Äkta engelsk korv hos Jane’s place – stängt
Det började med att jag fastnade för den brittiskinspirerade skylten ”Jane’s place”. Fotade den som en kandidat till min serie med Göteborgsbilder. Sedan tänkte jag att jag kanske fick stoppa in näsan i affären också, så att jag kunde skriva något intelligent som bildtext. Klev in och tittade mig omkring. Såg en elegant uppställning av brittiskt porslin och en massa marmeladburkar. Jaha, och var på väg ut igen.
– Allt är tillverkat i England förutom korven, berättade ägarinnan.
Korv, hörde jag ordet korv? Jag råkar vara en stor korventusiast. Då pratar vi inte slakteriavfall utblandat med potatismjöl utan riktiga korvar. Minst 80 % kött och resten kryddor, den typen av korv. Jag drog mig genast mot kyldisken. Där låg ett par fat med riktiga engelska feta korvar. Smaskens, min syn på affären reviderades hastigt.
Korv från Taylors & Jones
Medan jag handlade fick jag veta att korvarna görs av Taylors & Jones i Stockholm, en irländsk slaktare och en walesisk kock i förskingringen. De förser Sverige med kött styckat enligt brittisk tradition. På min förfrågan kom ett fat med unsmoked back bacon fram. Listan på korvar var imponerande, jag räknade in 25 sorter bara av gris, inklusive de klassiska Cumberland och Linconshire. Lägg till lamm, vilt, nöt och fågel till listan så har man att göra ett tag innan man testat igenom dem allihop.
Just denna dag hade Jane Honey Roast Pork, Pork with Cheese & Chives samt Lamb & Rosemary hemma. Jag handlade hem allihop, 170 kr/kg för fläskvarianterna, 175 kr/kg för lamm. Favoriten blev helt klart cheese & chives (ost och gräslök). Honey roast smakade precis som jag minns brittisk söndagsstek, dvs inte speciellt mycket. Lammkorven smakade mycket av både lamm och rosmarin. Köper jag den igen ska jag matcha den med vitlökspotatis och ett kraftfullt rödvin.
Tyvärr var Jane ute lite för tidigt eller låg i fel läge. Butiken slog igen något år senare (vilket var extra tråkigt för mig för hon sålde min debutbok). Men korvarna har jag sett på många ställen, bland annat Ica i Täby Centrum.
- Ett lyft för Anderssjöåfallet: hållbara trappor byggda av sherpas - söndag 3 november 2024
- Hälsingegården Gästgivars i Vallsta – världsarv som nu är öppet - söndag 22 september 2024
- Vi gillade de spralliga järvarna mest på Nordens Ark - fredag 20 september 2024
Last updated on januari 16th, 2021 at 01:49 e m
Jösses, när du nämner Sveriges huvudstad måste jag ju googla. Taylors.se ger svaret: Hantverkargatan på Kungsholmen. Får ta en färd in till stan vid tillfälle, märker jag. Vilken lista på produkter de kan stoltsera med. Kan egentligen ingenting om brittiska korvar, så jag får väl chansa lite. Och hoppas på provsmakning.
Kul! Då ser jag fram emot en rapport. Glöm inte bort baconen och också! Stekte på det och gjorde baconmackor till lunch och det var riktigt gott.
Real sausages on sale in Gothenburg?! Fantastic. I shall be visiting Jane's Place next week!
Thanks for posting this.
Men alltså: det finns två sorters bacon, behöver råd här.
Dry Cured Back Bacon för 150:-/kg
Smoked Back Bacon för 200 kr/kg
Vilket gäller?
(sen kan jag behöva råd bland korvarna också, det fanns hur många som helst)
Jag föredrar Dry Cured back bacon eftersom den är orökt. Sedan såg den rökta baconen trevlig ut också, skivorna var av den rätta tjockleken (de orökta var i det tunnaste laget). Köp båda, stek dem och lägg den på en macka tillsammans med tomater!
Korvarna har jag ju bara provat tre stycken. Köp de som låter goda och berätta sedan vilka som blev dina favoriter så ska jag beställa ner dem hit till Gbg också.
You're welcom! Glad to be of service. Look forward to your expert opinion on the matter.
Wow, I had no idea that you blogged about me. Thank you very much, I really appreciate it.
You are welcome to try some other sausages this Saturday between 11-15hrs. I have a ’Tasty Saturday’ where you can try different sausages and British cheese.
Jane
Glad you liked it! I think I’ve sent a couple of customers your way (or towards Taylors & Jones).
I’ll try to make it on Saturday!