackert väder och jag hade ingen tid att passa, även om det egentligen var alltför sent lidet på eftermiddagen för några utflykter.

Axmarbruksbod Bed & Breakfast

Skylten gårdsbutik är i min värld synonym till ”stanna” så när den skylten dök upp så svängde jag av samtidigt som jag funderade på vad man odlar i Gästrikland. När jag reser i Östergötland kan jag förvänta mig grönsaker medan kött och fisk dominerar längre norrut. Vad är lokala specialiteter för Gästrikland? Det svaret får jag kanske vänta på för gårdsbutiken sålde smaksatt rapsolja från Österlen, kryddblandningar samt egen honung. Jag köpte olja och kryddor.

Gårdsbutiken hade temporärt flyttat utomhus till ett stånd utanför Axmarbruksbods Bed & Breakfast. Supertrevliga ägaren Jan berättade att de har Sveriges mysigaste B&B, något som gjorde att jag var nära att fråga om de hade ett ledigt rum. Han gav mig också en karta och tipsade mig om att gå försiktigt när jag närmade mig lövhögen i den engelska parken.

Axmar bruk 350 år

Axmar bruk är Gästriklands första kulturreservat och fyller 350 i år, 2021. Jubileet har firats med jubileumsbok, konserter och specialkomponerad meny med gammeldags recept. Området är rejält stort och det finns fler ställen att besöka än gårdsbutiken.

Brukscaféet är inrymt i den gamla orangeribyggnaden och nere vid havet ligger den berömda havskrogen Axmar brygga inrymd i en magasinsbyggnad från 1870-talet. Den är byggd av slaggsten från järnhanteringen. Bredvid den ligger en butik med konsthantverk. Jag hoppade över promenaden dit ner för jag hade en bit kvar på min färd mellan Stockholm och Funäsfjällen.

Vattnet är centralt

Det har aldrig brutits järnmalm i direkt närhet till Axmar bruk. Att det anlades järnbruk här beror på Axmar strömmar som gav vattenkraft samt närheten till havet där man kunde skeppa ut det färdiga järnet. Axmar bruk var Norrlands första vallonbruk en gång i tiden. Då låg hyttan i det som nu är den engelska parken. Men den flyttades närmare havet.

Hela anläggningen brändes ner av ryssarna men byggdes upp igen av Järn-Britta, en av brukets hårdföra ägare. Lövhögen i engelska parken är ett konstverk döpt efter henne. Det går att övernatt i den.

Det var lite foton från mitt korta stopp vid Axmar. Visst ser det lockande ut? Till sist brukar jag tipsa om mer läsning. Det finns bruksmiljöer i flera av mina böcker, från Södermanland och Härjedalen. Här på bloggen har jag bland annat världsarvet Ängelsberg, Wira bruk och Långban.

chefstomaten