Vikingakvinnan Estrid i Täby
Området runt Vallentunasjön i Täby-Vallentuna är världens runrikaste område. Jag typ visste detta redan. Täby är en i den långa raden av orter som jag bott och utforskat under någon del av mitt liv. Men det är länge sedan och mycket har fallit i glömska. När jag åkte buss förbi Jarlabankes bro häromveckan så blev jag påmind om Täbys förflutna. Sedan kvistade jag in på Täby bibliotek (för att hälsa på min bok) och mötte Estrid.
Estrid levde under vikingatiden. Hon var kristen, berest och farmor till Jarlabanke. Hon levde troligtvis 1020-1080 och har rest många runstenar. Dockan i montern är rekonstruerad efter ett skelett som man tror är hennes. Skelettet hittades vid ett vägbygge vid Frestavägen. Gravgåvorna indikerade att kvinnan i graven varit betydelsefull och hon låg begravd nära en tidigare gravhög efter Estrids första man Östen.
Det är fascinerande att forskarna kan pussla ihop så här mycket om en person som levde för så länge sedan. Texten på en runsten är ju ganska kort. Men förutsatt att stenen inte utsätts för åverkan så består den länge. Från runstenarna vet vi att Estrid var gift två gånger. Första gången med Östen som dog på väg hem från en pilgrimsresa till Jerusalem. Även Estrid var ute och reste, hennes namn har hittats i en gästbok i ett benedektinerkloster i Bodensjön. Tänk att vara ute och resa så långt under 1000-talet!
Jag har plötsligt blivit otroligt nyfiken på den här tiden. Jag lånade en film på Täby bibliotek som jag tittade på igårkväll och sedan satt jag och läste på Stockholms länsmuseums sida om Estrid. Nu funderar jag på om det inte är dags att jag gör ett återbesök hos hennes barnbarns Jarlabankes bro.
- Missade du 2024 års populäraste artiklar och foton på bloggen? - fredag 27 december 2024
- Känner du till världens äldsta hängfärja? Biscayabron utanför Bilbao - söndag 17 november 2024
- De tre medeltida borgarna i Bellinzona är ett sevärt världsarv - lördag 16 november 2024
Last updated on augusti 25th, 2017 at 09:35 f m