Är franska rivieran bäst på vintern?
För nittio år sedan kostade ett hotellrum på franska rivieran tre gånger så mycket under vintern, som samma hotellrum på sommaren – om det överhuvudtaget var öppet. Runt förra sekelskiftet var det perioden mellan jul och påsk som var den mondäna på franska rivieran. Det var då Europas elit flockades på Côte d’Azur för att roa sig. I Monaco spelade de bort förmögenheter medan balerna avlöste varandra i de brittiska privatpalatsen i Cannes. I Nice flanerade de på La Promenade des Anglaise som övertagit rollen från Les Ponchettes som var promenadstråket på modet ett sekel tidigare.
På den tiden var det sommaren som var den lugnare och billigare säsongen. Ellen Rydelius argumenterade 1932 för att sommaren var ett trevligt alternativ till vintersäsongen bland annat för att det räckte att packa sidenpyjamas och yllebaddräkt. Idag är det tvärtom, det är sommaren som alla känner till och det är vintern som vi reseskribenter lyfter fram.
Franska rivieran i januari
Inspirationen till att skriva det här blogginlägget kommer från flera håll. För det första satt jag häromveckan och bläddrade igenom äldre inlägg för att se vad jag har bloggat om tidigare. Av Tomatsallads drygt 1500 blogginlägg är detta det 444:de i kategorin franska rivieran så det finns en del att kika på.
Ett av de inlägg jag sprang över var Franska rivieran i januari?. I det listar jag ett par skäl för och några emot att resa till rivieran i just januari. Texten är ganska kort och många argument saknas. När jag skrev den för sex år sedan var jag betydligt mer kortfattad än jag är idag. Det beror delvis på att jag då la ner tid på att polera texterna så att de skulle bli korta och koncisa. Delvis använde jag bloggen då för att bjuda på små smakprov som aptitretare inför mitt stora opus Strövtåg runt Antibes.
Under det senaste (halv)året har jag gått åt andra hållet, och publicerat en och annan artikel som jag kanske lagt lite väl mycket jobb på. Det är mitt sätt att visa att jag skriver texter som du inte kan hitta överallt.
Andra har också upptäckt vintern
Ett par dagar efter att jag återupptäckte och delade min sex år gamla text om för- och nackdelarna med rivieran i januari så såg jag att Svenska Dagbladet publicerat en artikel på samma tema. Den har två alternativa rubriker. Rubriken som ska locka Google är Nice och Cannes bäst på vintern – guide till Rivieran under lågsäsong. Den som syns om man loggar in och läser är Fel säsong helt rätt – nu är populära städerna som bäst.
Att kalla artikeln i SvD för en guide är att överdriva, men det är en trevlig klassisk researtikel. Skribenten har varit ute på St Honorat en sväng, ätit lunch i Cannes och besökt den nya saluhallen som är inrymd i den gamla tågstationen Gare du Sud i Nice. Hon har också intervjuat ett par kockar som berättar om sina filosofier (något som är klart lättare att göra när det är lite lugnare). Klart trevlig artikel, men för mig krävs det mer innan det kan kallas en guide.
Bloggar som gillar vintern på franska rivieran
Det finns fler tips att hämta i olika bloggar. Vill du ha kort och snabbläst, klickar du dig in på Maria Unde Westerbergs sommardoftande 7 bästa tips för sköna dagar. Undrar du om vilken årstid som passar dig bäst så har bloggen Strövtåg i världen en översikt över alla årstider, Vilken årstid är bäst för att besöka franska och italienska rivieran?
Maria Karlberg från den avsomnade bloggen Karlbergs kök rekommenderar också vintern. Som tur var gjorde hon det i ett gästblogginlägg på Tomatsallad då hennes blogg numera är raderad. Av döma av mitt flöde på Instagram är det många som njuter på Rivieran just nu.
Amerikaner ändrade säsongen
När jag började planera den här artikeln var tanken att efter en kort (!) inledning komma till historien om hur Rivieran bytte säsong, från vinter till sommar. Men jag får kanske spara den till någon bok istället för att hålla denna text inom rimlig längd. I historieavsnittet av Strövtåg runt Antibes har jag placerat in denna historia i Juan les Pins och satt amerikanerna som ansvariga. Det är inte hela sanningen för en del av förändringen beror på politiska beslut som ledde till framväxten av en medelklass med allmän semester. Men det finns en del inflytelserika amerikaner som bidrog.
Nog om detta. Det är hög tid att jag övergår till frågan om vad jag idag, 2020, skulle säga är argumenten för att besöka rivieran på vintern.
Vintervädret: milt med stor solchans
Det främsta försäljningsargumentet för vintern på rivieran är detsamma som lockade hit den engelska adeln en gång i tiden: det milda klimatet. Det kan förvisso dimpa ner enstaka snöflingor och jag rekommenderar alla att packa ner en regnjacka. Men det är många fler soltimmar än i Sverige. Sitter man i lä på en solig uteservering är det inga problem att äta en långlunch utomhus i januari. Exempelvis på Cours Saleya i Nice.
Södra Frankrike är dock inte Spanien, vill du ha en garanterat ljum vinter bör du dra dig längre söderut. På rivieran behöver du en vinterjacka på kvällen, om du nu inte gör som Rydelius samtida och drar på dig en päls. Menton har den högsta medeltemperaturen. Ju längre västerut, ju större risk för att påverkas av mistralen.
Rivieran är nära till allt
En stark anledning till att välja rivieran är att det är närmare hit, än till många populära vinterdestinationer. Oavsett om du tar tåget, kör bil eller flyger är det bättre för både klimatet och tålamodet ju kortare resan är.
Dessutom är det nära till allt när du är på plats. Rivieran är en smal kustremsa under Kustalperna. Den som vill åka skidor har nära till en rad med skidorter. Funktionella Isola 2000, fina Auron eller mysiga Limone i Italien är tre närbelägna exempel men det är ju heller inte långt till Chamonix.
På temat snö och resor ska jag nämna att snökedjor kan vara bra att ha med i bilen om man ska ge sig av upp i bergen. Det franska ordet verglas betyder svartis, is som är så genomskinlig att den inte syns utan asfalten ser svart ut. Att köra med sommardäck på slingriga vägar täckta med svartis invid 700-meters stup är inte att rekommendera.
Välj rätt ort på vintern
När detta skrivs är vintern lågsäsong vilket är perfekt för alla som vill utforska området utan att fastna i sommarens trängsel och köer. Förutsatt att det inte är strejker, demonstrationer eller olika naturfenomen som sätter käppar i hjulen är det enkelt att ta sig runt på rivieran vintertid.
Men många affärer och restauranger passar på och har stängt, fermé annuel, några veckor i januari-februari. En del orter är helt igenbommade från trettonhelgen fram till mitten av mars. Det gäller särskilt badorterna samt de charmiga bergsbyarna i Provence. Funderar du på att köpa bostad i någon av dessa kan det vara väl värt att resa dit under vintern för att se hur det är.
De större orterna som Nice, Antibes, Cannes, Menton och Grasse är året-runt-orter där alla kulturinstitutioner är i full gång höst, vinter och vår. Det betyder opera, teatrar och muséer. Dessutom är det karneval i Nice, citronfestival i Menton och mimosafestival i Mandeliu under februari.
Säsong för citrus och ostron
Frankrike är på många sätt ett konservativt land där varje förändring stöter på massivt motstånd. Detta gör paradoxalt nog att på matfronten är Frankrike extremt trendigt bara genom att folk gör exakt som de alltid har gjort. Visst, stora mattempel med 77 kassor vinner terräng. Men matmarknaderna är inte något som bara fixas till för turisternas skull utan vanligt folk handlar också. De plockar med sig lokalodlade produkter som är i säsong just då.
Franska rivierans mathistoria är ett ämne som det är lätt att skriva en hel bok om. Jag har faktiskt skrivit en halv redan. Just nu nöjer jag mig med att kortfattat nämna att citrusfrukter och ostron är i säsong (och så släpper vi det där med att årets ostronsäsong färgats av virusvarningar).
På tal om närodlade varor så måste jag såklart nämna vildsvin. Bilden är från parken mitt i Ventimiglia och är tagen i januari 2020. Det där är kanske lite väl närodlat.
Vill du äta vildsvin så ska du hålla utkik efter sanglier men det finns också marcassin som betyder ungt vildsvin. Det sistnämnda ska passa bra till mitt favoritvin enligt en av våra vinböcker.
Resa runt, vandra och bara vara är lämpliga aktiviteter
Vad ska man göra på rivieran på vintern? En del har jag redan nämnt. Som att resa runt och uppleva festivaler, kolla in folkliv, eller avsaknad av folkliv, samt testa alla matvaror som är i säsong. En bonus är att många restauranger har mer generösa portioner av både vin och mat jämfört med sommartid. (Ett tips som jag hade glömt bort men hittade igen i Mitt Nice).
Den som vill sporta utan skidor på fötterna har också goda möjligheter. Det är en bra tid för många vandringar. Viss varning ska utfärdas för snöfall och jordskred bara. Bättre att vandra längs kusten. Badkläderna kan du dock lämna hemma. Det finns förvisso entusiaster som badar året runt. Å andra sidan finns det folk som badar i isvak i Sverige. Min badsäsong brukar sträcka sig från juni till november. Något enstaka år har jag hoppat i redan i april, om vädret i april varit bra.
Mitt bästa vintertips är att göra ungefär det du skulle göra i Sverige, fast i lite lugnare tempo och med lite roligare matvaror. Att bara vara, eller sitta ner med en kaffe och filosofera en stund, det är rivieran i ett nötskal.
Välkommen till rivieran under vintern!
Om mitt förra inlägg om rivieran i januari var kort och koncist så blev det här i varje fall inte för kort. Men om det inte räcker så kan jag tipsa om att varenda färgad text i artikeln är en länk till mer läsning! Och om inte det räcker så har jag skrivit en hel hög med böcker… Högen kommer att fyllas på så småningom, både med egna projekt och böcker skrivna i samarbete med andra. Näst på tur (efter ett litet sidoprojekt som kommer ut i april) står den bok som var det andra manuset jag började skriva. Med tanke på mängden material jag samlat på mig får kanske Strövtåg runt Antibes bli en bokserie i tio delar :-).
För att återgå till frågan jag ställde i rubriken: är rivieran bäst på vintern? Mitt svar är att varje årstid på rivieran har sin charm med både för- och nackdelar. Just vintern var det ett tag sedan jag upplevde för de senaste åren har jag hängt i Funäsfjällen vintertid. Så även i år. Därav har jag fått låna bilder vilket gjorde att jag slapp gräva i bildarkivet (en syssla jag är väldigt less på).
Bilden på boktraven är den enda jag tagit. Den är från i somras (vilket blommorna skvallrar om). De övriga är det antingen NH eller Kocken som bidragit med och de är alla helt nytagna, från januari 2020. Passar på och riktar ett stort tack till er två för att ni lånat ut bilder!
Nu är boken med livet på Rivieran under sju säsonger här
I Ett år runt Antibes berättar jag om charmen och fördelarna med sju olika säsonger på Rivieran. Boken går att beställa överallt där böcker säljs eller låna den på ditt bibliotek.
- Ett lyft för Anderssjöåfallet: hållbara trappor byggda av sherpas - söndag 3 november 2024
- Hälsingegården Gästgivars i Vallsta – världsarv som nu är öppet - söndag 22 september 2024
- Vi gillade de spralliga järvarna mest på Nordens Ark - fredag 20 september 2024
Last updated on januari 5th, 2024 at 09:44 f m
Hej Kristina!
Tack för länk till min blogg! ??
Väldigt bra beskrivning av vintertiden på rivieran! Som du skriver innehåller den mycket. Kaffe i t-shirt i sollä och vandringar i t-shirts och shorts på södersluttnigar. Nästa dag en lätt dunjacka. ? Bad – javisst – men inte för badkrukan. 15 c var det vid nyårsbadet i Menton och det var några grader varmare än vanligt. ? Har tipsat en väninna om din blogg och dina böcker. Hon ska besöka Antibes för första gången i sommar och ser fram emot att få upptäcka området. Hon njuter gärna av ett dopp innan frukost. Kanske har du något bra tips om var man tar det bästa morgon- resp kvällsdoppet i Antibes? /kram Clara
Hej Clara,
Samarbete är grejen som du vet! Det är roligt att tipsa mina läsare om andra kvalitetstips och det är jätteroligt att du tipsar dina vänner om mina böcker – stort tack!
Min favorit i Antibes är ju dels de stora stränderna som inte går att missa, men sedan gillar jag att vandra över till andra sidan av Cap d’Antibes och bada lite längs vägen. Exempelvis den här stranden: https://www.tomatsallad.nu/napoleontorn-och-kulisstorn-pa-cap-dantibes/
Kram Kristina
Hej! Jag skickar länken till min väninna så får hon lite hjälp att vägen till din andra tips också ?
Bra idé, här finns en hel del tips om Antibes att botanisera bland!
Härlig läsning – håller helt med att vintern är ljuvlig på Rivieran än sen om luften är kall för i sol alltid himmelskt dessutom ofta helt vindstilla med blankt hav. Cannes min favorit är dessutom lagom stort med oslagbara lyxhotell vars terrasser är som gjorda för en solig dag med en enkel kaffe till perfekt service. Man kan inte ha det bättre
Hej!
Härligt att höra, jag har aldrig riktigt hittat själen i Cannes. Jag får kanske ge det en till chans någon dag!
Hälsar
Kristina