5 knep för att klara värmeböljan under semestern
Sommarens första värmebölja är på ingång och den verkar bli riktigt het. På svt varnar en läkare för värmeslag under de extrema temperaturer som väntas i stora delar av Europa den närmaste veckan. Meteofrance spår att det kommer bli den varmaste juni i Frankrikes historia.
Jag är ingen värmedyrkare, jag tycker att minus trettio är en bättre temperatur än plus trettio. Jag känner mig lätt svimfärdig när temperaturen drar sig över trettiofem. Men jag har överlevt ett antal researchresor under tidigare värmeböljor. Det har jag gjort genom att följa dessa knep.
1) Boka boende med luftkonditionering
La clim är din bästa vän för en god nattsömn. Sover du gott på natten fixar du hettan under dagen mycket bättre än om du ligger och flämtar dig igenom natten. Jag kan inte nog understryka vilken skillnad det gör att ha luftkonditionering nattetid. Dagtid är det inte lika nödvändigt men nattetid gör det all skillnad i världen. Snåla inte utan se till att boka boende med luftkonditionering.
Har du egen bostad, installera luftkonditionering bums. Inför nästa år, se gärna till att serva luftkonditioneringen i god tid före den varma perioden. Det är ingen höjdare att anlända till din bostad mitt under en värmebölja och börja med att jaga en reparatör. Värmeböljor och franska semestertider har en tendens att sammanfalla.
Ställ in luftkonditioneringen på ett par grader svalare än vad det är ute för att inte chocka kroppen alltför mycket när du går ut och in. Du ska inte ha iskallt inomhus, bara så pass mycket svalare att du kan sova bra. Kanske behöver du ha det riktigt svalt första nätterna men försök höja temperaturen successivt så att du vänjer kroppen vid värmen.
2) Håll dig nära havet under värmebölja
Strunta i de provensalska supermysiga byarna, ge upp tankar på lavendelsafari och åk till havet. Det är alltid svalare vid havet än i inlandet. Havet jämnar ut temperaturen så att det är svalare på sommaren och mildare på vintern. Dessutom är det ofta en viss bris vid havet. En till fördel med havet är att du kan hoppa i och stanna i vattnet, om det skulle bli alltför varmt på land.
Gillar du inte att bada åtta timmar per dag, eller det är manetinvasion där du är finns det många alternativ. Hyr en kajak, en ståpaddel-bräda eller åk på båttur. Fläktande vindar kan göra susen.
Befinner du dig i en stad rekommenderar jag att utveckla ett stort intresse för shopping alldeles oavsett vad du tycker om denna aktivitet i vanliga fall. Många affärsgallerior och butiker är luftkonditionerade och det är väldigt vad intressanta deras skyltfönster kan vara när termometern visar 40 grader utanför. Jag såg en reklamfilm om lavendelodling tre gånger i en turistbutik en gång när jag höll på att svimma så fort jag klev utanför butiken. Grottor, gruvor, kyrkor och moderna museer kan också vara riktigt intressanta. Kyrkor har fördelen att de är försedda med rejält med sittplatser. Bra plats att studera arkitektur på.
3) Gör som lokalbefolkningen, sök skugga och ta siesta
Soldyrkande svenskar sätter sig gärna på den soliga delen av uteserveringen medan sydeuropéer väljer skuggsidan eller inomhus. Gör som lokalbefolkningen och sök skuggan om du kan. Välj alltid sidan som skuggas av träd om det är möjligt.
All typ av ansträngande utomhusaktivitet sker efter solens nedgång eller så nära soluppgången som möjligt. Det är hur fint som helst att vara ute och gå vid sex-tiden på morgonen. Ljuset är särskilt fint då. Att vandra senare på dagen är inte att tänka på. Särskilt inte som de flesta naturområden ändå brukar stängas av sommartid på grund av brandfara.
Undvik att vara ute mitt på dagen. Reser du med bil är det en fördel att köra långa sträckor då (förutsatt att du har luftkonditionering förstås). Ta gärna en siesta i ditt svala luftkonditionerade sovrum när det är som hetast. Som bonus slipper du bränna dig. Dessutom behöver du sova någon gång och kombinationen att vara ute sent på kvällen och tidigt på morgonen ger lätt en sömnskuld.
4) Drick massor av kranvatten
Detta är en ganska självklar punkt, att man ska dricka rejält med vatten. Men tramsa inte med att köpa flaskvatten, då får du släpa ihjäl dig. Kranvattnet går utmärkt att dricka. Enda undantaget är när det har regnat rejält. Då kan det vara klokt att koka vattnet i ett par dagar. Tycker du inte att vattnet smakar gott, köp en Brita och filtrera vattnet innan du dricker det. (Brita är en kanna med filter).
Ska du trots vad jag sa i punkten innan ut på ansträngande äventyr är det inte fel att köpa ett salt mineralvatten, som Pellegrino eller Badoit. Spara flaskorna och fyll på dem med vatten när du går förbi en vattenpost. Står det inte Eau non potable är det dricksvatten.
5) Blöt ner håret och kläderna
Ibland är man 100 mil från havet när värmeböljan slår till eller behöver fotografera någonting i inlandet trots att det egentligen är för varmt. Då finns det ett knep kvar och det är att blöta ner sina kläder. Särskilt viktigt är att hålla huvudet svalt. Jag har en tyghatt som på 1980-talet var orange. Det är den inte längre och den är inte fager på något vis. Men jag använder den fortfarande. Så fort det blir hett så kommer den fram. Jag blöter både håret och hatten. Sedan sätter jag på hatten på huvudet. Det gör inget om den är så dyblöt att det rinner från den.
Efter ett par timmar har håret torkat och då är det bara att leta upp en toalett, stoppa huvudet under kranen och göra om manövern. Om det inte räcker med att huvudet hålls svalt så kyl också ner handleder och fotleder det vill säga alla ställen med ytliga blodkärl.
Enklast är om du hittar en vattenspridare. Då kan du blöta ner hela dig. Be någon hålla i din kamera bara innan du kliver in.
Följer du dessa knep kan du ha en riktigt vilsam semester med fina upplevelser, trots värmeböljan.
Edit bonustips juli 2019: Sedan jag skrev ovanstående har jag fått ett par bra tips. En är en omvänd version av britternas värmeflaska. Lägg vattenflaskor i frysen, ta ut dem på kvällen, rulla in dem i en handduk och placera i sängen innan du går och lägger dig.
- Känner du till världens äldsta hängfärja? Biscayabron utanför Bilbao - söndag 17 november 2024
- De tre medeltida borgarna i Bellinzona är ett sevärt världsarv - lördag 16 november 2024
- Ett lyft för Anderssjöåfallet: hållbara trappor byggda av sherpas - söndag 3 november 2024
Last updated on juli 26th, 2019 at 10:16 f m