Ett lyft för Anderssjöåfallet: hållbara trappor byggda av sherpas
Att vandra längs Anderssjöåfallet har blivit ännu trevligare med breda rejäla stentrapporna byggda av sherpas från Nepal.
De nya trapporna är en anledning till att jag nämnde Anderssjöåfallet som ett exempel på hur man kan bygga hållbara besöksmål när jag hade äran att prata om olika aspekter av hållbarhet på ett instakonto häromveckan.
Anderssjöåfallet i Tänndalen är populärt
Det är klokt att se till att Anderssjöåfallet håller för många besökare för det är en av de populäraste sevärdheterna i Tänndalen. En anledning är att det ligger bekvämt precis vid väg 84 strax väster om Hamra. Byalaget har i sommar fixat så att det återigen finns en toalett vid parkeringen. Där finns också sittplatser med fin utsikt över huvudfallet.
I år har det stått minst en husbil på parkeringen nästan varje gång jag varit vid fallet. Det har varit många besök i år för att jag haft ett litet fotoprojekt på gång. Jag återkommer till det. Men först ska jag berätta om de olika trapporna. Det finns en i trä som också rustats upp.
Trätrappa upp och stentrappa ner blir en bra rundtur
Tar man trätrappan upp så finns det ett par fotoställen längs vägen. Min favoritfotoplats ligger ganska högt upp. Så här såg det ut där för en dryg vecka sedan samt för ett år sedan.
Finessen med att trätrappan längs fallet har kompletterats med stentrappor som ringlar sig genom fjällbjörkskogen är att man kan göra en rundtur utan att välja en tråkig grusväg ner. Och rundturer är som bekant alltid bättre.
Det finns också en genväg så att man kan korta av turen.
Vill man istället förlänga turen går det utmärkt att fortsätta upp på Hamrafjället. Då kommer man upp mot den gamla stolliften. Foton därifrån finns i någon av mina böcker, Strövtåg i Funäsfjällen eller Ett år i Härjedalsfjällen. Böckerna innehåller massor av fjällfoton. Men det fanns ett motiv som jag saknade när jag skulle ge ut dem. Det var en bra bild av purpurbräcka.
Det växer purpurbräcka vid fallet
Pupurbräckan är det första som blommar på våren. Eller snarast före våren. Den blommar precis vid snökanten. I våras såg jag massor av den vid Anderssjöåfallet. Men det gick inte att komma särskilt nära för den växte precis vid vattnet, eller i stenarna mitt i vattenfallet.
Purpurbärckan blommar inte särskilt många dagar så man ska ha lite flyt om man får se den. Jag förstår varför jag hade missat den tidigare. (Jag hade förvisso fått med den på någon bild men bara som lila ludd). Anledningen till att jag i år prickade in blomningen var mitt lilla fotoprojekt. Nämligen att se hur snabbt vattenmängden i fallet varierade under vårfloden. Spana in fotoserien.
Foton av vårfloden vid Anderssjöåfallet
Vattnet minskade, ökade och minskade sedan igen.
Dessa foton är alla tagna med Canon 6D mark II och Sigma 35 mm Art samt gråfilter. Det objektivet är nu pensionerat för det fungerar ej på mina nya kamerahus. Men jag hade mycket roligt med det, inte minst här vid Anderssjöåfallet.
En finess med mina nya kamerahus är att tack vare funktionen ”sök upp och fokusera på människoöga” är det enklare att ta selfies än med mina tidigare hus. Här är en sådan som jag tagit när jag ändå hade med mig stativet.
- Ett lyft för Anderssjöåfallet: hållbara trappor byggda av sherpas - söndag 3 november 2024
- Hälsingegården Gästgivars i Vallsta – världsarv som nu är öppet - söndag 22 september 2024
- Vi gillade de spralliga järvarna mest på Nordens Ark - fredag 20 september 2024