(O)kända skatter i biblioteket på Nynäs slott
Det som gör biblioteket på Nynäs slott unikt är att hela boksamlingen är införskaffad av en och samma person, att den fortfarande är komplett och att allt finns väl dokumenterat.
Exklusiv visning av Nynäs slott
I helgen var jag på skrivretreat i vandrarhemmet invid Nynäs slott. Förutom en massa skrivtid, en spökvandring och många fina möten fick vi en exklusiv visning av slottet av intendent Pontus Carlweitz. Där fick vi bland annat se biblioteket som normalt inte visas för allmänheten.
Jag antecknade som en besatt och kan bara hoppas att jag hörde och antecknade någorlunda rätt. Om någon läsare hittar ett fel eller något jag glömt är jag tacksam för en rad.
Carl Göran Bonde kombinerade nytta med nöje
Mannen som skapade biblioteket på Nynäs slott hette Carl Göran Bonde. Han levde 1757-1840 och historien om hur han blev ägare till Nynäs slott är ett eget kapitel. Hans son Carl Carlsson Bonde ärvde flera gods av sin stenrike morbror David Gotthardt Hildebrand. Sonen satte igång vidlyftiga moderniseringsprojekt på en annan egendom och drabbades av ekonomiska trångmål som det så fint heter. För att inte Nynäs slott skulle hamna i händerna på någon av sonens fodringsägare klev fader Carl Göran in och övertog helt sonika egendomen.
Nynäs slott som låg bekvämt två dagsresor från Stockholm blev en perfekt reträttplats för Carl Göran Bonde som varit militär, hovman och diplomat. Bland annat hade han stått fadder åt Gustav III s son. I rollen som diplomat hade han i uppdrag att resa utomlands i syfte att samla in diplomatisk information. Carl Göran gillade att kombinera nytta med nöje och prickade in alla typer av boklådor längs vägen. Klokt av honom tycker jag. Men hans resor tog sådan tid och hans diplomatiska information hann bli föråldrad innan han kom hem. Böckerna han införskaffade står sig däremot än idag.
Bokbindare Hellman på Tullgarns slott
Om man på den här tiden köpte böcker direkt från förläggaren fick man en bunt papper som man fick ombesörja bindningen av själv. Bonde anlitade ofta bokbindare Hellman på Tullgarns slott. Hellman var till vardags skolmagister har jag för mig. I varje fall var bokbindandet inte hans huvudsakliga syssla. Det finns dock många böcker på Nynäs slott som är inbundna av honom. Varje bokbindare hade sitt signum. Hellmans var att använda ljust kalvskinn och prägla ryggen med romber.
Är en bok bunden i rött kalvskinn är den nästan säkert från 1800-talets början fick vi också veta.
Vi tittade särskilt på böckerna på bordet. Den tjocka boken är (såklart) en Bibel. En tysk sådan från 1600-talet. Eventuellt är pärmarna äldre. Boken som ligger uppslagen längst till vänster är från 1500-talet och innehåller träsnitt. Blommorna är handkolorerade. Den exklusiva boken med växter lär trädgårdsmästaren på slottet ha lånat. Sådant finns nämligen antecknat. Den allra första låntagaren ur biblioteket var smeden. Han lånade Svensk järnhistoria i två band men dukade visst under av all lärdom för böckerna återlämnades aldrig.
Det är detta som gör biblioteket så värdefullt. Att allt är väl dokumenterat. Det är få bibliotek där man idag kan följa vem som köpt böckerna, bundit in dem och läst dem. Samlingen är dessutom numera inventerat. Det är gjort av en expert under en, eller om det var två vintrar, tillsammans med en flaska portvin. Flera flaskor hoppades vi, det var rätt kyligt på slottet redan i oktober. Inventeringen behövdes för böckerna är inte ordnade efter ämne, språk eller bokstavsordning utan mer efter storlek och utseende.
I Bondes samling finns för övrigt också en del böcker från Tullgarn, deras samling skingrades nämligen i en auktion. Något som skett med många samlingar som kanske varit mer betydande än den som Bonde skapade. De flesta av böckerna finns i fler kopior, exempelvis på forskningsbibliotek som Carolina Rediviva i Uppsala. Men på Nynäs finns allt katalogiserat.
Nynäs slott värt ett besök
En kul detalj är att 1910 fick biblioteket som första rum på slottet elektricitet. Det var likström 110 volt. Slottet hade ett eget elverk. Senare när de började använda vanlig 220 volts växelström hade de en omvandlare i huset. 1984 när landstinget köpte slottet klippte man tillförseln till de gamla ledningarna. Lamporna går alltså ej att använda idag.
Är du nyfiken på att veta mer om detta eller andra bibliotek på slott och herrgårdar leta efter boken Resa i tysta rum på ditt lokala bibliotek (den är nämligen slutsåld hos förlaget).
Är du nyfiken på Nynäs slott får du vänta till våren. De har nämligen vinterstängt nu. Vår, sommar och höst är det visningar samt servering i orangeriet. Året runt finns det gott om skyltar i omgivningarna där det går att läsa på om slottets invånare. En kul vinkling som jag noterade. När jag lämnade museibranschen för tio år sedan var den på gång, att man berättar historia utifrån individer snarare än krig, årtal och liknande.
Edit 2023: Här nedanför fanns album 170 förut. Men bortplockat på grund av tekniska problem med pluginnet NextGen Gallery. Men jag kan tipsa om att biblioteksbesöket så småningom hamnade i en av mina böcker.
- Missade du 2024 års populäraste artiklar och foton på bloggen? - fredag 27 december 2024
- Känner du till världens äldsta hängfärja? Biscayabron utanför Bilbao - söndag 17 november 2024
- De tre medeltida borgarna i Bellinzona är ett sevärt världsarv - lördag 16 november 2024
Last updated on december 15th, 2023 at 08:03 f m
Mycket intressant läsning. Önskar innerligt att jag hade varit med, älskar gamla skinninbunda böcker.
Kram Kim :-D
Om du gillar gamla skinnbundna böcker hade du verkligen gillat det här biblioteket. Det blir extra intressant med en guide som både kan ämnet och är duktig på att berätta om det. Jag är så glad att jag var med.
Kram Kristina
Ja, det lät oerhört intressant och givande.
Kram Kim